«Μοντέλο» διακυβέρνησης

07:01 24/3/2025 - Πηγή: Real.gr

Μπορεί λόγω των απειλών από την Τουρκία, των -κατά καιρούς- προβληματικών σχέσεων αλλά και του βαθύτατου ιστορικού χάσματος που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, να αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα με αρνητική προδιάθεση όσα συντελούνται στη γείτονα. Και, όπως σε κάθε περίπτωση, να ενεργοποιούνται τα εθνικά, πατριωτικά αντανακλαστικά τα οποία αυτομάτως βάζουν την Αθήνα απέναντι από την Αγκυρα, αλλά και τους πολίτες των δύο χωρών επιφυλακτικούς έναντι αλλήλων.

Καθώς δεν επικρατεί ψυχραιμία, τίθενται σε λειτουργία οι δύο κυρίαρχες γραμμές σκέψης στην Ελλάδα: η μία αναζητά πάντα την ευκαιρία να καταλήξει στο συμπέρασμα «για το πόσο απομονωμένη είναι η Τουρκία και πόσο ενισχυμένη είναι η Ελλάδα», ενώ η δεύτερη ανασύρει από το χρονοντούλαπο τα φαντάσματα του διωγμού. Αμφότερες οι σχολές, στο τέλος, διαψεύδονται κατά τρόπο πανηγυρικό, πλην όμως δεν απογοητεύονται και συνεχίζουν να αναζητούν δικαίωση.

Αν επικρατούσε ψυχραιμία, θα μπορούσε να δει κάποιος ότι η Τουρκία αποτελεί «μοντέλο» διακυβέρνησης. Προσοχή: μοντέλο εντός εισαγωγικών μεν, αλλά μοντέλο το οποίο λειτουργεί όχι μόνο εκεί, αλλά και σε άλλες περιοχές. Ποια διαφορά έχει η Τουρκία του Ερντογάν από τη Ρωσία του Πούτιν; Πρόκειται για δύο ηγέτες που δεν τους συνδέει μόνο η ίδια ηλικία, αλλά και πολλά άλλα χαρακτηριστικά: αμφότεροι βρίσκονται για πάνω από μία εικοσαετία στα ύπατα αξιώματα, παίζοντας μουσικές καρέκλες ανάμεσα στον πρωθυπουργικό και στον προεδρικό θώκο και όχι μόνο. Εχουν εξοντώσει όλους τους εχθρούς τους, δεν τους ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα για να προετοιμάσουν τη διαδοχή, διαμορφώνουν το Σύνταγμα κατά πώς εξυπηρετεί τις προσωπικές τους επιδιώξεις. Και την ίδια ώρα, αμφότεροι παρακάθονται σε όλες τις συναντήσεις παγκόσμιων ηγετών.

Αν η Ε.Ε. έχει πρόβλημα με τη Ρωσία, γιατί δεν έχει πρόβλημα με την Τουρκία; Αλλωστε, η Τουρκία έχει προλάβει τη Ρωσία στην εισβολή και στην καταπάτηση ξένων εδαφών…
Ολα τα παραπάνω, με αφορμή τη σύλληψη Ιμάμογλου, υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη μπορεί να θέλει την Τουρκία, αλλά η Τουρκία δεν θέλει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Και αυτό είναι το βασικό ελληνικό διαπραγματευτικό χαρτί στην Ευρώπη. Πρόκειται για δύο διαφορετικά καθεστώτα: «Δημοκρατία αλά Τούρκα» και ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Πορείες παράλληλες μεν, ασύμπτωτες δε…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοντέλο,montelo