Στο μικροσκόπιο της BlackRock όλα τα δάνεια των τραπεζών

Στο μικροσκόπιο της BlackRock βρίσκονται όλα τα δάνεια για τα οποία είχαν ληφθεί επισφάλειες από το 2005 ως σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ελεγκτές ζήτησαν και πήραν αναλυτικά στοιχεία των δανείων από τις τράπεζες ώστε να εκτιμήσουν την πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές πήραν όλα τα δάνεια για τα οποία είχαν ληφθεί επισφάλειες από το 2005 μέχρι και σήμερα

– είτε αφορούσαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε ήταν ιδιωτών. Ο φόβος τώρα είναι ότι οι τράπεζες, κάτω από την πίεση των ελεγκτών, οι οποίοι ερευνούν αν οι επισφάλειες που έχουν πάρει για τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση είναι αρκετές, μπορεί να μετακυλήσουν στους δανειολήπτες τις πιέσεις που δέχονται.

Ο κίνδυνος είναι ότι οι τράπεζες, προκειμένου να αποδείξουν ότι η πολιτική των επισφαλειών που έχουν εφαρμόσει είναι σωστή, θα μεταφέρουν τώρα την πίεση στους δανειολήπτες και θα κάνουν χρήση των νομικών όπλων που έχουν για να την ασκήσουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να πολλαπλασιαστούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, πολύ περισσότερο αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2011 λήγει η απαγόρευση πλειστηριασμού για τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία. Επίσης, είναι πιθανόν να επιταχύνουν οι τράπεζες τις νομικές διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε δανειολήπτες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το διευθυντικό στέλεχος της BlackRock Γκρεγκ Φίλιπς σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη είναι ότι οι τράπεζες κατέχουν μεγάλο όγκο κρατικών ομολόγων. Οπότε η Ελλάδα δε είναι μόνη της. Στην Ισπανία οι τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε κρατικά ομόλογα σε σχέση με τις ελληνικές».

Προειδοποιεί, ωστόσο ότι οι τράπεζες πρέπει να λάβουν αποφάσεις, γιατί η παρατεταμένη αστάθεια θα συνεχίσει να υφίσταται για καιρό. «Δεν μπορεί να υπάρξει υγιής οικονομία χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα» λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί αναμενόμενο να υπάρξουν νέες συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών στη χώρα μας, για να εξορθολογήσουν τις δαπάνες τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λέει ότι πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα ακόμα εφόδιο για μία συντονισμένη αντιμετώπιση της κρίσης.

«Μία πρόσθετη δυσκολία για τους ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ότι το τραπεζικό σύστημα κάθε χώρας έχει τα δικά του προβλήματα, οπότε δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί μία μόνο φόρμουλα» εκτιμά ο κ. Φίλιπς.

Keywords
Τυχαία Θέματα