CNN: Γιατί η άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές μπορεί να είναι (κακός ή καλός) οιωνός για τον Τραμπ

Το CNN βλέπει τον αντίκτυπο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στις ΗΠΑ, ως οιωνό για τον Ντόναλντ Τραμπ που επιθυμεί να επιστρέψει θριαμβευτικά στον Λευκό Οίκο.

Τον Ιούνιο του 2016, η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια «εξέγερση» που προμήνυε τη σοκαριστική εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ λίγους μήνες αργότερα, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο πειχειρώντας να φέρει στο σήμερα τον αντίκτυπο των πολιτικών

εξελίξεων στην γηραιά ήπειρο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τον Ιούνιο του 2024, ακροδεξιοί υποψήφιοι, πολλοί από τους οποίους συνυπογράφουν τον λαϊκιστικό εθνικισμό του Τραμπ, την εχθρότητα προς τους μετανάστες, την εμπρηστική οικονομική ατζέντα και την περιφρόνηση για τις κυβερνητικές ελίτ και τους διεθνείς- κοσμοπολιτικούς θεσμούς, μόλις κέρδισαν σαρωτικά κέρδη στις ευρωεκλογές.

Η ατζέντα «Τραμπ» που κερδίζει έδρες στην Ευρώπη

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν δέχονται οδηγίες από ξένους και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται ανά πολιτεία, διαφέρουν πολύ από εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η νίκη του Τραμπ πριν από οκτώ χρόνια είχε να κάνει περισσότερο με τις ελλείψεις της προεκλογικής εκστρατείας της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον παρά με το Brexit. Αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ανησυχεί, επισημαίνειται.

Η προεκλογική εκστρατεία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δοκίμασε με επιτυχία στο δρόμο ένα μήνυμα που αναμειγνύει ένα ισχυρό πολιτικό κοκτέιλ: Την οργή του κοινού για αυτό που θεωρείται ανεξέλεγκτη μετανάστευση, τον πόνο των ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν την ακρίβεια και το κόστος ζωής που συνεπάγεται για τους ανθρώπους η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τραμπ χτυπάει σκληρά αυτά τα θέματα σε πολιτείες που θα κρίνουν την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Η τετράδα των πληγωμένων ηγετών

Όταν ο Μπάιντεν έφτασε στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία την περασμένη βδομάδα εντάχθηκε σε μια τετράδα τεσσάρων άλλων πληγωμένων πολιτικά δυτικών ηγετών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έρχονται από τις ευρωπαϊκές εκλογές που επιβράβευσαν ακροδεξιά κόμματα που απηχούν το σκοτεινό παρελθόν της ηπείρου. Τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό σημαίνουν ότι μπορεί να μην οδηγήσει καν το Φιλελεύθερο Κόμμα του στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος του επόμενου έτους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να αφανιστεί στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο πιο ασφαλής Ευρωπαίος ηγέτης στην G7 ήταν η Τζόρτζια Μελόνι, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, μιας χώρας που είναι γνωστή για την ταχεία απομάκρυνση ηγετών. Το κόμμα της Μελόνι κέρδισε μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, καθιστώντας την έναν από τους πιο ισχυρούς ηγέτες στην Ευρώπη.

Δεν κερδίζει παντού ο λαϊκισμός

Ίσως η σανίδα σωτηρίας για τον Μπάιντεν να είναι ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν είναι μια αναμέτρηση μεταξύ ενός αουτσάιντερ εξεγερμένου και ενός μη δημοφιλούς εν ενεργεία προέδρου. Ο Τραμπ είναι, κατά πολλούς τρόπους, ο ίδιος ένας εν ενεργεία πρόεδρος που μπορεί να υπερηφανεύεται για την αμφιλεγόμενη κληρονομιά του Λευκού Οίκου και φέρει βαρύ πολιτικό φορτίο ως δύο φορές παραπεμφθείς και καταδικασμένος πρώην πρόεδρος. Και ο λαϊκιστικός εθνικισμός δεν βρίσκεται σε άνοδο παντού. Ο Μπάιντεν ηγήθηκε μιας εκπληκτικά επιτυχημένης εκστρατείας στις ενδιάμεσες εκλογές ενάντια στις επιρροές του «Make America Great Again» του Τραμπ το 2022.

Η αναμενόμενη επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία στη Βρετανία τον επόμενο μήνα θα αντιστρατεύονταν την τάση των ανερχόμενων δεξιών κομμάτων. Και η Πολωνία μόλις απέρριψε οκτώ χρόνια λαϊκιστικής διακυβέρνησης που αντλούσε έμπνευση από τον Τραμπ.

ΟΙ ΗΠΑ παρακολουθούν τη Γαλλία

Ο Μακρόν αντέδρασε στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν με μια κίνηση που άφησε άναυδους τους σχολιαστές που παρακολουθούσαν την μετεκλογική ομιλία του στα τηλεοπτικά στούντιο, σύμφωνα με το CNN, προκηρύσσοντας εκλογές.

Ο Μακρόν, ο οποίος ηγείται ενός κεντρώου κόμματος που καταποντίστηκε στις ευρωεκλογές, μπορεί να ποντάρει ότι η υψηλότερη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να αντιστρέψει την τάση. Ένας μετεκλογικός αντι-ακροδεξιός συνασπισμός θα μπορούσε επίσης να προκύψει στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι κυνικοί αναρωτιούνται αν ο Μακρόν ελπίζει κρυφά ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφική ώστε να αμαυρώσει τις ελπίδες της Λεπέν να τον διαδεχθεί το 2027.

Ο Μακρόν δήλωσε στους ψηφοφόρους ότι το στοίχημά του βασίζεται στην εμπιστοσύνη «στην ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει την πιο δίκαιη επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές». Παρακαλεί εμμέσως τους ψηφοφόρους που είναι απελπισμένοι για την οικονομία να σώσουν τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας τους. Αυτό είναι μάλλον παρόμοιο με την προειδοποίηση ότι η αμερικανική δημοκρατία βρίσκεται σε βαθύ κίνδυνο και πρέπει να σωθεί από τους ψηφοφόρους, μια προειδοποίηση την οποία ο Μπάιντεν διατύπωσε στο πλευρό του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Λευκός Οίκος θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ακόμη πιο στενά από ό,τι τις κόντρες της περασμένης Κυριακής στην ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα