Νέα σκληρά μέτρα «έδειξε» η Τρόικα

Εμμονή στη συνταγή μεγαλύτερης ύφεσης, που προβλέπει περικοπές σε μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επικουρικές συντάξεις, απολύσεις σε κεντρικό και ευρύτερο Δημόσιο και «μαχαίρι» στις δαπάνες υγείας έδειξε η Τρόικα στις συναντήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης.

Παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις των μεγεθών για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά τα δύο χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου,

τα στελέχη της Τρόικας, στις συναντήσεις που είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, επέμειναν στις ίδιες απαιτήσεις με αυτές που συμφωνήθηκαν από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου.

Αυτό σημαίνει πως, παρά το πρόβλημα που γνωρίζουν ότι υπάρχει στην υιοθέτηση νέων μέτρων, οι αποκλίσεις του 2011, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ύφεση του προηγούμενου χρόνου, θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα το 2012, που θα ξεπεράσουν τα έξι δισ. ευρώ.

Αιχμή του δόρατος των απαιτήσεων της Τρόικας ήταν η αγοράς εργασίας, στην οποία ζητούν ουσιαστικά την περικοπή των μισθών του ιδιωτικού τομέα και την άρση των προνομίων για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εργασίας, επέμειναν στο θέμα των κανονισμών εργασίας που ισχύουν στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουν και να αρθούν οι συνθήκες μονιμότητας που υπάρχουν σήμερα.

Η Τρόικα ζήτησε κοινή προσπάθεια με το υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση κληρονομικών δικαιωμάτων και ειδικών παροχών σε ΔΕΚΟ, κυρίως όσον αφορά σε αυτές που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και οι εταιρείες ύδρευσης. Μάλιστα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα, προκειμένου να αρθούν τα αντικίνητρα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Μεταξύ των αιτημάτων των δανειστών της χώρας μας για τις συγκεκριμένες εταιρείες είναι η διακοπή των μισθολογικών ωριμάνσεων, που προβλέπονται βάσει της αρχαιότητας, κατάργηση επιδομάτων και μείωση του κόστους των υπερωριών, που είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι οι κανονισμοί έχουν την ισχύ συλλογικών συμβάσεων και, συνεπώς, μόνο οι διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, σε διαβούλευση με τους εργαζομένους σε αυτές, μπορούν να τους αλλάξουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα