DW: Τι κάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών -Ο κίνδυνος για την Ευρώπη, ο συντονισμός και η πρόληψη
Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί όλο και πιο συχνές και καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη
Το περασμένο καλοκαίρι, οι φλόγες κατέκλυσαν σπίτια και ελαιώνες, καθώς μαίνονταν για μέρες στην Ελλάδα, καλύπτοντας μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη και αφήνοντας πίσω τους την καταστροφή, καθώς ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη,
Ενώ οι πυρκαγιές είναι ένα φυσικό ετήσιο φαινόμενο, η άνοδος της θερμοκρασίας και η εντατικοποίηση των περιόδων ξηρασίας δημιουργούν ξηρότερο, επιρρεπή στις πυρκαγιές καιρό που τις κάνει να αναπτύσσονται ταχύτερα και σε μεγαλύτερη έκταση.
Όλο και πιο συχνές και μεγάλες οι πυρκαγιές στην ΕυρώπηΣτην Ευρώπη, όπως και σε όλο τον κόσμο, γίνονται όλο και πιο συχνές, έντονες και εκτεταμένες. Μόνο το 2023, έκαψαν μια έκταση περίπου διπλάσια από το μέγεθος του Λουξεμβούργου, προκαλώντας ζημιές άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και απελευθερώνοντας στον αέρα 20 μεγατόνους εκπομπών CO2 - που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο όλων των ετήσιων εκπομπών από τις διεθνείς αερομεταφορές στην ΕΕ.
Αλλά με την άνοδο της θερμοκρασίας που αναμένεται να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών σε όλη την Ευρώπη, είναι η ήπειρος προετοιμασμένη;
«Οι δασικές πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες», δήλωσε ο Balazs Ujvari, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε καταστάσεις όπου τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν».
Το επίκεντρο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών από την ΕΕ μέχρι σήμερα ήταν η επέκταση των δυνατοτήτων πυρόσβεσης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και του προγράμματος RescEU, τα οποία παρέχουν στήριξη σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες πυρκαγιές.
Η ΕΕ στην μάχη της πυρόσβεσηςΠέρυσι, ο στόλος αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυροσβεστών της διπλασιάστηκε σε μέγεθος, με την πυρκαγιά στην Ελλάδα να κινητοποιεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας αντιμετώπισης της ΕΕ μέχρι σήμερα.
Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου ο Ujvari δήλωσε ότι η ΕΕ διαθέτει 28 αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα και 556 πυροσβέστες που έχουν τοποθετηθεί σε τέσσερις πυρόπληκτες χώρες. Επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για την περαιτέρω επέκταση του στόλου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ο Ujvari πρόσθεσε ότι η ΕΕ μπορεί επίσης να παρέχει εικόνες των πληγεισών περιοχών από το δορυφορικό της σύστημα Copernicus για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές.
Η σημασία της πρόληψης των πυρκαγιώνΩστόσο, ορισμένοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες πολιτικής υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την εκδήλωση πυρκαγιών.
Περίπου το 90% της χρηματοδότησης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πηγαίνει στην αντιμετώπιση και μόνο το 10% στην πρόληψη, σύμφωνα με μια εκτίμηση της Γερμανίδας ευρωβουλευτή, Anna Deparnay-Grunenberg.
Η εμφάνιση πυρκαγιών που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο -όπως αυτές κατά τη διάρκεια της περιόδου πυρκαγιών στην Πορτογαλία το 2017, οι οποίες έκαψαν συνολικά 500.000 εκτάρια και στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους- αναδεικνύουν τα όρια της ιεράρχησης της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, δήλωσε ο Alexander Held, ανώτερος εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών.
«Η επιστήμη και η εμπειρία μάς λένε ότι για να αποτρέψουμε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές, δεν έχει νόημα να επενδύσουμε στην καταστολή των πυρκαγιών, διότι δεν μπορούν να κατασταλούν. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε την εκδήλωσή τους ή να διασφαλίσετε ότι δεν θα καούν με εντάσεις που υπερβαίνουν το όριο ελέγχου», δήλωσε ο Held.
Για να γίνει αυτό, η ΕΕ πρέπει να προωθήσει περισσότερο την πρόληψη των πυρκαγιών στην ξηρά και τις λύσεις που βασίζονται στη φύση, είπε. «Όσο περισσότερη κλιματική αλλαγή παρατηρούμε, τόσο περισσότερο θα πρέπει στην πραγματικότητα να επενδύσουμε στο να κάνουμε το τοπίο λιγότερο εύφλεκτο».
Η διαχείριση των δασών πρέπει να ενισχυθείΥπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι για την καθιέρωση μιας πιο βιώσιμης διαχείρισης της γης και την αύξηση της ανθεκτικότητας των δασών, εξήγησε η Julia Bognar, επικεφαλής του προγράμματος για τη χρήση γης και το κλίμα στη δεξαμενή σκέψης για τη βιωσιμότητα Institute for European Environmental Policy.
Αυτό περιλαμβάνει την αραίωση και τη σωστή τοποθέτηση των δέντρων, καθώς και τη μείωση της βλάστησης του δαπέδου μέσω προδιαγεγραμμένης καύσης ή την εισαγωγή περισσότερων ζώων βόσκησης, όπως βοοειδή και κατσίκες, που τρώνε τους ξηρούς θάμνους, οι οποίοι λειτουργούν ως καύσιμη ύλη και βοηθούν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
Η απομάκρυνση από τις μονοκαλλιέργειες, όπως οι φυτείες ευκαλύπτων που αναφλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των σοβαρών πυρκαγιών της Πορτογαλίας το 2017, θα καθιστούσε επίσης τα δάση πιο ανθεκτικά.
«Με μεγαλύτερη ποικιλία δέντρων και δέντρα μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν καλύτερη ικανότητα αποθήκευσης νερού και αποτροπής της ξηρασίας», δήλωσε η Bognar.
Οι προσεγγίσεις πρέπει να προσαρμοστούν στο κλίμα των επιμέρους χωρών, δήλωσε ο Held, εξηγώντας ότι σε πιο θερμά μέρη όπως η νότια Ισπανία θα περιλαμβάνει προδιαγεγραμμένη καύση όσο ο καιρός είναι ήπιος και τη δημιουργία ενός μωσαϊκού διαφορετικών χρήσεων γης, συμπεριλαμβανομένης της βοσκήσιμης γης που διατηρεί τη βιομάζα - η οποία μετατρέπεται σε καύσιμη ύλη όταν είναι ξηρός και ζεστός - σε χαμηλά επίπεδα.
«Στην Κεντρική Ευρώπη η ανθεκτικότητα σημαίνει προώθηση των δασών πλατύφυλλων, των μικτών δασών, των σκιερών και υγρών δασών», δήλωσε ο Held, προσθέτοντας ότι τεχνικά μέτρα όπως οι αντιπυρικές ζώνες ή οι ζώνες απομόνωσης καυσίμων με μειωμένη καύσιμη ύλη κατά μήκος των διαδρομών στο δάσος θα βοηθούσαν επίσης. Πρόσθεσε ότι η ενθάρρυνση περισσότερων ανθρώπων να επιστρέψουν στις αγροτικές περιοχές για να διαχειριστούν τη γη - να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία ή τη δασοκομία - είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.
ΣυντονισμόςΥπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος βέλτιστων πρακτικών πρόληψης πυρκαγιών που μοιράζονται στην Ευρώπη, δήλωσε η Bognar. Αυτό περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023. «Αλλά δεν υπάρχει απαραίτητα μια συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο ΕΕ να πιέσουμε για τέτοιου είδους αλλαγές… οπότε είναι πραγματικά ασυνεπής σε ολόκληρη την ΕΕ», είπε.
Η Bognar δήλωσε ότι η επανεξέταση της προσέγγισης της ΕΕ για την αύξηση των απειλών από τις πυρκαγιές πρέπει να περιλαμβάνει πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η προώθηση του προτεινόμενου πλαισίου παρακολούθησης των δασών - το οποίο θα δώσει μια σαφέστερη εικόνα των δασών της Ευρώπης - και η εφαρμογή του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι έχει αποδυναμωθεί και αντιμετωπίζει την αντίσταση ορισμένων κρατών μελών, στοχεύει στην υποστήριξη της ανθεκτικότητας στις πυρκαγιές μέσω της αύξησης της βιοποικιλότητας των δασών.
Ενώ οι ειδικοί σε θέματα πυρκαγιών έχουν από καιρό εκφράσει παράπονο για το πόσο περισσότερη οικονομική υποστήριξη υπάρχει για την πυρόσβεση, υπάρχουν κάποια κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη, δήλωσε ο Held. Εξήγησε όμως ότι υπάρχει πολύ λίγη κατανόηση και συντονισμός όσον αφορά τον τρόπο πρόσβασης σε αυτή τη στήριξη και έλλειψη σταθερής στρατηγικής πρόληψης των πυρκαγιών σε εθνικό επίπεδο.
Το παράδειγμα της ΠορτογαλίαςΜια αξιοσημείωτη εξαίρεση σε αυτό, είπε, είναι η Πορτογαλία.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017, η χώρα άλλαξε την προσέγγισή της δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των δασών, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της φύτευσης αυτοφυών ειδών προσαρμοσμένων στις πυρκαγιές, καθώς και των fuel breaks - τεχνητές περιοχές με λιγότερη βλάστηση που λειτουργούν ως εμπόδια για να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τις πυρκαγιές - και των ζωνών προστασίας γύρω από νέα και υφιστάμενα κτίρια σε περιοχές κινδύνου. Η Γαλλία έχει επίσης προβεί σε αλλαγές, εισάγοντας πέρυσι νομοθεσία για την τιμωρία των ιδιοκτητών γης που δεν καθαρίζουν τα δάση τους από την υποβλάστηση.
Ωστόσο, ο Jesus San-Miguel, ανώτερος ερευνητής στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι ένα βασικό εμπόδιο στην ήπειρο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί μόνο να παρέχει συμβουλές και υποστήριξη. Τελικά, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών, τονίζει το γερμανικό δημοσίευμα.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χωρίς τις αισθήσεις της απεγκλωβίστηκε από το αυτοκίνητό της γυναίκα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης
- Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Μαρκόπουλο - Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
- Ελένη Μενεγάκη: Απαντά για το τέλος από το Mega – «Με εμένα πέσατε όλοι έξω»
- Τραϊάνα Ανανία σε Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θες να παντρευτούμε όταν και αν χωρίσεις με τον άνδρα σου;
- Πού τα βρίσκετε τα λεφτά, μωρέ;
- Ρέμος για υπόθεση Λύτρα: «Ο Λύτρας ξέρει τι είναι ποινικό αδίκημα, έχει αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του» [βίντεο]
- Ξυλουργός κατασκεύασε ένα πλήρως λειτουργικό ξύλινο αυτοκίνητο
- «Σε 10 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι 10.000 φορές πιο έξυπνη από τον άνθρωπο»
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 41χρονος που παρέσυρε με το αυτοκίνητο την πρώην σύζυγό του και προσπάθησε να τη σκοτώσει
- Παραμένει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο ο Φρέντι Μπελέρης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- H Γαλλία μπορεί να μετατραπεί σε μια ακυβέρνητη χώρα -Το σενάριο των τεχνοκρατών, ο ρόλος του Μακρόν
- DW: Τι κάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών -Ο κίνδυνος για την Ευρώπη, ο συντονισμός και η πρόληψη
- Μισθός 3.000 ευρώ τον μήνα για να γίνεις αποθηκάριος -Ποια εταιρεία τινάζει την μπάνκα στον αέρα
- Παναγιώτης Ρήγας: Έχω εικόνα των οικονομικών, όσο ήμουν γραμματέας δεν υπήρξαν μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ
- Δήμος Αθηναίων: Ξεκινά έλεγχος από ορκωτούς λογιστές για προηγούμενες χρήσεις της ΕΑΤΑ
- ΥΠΠΟ: Προγραμματική σύμβαση για τη βέλτιστη αξιοποίηση παραδοσιακών πρώτων υλών
- Χαλκιδική: Άγριο ξύλο σε κλαμπ ανάμεσα σε θαμώνες -Εκτοξεύονταν τραπέζια και μπουκάλια [βίντεο]
- Χατζηδάκης: Mικρή παράταση στο IRIS -Αύξηση των εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής»
- Αυτά είναι τα 4 άτυχα ζώδια του Ιουλίου -Έρχονται εντάσεις, οικονομικά προβλήματα και χωρισμοί
- Φωτιά στο Μαρκόπουλο -Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- DW: Τι κάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών -Ο κίνδυνος για την Ευρώπη, ο συντονισμός και η πρόληψη
- Φωτιά στο Μαρκόπουλο -Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων
- Χαλκιδική: Άγριο ξύλο σε κλαμπ ανάμεσα σε θαμώνες -Εκτοξεύονταν τραπέζια και μπουκάλια [βίντεο]
- Μισθός 3.000 ευρώ τον μήνα για να γίνεις αποθηκάριος -Ποια εταιρεία τινάζει την μπάνκα στον αέρα
- Χατζηδάκης: Mικρή παράταση στο IRIS -Αύξηση των εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής»
- Κεχαγιά: Οριακά τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ -Δεν βρίσκω λόγο να αρνηθεί διάλογο με τον Ανδρουλάκη ο Κασσελάκης
- ΕE: Ξεκινούν επίσημα σήμερα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία -«Ιστορική ημέρα»
- Συγκλονίζει Βρετανίδα πρώην Ολυμπιονίκης: «Δεν ήθελα χρυσά μετάλλια, ήθελα ένα μωρό»
- Μαρινάκης για καταγγελίες Κασσελάκη για μαύρο χρήμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Αν έχει κάτι περισσότερο να πάει στη Δικαιοσύνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός είναι ο κρυφός λόγος που ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έκοψε τους δεσμούς με τον πρίγκιπα Χάρι
- Κλειστό από την Τετάρτη το κεντρικό ΚΕΠ του Δήμου Χανίων, λόγω εργασιών αναβάθμισης
- Εντάλματα σύλληψης κατά Γκεράσιμοφ και Σοϊγκού από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
- Ζαχαράκη: Εντός εβδομάδας τα voucher για βρεφονηπιακούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης
- Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Βουλευτές ζητούν σύγκληση της ΚΟ για να γίνει αποτίμηση των ευρωεκλογών
- Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι
- Στην Cosmote TV τα πρώτα φιλικά Παναθηναϊκού και ΑΕΚ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 41χρονος που παρέσυρε με το αυτοκίνητο την πρώην σύζυγό του και προσπάθησε να τη σκοτώσει
- Στουρνάρας: Οι τράπεζες οφείλουν να ενσωματώσουν τους κλιματικούς παράγοντες στη διαχείριση κινδύνου
- Ο δρόμος της επιτυχίας για κάθε επιχείρηση, περνά από την καινοτομία