Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Τραμπ και Μακρόν – Τι είπαν για Ουκρανία

07:24 25/2/2025 - Πηγή: Real.gr
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν χθες ανήμερα της επετείου τριών ετών από την εισβολή στην Ουκρανία, ψάχνοντας  κοινό έδαφος  για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης, χωρίς ωστόσο να κρύβουν και τις έντονες διαφορές τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε χθες Δευτέρα ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία «ανακωχής» στην Ουκρανία εντός των «προσεχών εβδομάδων»,

ακριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή όταν εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Το σχήμα θα έπρεπε να είναι το ακόλουθο: διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία», εισηγήθηκε ακόμη ο κ. Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εξαίροντας επίσης την αναγγελία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα περί πιθανής προσεχούς συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.

«Χρειάζεται καταρχήν ανακωχή. Θεωρώ πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε ο κ. Μακρόν, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά και ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει συζητήσει για τον πόλεμο με σχεδόν όλους τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Εάν δεν τηρηθεί, αυτή θα είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Ρωσία δεν είναι σοβαρή», υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο γάλλος πρόεδρος παρότρυνε εξάλλου τις ΗΠΑ να φανούν αλληλέγγυες προς την Ευρώπη σε περίπτωση τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως στις επαφές που διεξήγαγε με 30 ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους, πολλοί από τους συνομιλητές του δήλωσαν ανοικτοί σε ειρηνευτική συμφωνία.

«Αν δεχόμασταν επίθεση, ας φανταστούμε για μια στιγμή πως η Ρωσία θα παραβιάσει αυτή τη συμφωνία. Τι θα γίνει; Έχουμε ανάγκη αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά τις πελώριες διαστάσεις απόψεων, που παραμένουν, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος πως υπάρχει δρόμος» με τον Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο στόχος της χώρας του είναι να οικοδομήσει μια σταθερή, μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη είναι πρόθυμη να γίνει ισχυρότερος εταίρος και να κάνει περισσότερα στον αμυντικό τομέα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σύνοδο της G7, στην οποία συμμετείχαν ο Μακρόν και ο Τραμπ μέσω βιντεοκλήσης, νωρίτερα, σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «είχαμε μια καλή συζήτηση».

Notable moment in the Oval Office where Trump says “Europe is loaning the money to Ukraine” and “they’re getting their money back” when Macron interrupted to say, “No, in fact, to be frank, we paid. We paid 60% of the total effort.” pic.twitter.com/QFzv9WhsIz

— Kaitlan Collins (@kaitlancollins) February 24, 2025

“Έτοιμη” η Ευρώπη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας εκεχειρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, αφού υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί, δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Μιλώντας δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, ο Μακρόν είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα έρθει στο δεύτερο στάδιο, έπειτα από την «εκεχειρία», όπως την αποκάλεσε.

Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ιδέα αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο έθεσε αυτήν την ιδέα, θα το δεχόταν.

Ο Τραμπ θέλει την ειρήνη αλλά θέλει να δει και τις σπάνιες γαίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ άκουσε τις θέσεις του Μακρόν αλλά δε φαίνεται να μετακινήθηκε από τις δικιές του. Στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι αναμένει πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσε να έρθει στη Ουάσινγκτον «αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη» για να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τα ορυκτά της Ουκρανίας.

Μια ανεπίλυτη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών «θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν είμαστε έξυπνοι», είπε στους δημοσιογράφου ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι «μπορούν να συμμετάσχουν» στη διευθέτηση

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα να «συμμετάσχουν» στη διαδικασία για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που η ΕΕ ανησυχεί πως θα αφεθεί στο περιθώριο, μετά την έναρξη απευθείας συνομιλιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

«Οι Ευρωπαίοι, και άλλες χώρες επίσης, έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Και το σεβόμαστε αυτό», είπε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Σημείωσε πως ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτές που διέκοψαν τις επαφές με τη Ρωσία από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, πριν από τρία χρόνια. «Αυτές αρνούνταν κάθε επαφή μαζί μας» και πρόβαλαν «κωμικές ιδέες περί νίκης επί της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης», σημείωσε.

«Η συμμετοχή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι απαραίτητη. Δεν το αρνηθήκαμε ποτέ», επέμεινε.

Ο κ. Πούτιν τόνισε πως οι ρωσοαμερικανικές συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, οι πρώτες αυτού του επιπέδου από το ξέσπασμα του πολέμου, χωρίς συμμετοχή ούτε του Κιέβου ούτε των Ευρωπαίων, σκοπό είχαν να «ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον.

«Κανένα ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς αυτή», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «ένα ζήτημα τόσο περίπλοκο και οξύ όσο η ουκρανική κρίση», είπε.

Οι επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο έθιξαν στη Σαουδική Αραβία «τα προβλήματα που συνδέονται με την ουκρανική κρίση, αλλά όχι την ίδια την ουκρανική κρίση», κατά τον ρώσο πρόεδρο.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «τοξική μορφή» τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηχώντας κάποιες από τις επικρίσεις που έκανε σε βάρος του ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Κατηγόρησε επιπλέον τον κ. Ζελένσκι πως «δίνει γελοίες διαταγές» στους στρατιώτες του, προκαλώντας «αδικαιολόγητες απώλειες, υψηλές ως καταστροφικές για τον ουκρανικό στρατό» κι εν μέρει ευθύνεται, «είναι παράγοντας της αποσύνθεσης του στρατού, της κοινωνίας και του κράτους».

Του πρόσαψε ακόμη πως «αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις» θυμίζοντας πως ο κ. Ζελένσκι απαγόρευσε με διάταγμα τον Οκτώβριο του 2022 οποιαδήποτε επαφή με τον ρώσο πρόεδρο. Ο κ. Πούτιν εκτίμησε πως είναι «μηδενικές» οι πιθανότητές του να κερδίσει ενδεχόμενες μελλοντικές εκλογές στην Ουκρανία.

Σχόλιο που παραπέμπει στην κατηγορία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον κ. Ζελένσκι διότι δεν οργάνωσε «εκλογές» και δεν δίστασε να επιρρίψει την ευθύνη για τον πόλεμο στην ουκρανική πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πού, Τραμπ, Μακρόν –, Ουκρανία,pou, trab, makron –, oukrania