«Ξαναγράφουν» το Μεσοπρόθεσμο με μέτρα 29,2 δισ. ευρώ στην «πλάτη» των πολιτών

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την εξειδίκευση του νέου μεσοπρόθεσμου σχεδίου, το οποίο, μετά την αναθεώρηση, περιλαμβάνει παρεμβάσεις 29,2 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά τρία δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο), ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ της κυβέρνησης και του πολυπληθούς κλιμακίου της Τρόικας, που καταφθάνει στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής.

Μετά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ξεκινήσει τον πρώτο γύρο συζητήσεων για το νέο μνημόνιο

και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, με «αιχμή» τα μέτρα ύψους 13,77 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν την τριετία 2013-2015.

Επιπροσθέτως, θα συνυπολογιστούν οι πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις, που θα πρέπει να γίνουν το 2012, για να καλυφθεί η απόκλιση από το φετινό στόχο για το έλλειμμα, που είναι πιθανό να κλείσει υψηλοτέρα από τον ετήσιο στόχο του 9% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης εντοπίζει δημοσιονομικό κενό:

- 1.767 εκατ. το 2013
- 4.954 εκατ. το 2014 και
- 7.028 εκατ. το 2015

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, εάν στο δημοσιονομικό κενό 13.749 εκατ. ευρώ της τριετίας 2013-2015 συνυπολογιστούν και τα μέτρα 11.983 εκατ. (5.931 εκατ. το 2011 και 6.052 εκατ. το 2012) της πρώτης διετίας, αλλά και το δημοσιονομικό  όφελος των 3.489 εκατ., που προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο για το 2012, τότε το συνολικό πακέτο μέτρων στην πενταετία 2011 – 2015 ανέρχεται σε 29.221 εκατ. ευρώ.

Πολλά από τα μέτρα αυτά θα θεσμοθετηθούν με το υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο, το οποίο μπορεί να κατατεθεί σε δύο φάσεις στη Βουλή, καθώς κάποιες ρυθμίσεις είναι πιθανό να προχωρήσουν άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Τα θέματα αυτά, μαζί με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής, συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, του υφυπουργού Οικονομικών Ιωάννη Μουρμούρα  και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκαταλείπονται, τουλάχιστον για φέτος, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και για τη συνέχιση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων οργανισμών.

Τα θέματα αυτά, μαζί με το νέο «πακέτο» φορολογικών παρεμβάσεων, φαίνεται ότι μετατίθενται, για να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Στο πρώτο πακέτο ρυθμίσεων, που θα προχωρήσει φέτος, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αλλαγές στον Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων, μαζί με τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, στον τρόπο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα