«Ψαλίδι» 22,6% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Τη μείωση των εφάπαξ του Δημοσίου κατά 22,63% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη. Η μείωση αφορά και στις αιτήσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εφάπαξ, αλλά και η είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχθεί ως λύση ούτε την αύξηση εισφορών ούτε και την επιπλέον χρηματοδότηση του ταμείου από τον προϋπολογισμό.

Η ανακοίνωση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που δηλώνει ότι θα δεχθεί καμία μείωση και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς, όπως τονίζει, άλλα υποσχόταν προεκλογικά.

Συναντήσεις άνευ ουσίας με τους κοινωνικούς εταίρους

Οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για τους μισθούς και τα εργασιακά, αλλά θα πρέπει και η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον κοινωνικό διάλογο. Αυτό τόνισαν στις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των συνδικάτων.

Οι κοινωνικοί εταίροι επανεπιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συζητήσουν την αύξηση του σημερινού βασικού μισθού, διατύπωσαν όμως αμφιβολία, για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να το επιβάλλει. Ο βασικός μισθός βρίσκεται στο επίπεδο των 590 ευρώ, μετά τη μείωσή του κατά 22% τον περασμένο Φεβρουάριο με τον εφαρμοστικό νόμο της δανειακής σύμβασης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι οι κοινωνικοί εταίροι κατανοούν την «κρισιμότητα των στιγμών και το ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική κοινωνία» και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συμφιλιωτικό περιβάλλον στον κοινωνικό διάλογο, που να οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν -όπως έδειξαν και οι κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των νοσηλευτών, που υπογράφηκαν πρόσφατα- ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εκείνο το οποίο προέχει, είναι να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, δήλωσε ότι, πέραν του μισθολογικού, η συζήτηση επεκτάθηκε στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην αγορά εργασίας, την αδήλωτη εργασία, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τις προνοιακές παροχές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κροκίδης, ζήτησε την επαναφορά του βασικού μισθού στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2009, δηλαδή στα 701 ευρώ και υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό «θα αλλάξει η οριακή ροπή της κα

Keywords
Τυχαία Θέματα