Eίδαμε την έκθεση «Πάμπλο Πικάσο: Η χαρά της ζωής» στην Κρήτη -Μια προσευχή της Παλόμα στον αδελφό της Κλοντ
Μια ιστορία αγάπης, φιλίας, ανθρωπιάς είναι για τους Νίκο Σταμπολίδη και Παλόμα Πικάσο η έκθεση που εγκαινιάζεται το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Μια χοή στον Κλοντ Πικάσο που έφυγε από την ζωή πριν ένα χρόνο και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο Αιγαίο.
Πρώτες μέρες του Μάρτη 1961, η θυγατέρα του Πάμπλο Πικάσο, η Παλόμα, δεν είχε ιδιαίτερα κέφια. Για να την ευχαριστήσει ο πατέρας της ζωγράφισε μόνο για αυτήν έναν Φαύνο.
Το πλακίδιο αυτό, 15,3 x 15,3 εκατοστά, βρίσκεται σταθερά πάνω από το κρεβάτι της Παλόμα στο σπίτι της στην Ελβετία όπου ζει τον περισσότερο χρόνο της ζωής της, πλέον. Η μοναδική φορά που κατέβηκε από τον τοίχο όπου παλιά έβαζαν εικονίσματα, ήταν για να ταξιδεύσει από την Ελβετία, σε ένα μικρό, άγριο, ορεινό χωριό της Κρήτης: την αρχαία Ελεύθερνα. Εκεί που «ο αρχαίος άνεμος φυσάει ακόμα, νομίζεις ότι θα δεις Φαύνους και Κένταυρους, Σάτυρους, να κατεβαίνουν από το βουνό», μας λέει ο καθηγητής, αρχαιολόγος, ανασκαφέας της Αρχαίας Ελεύθερνας, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.
Στο «παιδί» του Νίκου Σταμπολίδη, το έργο που έφτιαξε ο μέγιστος Πικάσο για το δικό του παιδί, την Παλόμα, αποτελεί μια από τις ιστορίες που αφηγείται η έκθεση «Πάμπλο Πικάσο: Η χαράς της ζωής». Εκεί όπου έργα από την συλλογή της Παλόμα Πικάσο που ποτέ άλλοτε δεν έχουν εκτεθεί, συναντιούνται με αρχαιότητες του Μουσείου. Και δείχνουν πόσο αβίαστα και καθοριστικά οι μορφές, η τεχνική, τα υλικά και η ψυχή της αρχαίας ελληνικής τέχνης διείσδυσαν στον Πικάσο. Πώς οι μύθοι πλάθονται και συνομιλούν.
Μια προσευχή για τονΚλοντ, με τον ΚλοντΗ έκθεση αυτή, είναι μια έκθεση που προσφέρει αγαλλίαση, αισιοδοξία, μια έκθεση ευφρόσυνη, σπινθηροβόλα. Ταