Η ουτοπία της ισχυρής Ευρώπης
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψουν αύριο στην Ουάσιγκτον και θα περάσουν το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες θέλουν να «πουλήσουν» στον Ντόναλντ Τραμπ ένα σχέδιο για την εγκατάσταση ευρωπαϊκής δύναμης 30.000 ανδρών στην Ουκρανία ως εγγύησης για την ασφάλειά της σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας. Δεν είναι καθόλου πιθανό ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα το «αγοράσει». Οσα έχουν ακουστεί ως τώρα για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία από αμερικανικής πλευράς είναι εξαιρετικά διφορούμενα
Διόλου τυχαία, ένα χολερικό βρετανικό περιοδικό θυμήθηκε αυτές τις ημέρες την αποστολή Ντραξ, τις τριμερείς συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Σοβιετική Ενωση για μια στρατιωτική συμμαχία που ξεκίνησαν στη Μόσχα στις 12 Αυγούστου του 1939. Δέκα ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε το σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ, όπου οι Γερμανοί έδωσαν τα χέρια με τους Ρώσους διαμελίζοντας την Πολωνία και μοιράζοντας τη Λιθουανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Φινλανδία και τη Ρουμανία. Στους Αγγλους και στους Γάλλους δεν δόθηκε άλλη επιλογή από τα να τα μαζέψουν και να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι.
Ακόμα και αν ο Στάρμερ και ο Μακρόν αποφύγουν έναν ευτελισμό ανάλογο του ναυάρχου Ντραξ, ο απολογισμός της Ευρώπης και των Ευρωπαίων μία εβδομάδα μετά την προκλητική ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Βανς στο Μόναχο, κάθε άλλο παρά θετικός είναι. Η αμηχανία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Ο Μακρόν οργάνωσε δύο μαζώξεις (τη μία διά ζώσης στο Παρίσι, την άλλη με τηλεδιάσκεψη, μετά τις γκρίνιες όσων δεν πήραν πρόσκληση για την πρώτη). Το μόνο που πέτυχε, ήταν οι ηγέτες να διαφημίσουν τις διαφορές τους. Τα ευρωπαϊκά όργανα έλαμψαν διά της απουσίας τους μετά το Μόναχο, για ηγεσία μέσα στην κρίση ούτε λόγος. Δεν πρότειναν ούτε το στοιχειώδες, μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για να συζητήσουν τη νέα κατάσταση.
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, η Ευρώπη υπενθύμισε στον κόσμο όλα τα γνωστά και πολυσυζητημένα μειονεκτήματά της. Την αδυναμία λήψης αποφάσεων, τις διχογνωμίες, την αδράνεια και την καθυστέρηση, την έλλειψη ενός πολιτικού κέντρου και μιας μοναδικής φωνής που θα την εκφράζει. Ενώ ο πόλεμος μαίνεται εδώ και τρία χρόνια στα σύνορά της, η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα καταφέρει να συμφωνήσει πώς θα αυξήσει και κυρίως πώς θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για την άμυνα. Η εικόνα που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, έγινε αφορμή για πλήθος ειρωνικών και ενίοτε χλευαστικών σχολίων από τον διεθνή Τύπο και το χειρότερο, από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους αξιωματούχους.
Ωστόσο, ας είμαστε πραγματιστές. Είναι ουτοπία να περιμένει κανείς κάτι παραπάνω από την Ευρώπη, καθώς η εγγενής αδυναμία της πηγάζει από τις δομές της και τον τρόπο που λειτουργεί. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια χαλαρή συνομοσπονδία. Μπορεί να δίνει την εικόνα ενός υπερκράτους με εκτελεστικό επικεφαλής (την πρόεδρο της Κομισιόν), γραφειοκρατία και Κοινοβούλιο, ωστόσο οι αποφάσεις που μπορούν να λάβουν αυτά τα όργανα περιορίζονται στο πλαίσιο που επιτρέπουν τα κράτη-μέλη. Για ζητήματα ζωής και θανάτου, πόλεμο, συμμαχίες, εξοπλισμούς, κοινή χρηματοδότηση και κατανομή των κονδυλίων αποφασίζουν τα κράτη-μέλη και μάλιστα με την αρχή της ομοφωνίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι «27» μπορούν να συνεννοηθούν μόνο σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, όπως οι κανονισμοί για τα λαχανάκια Βρυξελλών. Οσα έγιναν κατά καιρούς έξω από αυτό το πλαίσιο, το κοινό νόμισμα, η μεγάλη διεύρυνση του 2003, η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αντιμετωπίζει δημοσιονομικές κρίσεις, οφείλονταν κυρίως σε μεμονωμένα πρόσωπα που ήταν σε θέση να τραβήξουν το κάρο, όπως ο Ντελόρ, ο Κολ, ο Μιτεράν, ο Ντράγκι και η Μέρκελ.
Για να αλλάξει αυτό, θα έπρεπε η Ε.Ε. να μετατραπεί σε κανονική ομοσπονδία, όπως είναι οι ΗΠΑ. Αυτό όμως θα σήμαινε, ότι τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να εκχωρήσουν πραγματική κυριαρχία σε ένα υπερεθνικό σχήμα, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται, όπως και σε κάθε ισχυρό και λειτουργικό κράτος, με βάση τη δεδηλωμένη και την αρχή της πλειοψηφίας σε ένα εξίσου υπερεθνικό Κοινοβούλιο.
