Ποιος φοβάται τον πληθωρισμό;
Πόσο ρεαλιστικός ή πόσο αμελητέος είναι αυτός ο φόβος σε εποχή κρίσης;
Πριν από ένα μήνα περίπου, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε πει ότι η EKT έχει μόνο μία πυξίδα: τη σταθερότητα των τιμών. Στόχος της, πρόσθεσε, να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη κάτω από το 2%. Σήμερα, το ποσοστό είναι 3%. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ανεβάσει τα επιτόκια δανεισμού, αλλά λόγω της ύφεσης που απειλεί την ευρωζώνη, δεν το κάνει. Επιπλέον, η ΕΚΤ
Αυτός είναι και ο λόγος που ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, εγκαταλείπει το αξίωμά του στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με την άποψή του, μια τέτοια πολιτική κρατικής χρηματοδότησης οδήγησε στο παρελθόν σε καταστροφή, διότι τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Της ίδιας άποψης είναι και ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, αλλά και η καγκελάριος Μέρκελ. Την ανησυχία της συμμερίζεται ο πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ, που μίλησε στο πρόσφατο οικονομικό φόρουμ της εφημερίδας Die Zeit, εκφράζοντας όμως την άποψη ότι το ευρώ είναι πιο σταθερό από το μάρκο: «Το ποσοστό πληθωρισμού στη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια γερμανικού μάρκου ήταν υψηλότερα από αυτά της επόμενης δεκαετίας με το ευρώ».
Αλλά ο Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας στο Ντίσελντορφ, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί κίνδυνο γιατί, όπως υποστηρίζει, «τα χρήματα δεν είναι ασφαλισμένα, ο επενδυτής δεν ξέρει που θα τα εξασφαλίσει, με αποτέλεσμα να τα φέρνει πίσω στην κεντρική τράπεζα».
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ πιστεύει επίσης ότι ο πληθωρισμός δεν συνιστά πρόβλημα. Αλλά ακόμη και αν ήταν έτσι, συνεχίζει, «ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα αδιαφορούσε, διότι οι επιπτώσεις από την κατάρρευση του ευρώ θα ήταν πολύ πιο καταστροφικές από τον πληθωρισμό».
Αλλά από πού πηγάζει αυτή η «ορθοδοξία των Γερμανών», όπως αποκαλεί το βρετανικό περιοδικό The Economist το φόβο τους για τον πληθωρισμό; Είναι απλό: δεν θέλουν να ζήσουν για τρίτη φορά αυτό που υπέστησαν πριν από 100 χρόνια, όταν η περιουσία τους εξανεμίστηκε μέσα σε ένα βράδυ, στην οικονομική κρίση του 1923. Μόνο 25 χρόνια αργότερα το έζησαν και πάλι, όταν αποφασίστηκε η νομισματική μεταρρύθμιση μετά την ήττα της Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο πληθωρισμός είναι όπως ένα καρκίνωμα που κατατρώει ασταμάτητα τον οργανισμό» υπογραμμίζει ο Βιμ Κέστερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας γιατί, όπως λέει: «Όταν εμφανίζεται ο πληθωρισμός, είναι πολύ δύσκολο να τον σταματήσεις. Τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται με κόστος την ύφεση».
«Λάθος» ανταπαντά ο οικονομολόγος Χορν από το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Ερευνών της Οικονομικής Συγκυρίας και εξηγεί: «Μπορεί π.χ. η ΕΚΤ να πουλήσει αμέσως τα ομόλογα που κατέχει και έτσι να τροφοδοτήσει την αγορά. Επίσης, μπορεί να αυξήσει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Opinion Post

- Τελευταία Νέα Opinion Post
- Ποιος φοβάται τον πληθωρισμό;
- Κανονικά θα καταβληθούν τελικά οι συντάξεις του ΙΚΑ
- Πως θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις
- Εξιχνιάστηκε η ληστεία σε υποκατάστημα της Δ.Ε.Η. Κατερίνης
- Σύλληψη 62χρονου για χρέη προς το Δημόσιο
- Τον Βασάνισαν μέχρι θανάτου
- Εκπαιδευτικός συνελήφθη για 21 εμπρησμούς
- Με καθυστέρηση θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ
- Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γιώργος για την ηγεσία
- Αυτόφωρο για τους εργοδότες που δεν θα δώσουν δώρο Χριστουγέννων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη την Πέμπτη
- Αποφασίζουν "Σύμφωνο" εξόδου της Ελλάδας ...
- Το σχέδιο Σόιμπλε για να «απορροφηθούν» τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών
- Λήστεψαν έμπορο γουναρικών στην Κατερίνη
- Έτσι… ακούγεται ο νέος κινητήρας της Bentley!
- Η ειδική έκδοση Renault Megane Coupe Cabriolet Floride
- Ο ανατρεπτικός Σωτήρης Καλυβάτσης.
- «Στα 30 δις ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών»
- Το φιλί του Κάρολ στον Φαμπιάνσκι