Στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά «τρώγονται» μεταξύ τους…

Δηλώσεις στήριξης στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, μηνύματα προς την Ευρώπη, αλλά και βολές εκατέρωθεν περιείχαν οι ομιλίες των προέδρων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2012, η οποία ολοκληρώνεται με φανερή ονομαστική ψηφοφορία

τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Γ. Παπανδρέου: Ας δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου και δήλωσε διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, όπως είπε, για να πετύχει η χώρα, «χωρίς να λογαριάζει καρέκλες». Επισήμανε ακόμη ότι η επιλογή του να καταθέσει την πρωθυπουργία έγινε όχι λόγω αποτυχίας, αλλά για να συνεχιστεί η πολιτική που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. «Ας δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση για τις θετικές θεσμικές αλλαγές που μπορούν να δημιουργηθούν πολύ καλύτερα με τη συνεργασία» υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεχής έκκληση για εκλογές έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα.

«Το πιο σωστό και υπεύθυνο είναι να υπάρχει κυβέρνηση ευρύτερης συνευθύνης» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές θα έρθουν, όταν αποκατασταθεί διεθνώς ένα κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι ο ίδιος ανέλαβε την εξουσία «σε μια στιγμή πολύ δύσκολη, με εντολή να αλλάξει τη χώρα» και επιτέθηκε κατά της ΝΔ, καταλογίζοντάς της ότι κατά τη διακυβέρνησή της συνειδητά δεν διαχειρίστηκε με διαφάνεια τα οικονομικά και ότι απέτυχε να προχωρήσει σε αλλαγές. «Αν κάποιος άργησε, δεν είμαστε εμείς, αλλά εκείνοι που είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας και αδράνησαν τελείως» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν άργησα να πάρω μέτρα… Δεν ήθελα να πάρω μέτρα» σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στις συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη αποτελεί αποτυχία τους.

«Αντί να σταματήσει την κερδοσκοπική επίθεση των αγορών, αντί να επιβάλει εποπτεία στους οίκους αξιολόγησης, η συντηρητική Ευρώπη επέβαλε ένα πρόγραμμα λιτότητας σε κάθε κράτος – μέλος» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι εξ αρχής οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να παραδεχθούν ότι ήταν η κρίση ήταν γενικευμένη και συστημική. «Ήταν βολικό για πολλούς να παρουσιάζουν το πρόβλημα ως ελληνικό» πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα «έκανε και κάνει έναν άθλο».

Καταλήγοντας, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησής του, τονίζοντας πως «η πορεία της θα κριθεί από την ιστορία». «Είναι εύκολο να μιλά κανείς -πριν φανούν τα αποτελέσματα- για αποτυχίες… Εγώ πήρα πολύ νωρίς την απόφαση να μην μετρήσω το πολιτικό κόστος… Θέλετε να γίνω το εξιλαστήριο θύμα; Και αυτό θα το κατανοήσω… Αλλά αυτό είναι η εύκολη λύση… Το ζήτημα είναι να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές και αυτές πρέπει να γίνουν από τον καθένα από μας» πρόσθεσε, σε μια επισήμανση που ίσως θα μπορούσε να ερμηνευτεί και σαν έμμεση απάντηση στις πρόσφατες πολύ σκληρές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε

Keywords
Τυχαία Θέματα