Αυτό ήταν κάποτε το όνειρο των φεντεραλιστών, κανείς όμως δεν φαίνεται να το θέλει πραγματικά. Και με το χέρι στην καρδιά, ούτε εμείς το θέλουμε. Κανένας δεν ενθουσιάζεται με την προοπτική να έχει πρωθυπουργό από τις μεγαλύτερες χώρες της Ενωσης, δηλαδή έναν Γάλλο ή έναν Γερμανό.
Σήμερα πάντως αυτή είναι η Ευρώπη και μην περιμένουμε θαύματα. Ο επιδερμικός τρόπος λειτουργίας της είναι συμβατός με μια περίοδο ειρήνης κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είναι όμως εντελώς ασύμβατος και αναποτελεσματικός σε μια περίοδο κρίσης και προκλήσεων υπαρξιακού χαρακτήρα.
Δηλαδή, εκεί ακριβώς που είμαστε σήμερα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρέθυμνο: Αυτός είναι ο 42χρονος που τεμάχισε και πέταξε στα σκουπίδια τον συγκάτοικο του
- Ο φονικός σεισμός των Αλκυονίδων το 1981 και το σήριαλ που... έσωσε ζωές
- Μαρία Καρυστιανού: Στο πλευρό των υγειονομικών
- Το γλυκαντικό που ενοχοποιείται για κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη
- Γερμανία: Καθαρή νίκη των Χριστιανοδημοκρατών – Τα δύο σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης – LIVE όλες οι εξελίξεις
- Συντάξεις: Τι μπορεί να ξεκλειδώσει τα αναδρομικά από επικουρικές και δώρα για όλους τους συνταξιούχους
- H Γερμανία αντιστάθηκε, η Ευρώπη θα μιλήσει;
- «Σαρωτικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό αν δεν πετύχει τους στόχους του» (video)
- Πέθανε ο εκδότης Γιώργος Χατζόπουλος, η ψυχή του "Κάλβου"
- «Βράζουν» τα Ανώγεια: Τι κρύβεται πίσω από τους πυροβολισμούς στο νυχτερινό διασκέδασης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας
- Σταύρος Σβήγκος–Γιολάντα Καλογεροπούλου: Ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο φακό του Γιώργου Γεροντιδάκη
- Ο Ζελένσκι βλέπει την Τουρκία ως σημαντικό εγγυητή ασφαλείας για την Ουκρανία
- Εκλογές στην Γερμανία: O ηγέτης των Αυστριακών συντηρητικών Κρίστιαν Στόκερ συγχαίρει τον Μερτς για τη νίκη του
- Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν
- Αντί για lip balm: Αυτή είναι η νέα τάση για ζουμερά και απαλά χείλη
- Ιταλία: «Το κόμμα του Μερτς κέρδισε τις εκλογές, οι δυνάμεις του ΕΛΚ, πραγματικός φραγμός κατά του λαϊκισμού», σχολιάζει ο Αντόνιο Ταγιάνι
- Τι δείχνει η ομάδα αίματος για την προσωπικότητά σας, σύμφωνα με το ιαπωνικό ketsueki-gata
- Ύπνος: Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους και άλλοι όχι
- Φάμελλος: «Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, και ειδικά η δεύτερη θέση της Ακροδεξιάς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»

- Τελευταία Νέα Real.gr
- Η ουτοπία της ισχυρής Ευρώπης
- Το δις εξαμαρτείν
- Αυτή την Κυριακή με τη Realnews: «Φονική απειλή», του Eric Redman – Μαζί, real taste & style
- Αντί για lip balm: Αυτή είναι η νέα τάση για ζουμερά και απαλά χείλη
- Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας
- Εκλογές στην Γερμανία: O ηγέτης των Αυστριακών συντηρητικών Κρίστιαν Στόκερ συγχαίρει τον Μερτς για τη νίκη του
- Σταύρος Σβήγκος–Γιολάντα Καλογεροπούλου: Ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο φακό του Γιώργου Γεροντιδάκη
- Φάμελλος: «Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, και ειδικά η δεύτερη θέση της Ακροδεξιάς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»
- Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» το Ισραήλ, έτοιμο να ξαναρχίσει πόλεμο στη Γάζα -Μπλόκο Νετανιάχου στην παράδοση κρατουμένων
- «Ο Μερτς είναι πλέον ο σημαντικότερος άνθρωπος στην Ευρώπη -Ο γερμανικός Τύπος για τα αποτελέσματα των εκλογών
- Ο καιρός της Δευτέρας, 24 Φεβρουαρίου 2025
- Αντικαταθλιπτική ουσία στο ήπαρ του Καλογήρου - Ανοίγει ο ιατρικός του φάκελος
- Τραγωδία στη Βουλιαγμένη: Νεκρή 67χρονη μετά από φωτιά σε σπίτι - Στο νοσοκομείο άλλες δύο γυναίκες
- Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας με νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων
- Επίδομα 534 ευρώ - Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να μπουν σε καθεστώς αναστολής
- «Κλειδί» η Τουρκία για τη Γερμανία στο μεταναστευτικό
- Γάζα: Η προεδρία των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της απόφασης του Ισραήλ να αναστείλει τις αποφυλακίσεις Παλαιστινίων
- Νεφώσεις με βροχές και τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα