Στις 4 μονάδες η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Ευ.Βενιζέλο, δείχνει νέα δημοσκόπηση

Την πολιτική ρευστότητα καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Ανατροπή το βράδυ της Δευτέρας.

Τα ευρήματά της είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς καταγράφονται μία σειρά από μεταβολές.

Στη δημοσκόπηση, στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό

το 24,3% επέλεξε τον Ευ.Βενιζέλο και το 23,8% τον Αντ.Σαμαρά.

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί και βρίσκεται στις τέσσερις μονάδες (με 18,2% έναντι 14,2% του ΠΑΣΟΚ).

Η σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στις «γαλάζιες» απώλειες προς το κόμμα του Πάνου Καμμένου, αφενός, και την σταδιακή «επιστροφή» φίλων του ΠΑΣΟΚ από την «ψήφο διαμαρτυρίας» μέσω των κομμάτων της Αριστεράς.

Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι στη Βουλή εισέρχονται επτά κόμματα.

Αναλυτικά σύμφωνα με αυτήν στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα επίπεδα του 18,2%, το ΠΑΣΟΚ στο 14,2%, το ΚΚΕ στο 8%, το ΛΑΟΣ στο 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 6,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 7%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 5,9%, η Δημοκρατική Συμμαχία στο 2,5%, η Χρυσή Αυγή στο 3,1% και οι Οικολόγοι στο 1,5%.

Χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης είναι η αύξηση των αναποφάσιστων που αγγίζουν το 29,4%, καθώς όσοι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν Λευκό και αποχή φτάνουν στο 10,2% και στο 19,2% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Από τα ποσοστά γίνεται εμφανής η ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο, κάτι που γνωρίζουν ως φαίνεται πολύ καλά και οι ψηφοφόροι που απαντούν, σε ποσοστό 63,3%, ότι μετά το κλείσιμο της κάλπης «βλέπουν» σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ακόμα πιο αναλυτικά, από όσους δήλωσαν πως η επόμενη ημέρα της διακυβέρνησης της χώρας θα γίνει από κυβέρνηση συνεργασίας, ποσοστό 15,1% «θέλει» ή «βλέπει» κυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ και 23,9% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις εκλογές από πολύ έως αρκετά πολύ σε ποσοστό 53,2%, ενώ οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σε ποσοστό 84,9%, έναντι ποσοστού 13% που δηλώνει πως μάλλον ή σίγουρα δεν θα ψηφίσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «προφίλ» της ψήφου, καθώς στο ερώτημα για ποιόν λόγο και με ποιο κριτήριο θα ψηφίσει κανείς, ποσοστό 29,5% δήλωσε πως θα ψηφίσει για να ενισχύσει το κόμμα που πιστεύει πως θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα προοπτικής για τη χώρα, ποσοστό 41,9% θα δώσει «τιμωρητική ψήφο», θα ψηφίσει για να τιμωρήσει αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και ένα 21,7% θα ψηφίσει για να έχει η χώρα αύριο μια σταθερή κυβέρνηση.

Επίσης το 60,2% των ψηφοφόρων δηλώνει πως  το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η μείωση του μισθού του και ότι η Οικονομία σε 67,2% αποτελεί το πρόβλημα βάση του οποίου θα ψηφίσουν.

Επίσης το 92,2% των πολιτών έχει αρνητική άποψη για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Το 42,2 κρίνει θετικά το έργο του κ. Λουκά Παπαδήμου και το 56% αρνητ

Keywords
Τυχαία Θέματα