Economist: Στο top 5 των κορυφαίων οικονομιών η Ελλάδα και το 2024 -«Το ράλι της Μεσογείου συνεχίζεται»

Tις επιδόσεις στην παγκόσμια οικονομία μέτρησε ο Economist, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην κορυφαία πεντάδα.

Οδεύοντας στο τέλος του 2024, το έγκριτο μέσο διαπιστώνει ότι η παγκόσμια οικονομία πέτυχε μια καλή χρονιά σε βασικούς οικονομικούς δείκτες, υπογραμμίζοντας παρ' όλα αυτά ότι αυτή η θετική πορεία περιλαμβάνει

σοβαρές ανομοιομορφίες μεταξύ των χωρών.

«Η παγκόσμια οικονομία σημείωσε άλλη μια ισχυρή επίδοση το 2024- σύμφωνα με το imf, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Τα χρηματιστήρια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% για δεύτερο συνεχές έτος. Ωστόσο, όπως πάντα, η ρόδινη παγκόσμια εικόνα κρύβει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ο Economist σημειώνει ότι προχώρησε σε μια αξιολόγηση, αξιοποιώντας στοιχεία από οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες: ΑΕΠ, απόδοση των χρηματιστηρίων, δομικός πληθωρισμός, ανεργία και κρατικά ελλείμματα.

Η ανάλυση αφορά 37 «κατά βάση πλούσιες χώρες», μη υπολογίζοντας τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Το ράλι της Μεσογείου συνεχίζεται»

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την συνδυασμένη βαθμολογία που διαμόρφωσε ο Economist, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Ισπανία. Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Δανία με την πεντάδα να συμπληρώνουν η Ελλάδα και η Ιταλία στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Μάλιστα σημειώνεται ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία, άλλοτε χαρακτηριστικές των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψή τους».

Ενώ από την άλλη σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, συνώνυμες αυτού που λέμε βαριά βιομηχανία της γηραιάς ηπείρου αναφέρει: «Εν τω μεταξύ, τα βαριά χαρτιά της βόρειας Ευρώπης απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το βαλτικό δίδυμο της Λετονίας και της Εσθονίας βρίσκεται και πάλι στον πάτο, θέση που κατείχε και το 2022».

Το εκτενές δημοσίευμα επισημαίνει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ ενισχύθηκε από την «ανθεκτική αμερικανική οικονομία» ενώ εξαίρει και τις οικονομικές επιδόσεις του Ισραήλ, μετά από ένα απότομο οικονομικό φρενάρισμα στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 όταν ξέσπασε η στρατιωτική σύγκρουση με τη Χαμάς.

Για την Ισπανία δε, η οποία απολαμβάνει την πρωτιά στον σχετικό πίνακα, υπογραμμίζονται η αυξητική πορεία του ΑΕΠ χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας και τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης που ανεβάζουν την παραγωγικότητα.

Μεταξύ άλλων, ο Economist αναφερόμενος στον δείκτη της ανεργίας επισημαίνει ότι «οι αγορές εργασίας παραμένουν εκπληκτικά εύρωστες, με τα ποσοστά ανεργίας να βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ».

«Αξίζει μια φιέστα για την ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία»

Σημειώνει δε ότι «η Νότια Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση: η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Η Ιταλία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους».

Σε σχέση με τον δείκτη των δημοσιονομικών και τον κρατικών ελλειμάτων επισημαίνεται η πτωτική πορεία της Βρετανίας και κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία η οποία «είναι βυθισμένη σε πολιτική αναταραχή και αδυνατεί να συγκρατήσει τις δαπάνες».

Κλείνοντας, σχετικά με τις προβλέψεις για το 2025 το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις ενώ τονίζεται ότι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2024 έχουν φέρει στο προσκήνιο απρόβλεπτους ηγέτες. Ωστόσο καταλήγει ότι «προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία -που για πολύ καιρό υποτιμούνταν από τους βόρειους γείτονές τους- μπορούν να απολαμβάνουν την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει μια φιέστα».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Economist, Ελλάδα, 2024 -Το, Μεσογείου,Economist, ellada, 2024 -to, mesogeiou