Οι Έλληνες λένε «ναι» στα μέτρα για ιερόδουλες και λαθρομετανάστες, αλλά δεν «βλέπουν» συνέχεια μετά τις εκλογές…

«Δαγκωτό» στα μέτρα για τον έλεγχο των παράνομων αλλοδαπών -ιδίως τη λειτουργία κλειστών Κέντρων Φιλοξενίας λαθρομεταναστών και την υποχρεωτική διενέργεια ιατρικών εξετάσεων για λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα σε παράνομους μετανάστες- «ψηφίζουν» οι Έλληνες.

Αυτό προκύπτει από  έρευνα  του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην οποία καταγράφονται οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης για την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών στο κέντρο της

Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Η έρευνα έγινε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, υπό τη βαριά σκιά του εντοπισμού της πρώτης νεαρής οροθετικής ιερόδουλης. Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες γνώριζαν το συμβάν και το 80% θεώρησε ότι καλώς δημοσιεύτηκε η φωτογραφία της εκδιδόμενης, ώστε να ενημερωθούν όσοι είχαν συνευρεθεί μαζί της.

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Αττικής (ποσοστό 91,2%) δηλώνει ότι είναι αναγκαία η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα. Μάλιστα, το ποσοστό αποδοχής της αναγκαιότητας των μέτρων είναι πολύ υψηλό, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο ή τόπο διαμονής των ατόμων του δείγματος, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δραματική έκταση που έχει λάβει πλέον το πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 97,1% συμφωνεί με τον ιατρικό έλεγχο των αδήλωτων ιερόδουλων και το 94, 8% με τον έλεγχο όλων των μεταναστών. Επίσης, ποσοστό 94% θεωρεί απόλυτα θετικά τα μέτρα της σφράγισης διαμερισμάτων ή αποθηκών, όπου συγκατοικούν λαθρομετανάστες, εφόσον δεν τηρούνται συνθήκες υγιεινής, καθώς και τις κυρώσεις εργοδοτών που απασχολούν μετανάστες χωρίς πιστοποιητικά υγείας.

Με τη λειτουργία των κλειστών Κέντρων Φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, όπως αυτό στην Αμυγδαλέζα, συμφωνούν οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες. Ποσοστό 36,7% διαφωνεί και 2% δεν εκφέρει άποψη. Ο βαθμός αποδοχής του συγκεκριμένου μέτρου είναι υψηλός στις ηλικίες 45 έως 54 χρόνων, με τους νεότερους να εκφράζουν περισσότερες ενστάσεις.

Γενικά, πάντως, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση (ποσοστό 82,7%) και  μάλιστα με ελάχιστες διακυμάνσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, νέων και μεγαλύτερων, κατοίκων αστικών κέντρων και μη, δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι αυτά τα μέτρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και… μετά τις εκλογές.

Μόνο το 20, 4% του δείγματος θεωρεί ότι θα εφαρμοστεί στο μέλλον η υγειονομική διάταξη και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτή. Το 10% εμφανίζεται αναποφάσιστο (δεν ξέρω/δεν απαντώ), ενώ το 69,6% αποδίδει όλες τις ενέργειες των αρμόδων αρχών σε προεκλογικούς σκοπούς.

Μάλιστα, οι πλέον δύσπιστοι από τους ερωτηθέντες ως προς τη συνέχιση των μέτρων είναι κυρίως γένους θηλυκού. Επιφυλακτικοί φαίνονται και οι νέοι ηλικίας 18 έως 34 χρόνων, καθώς και οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα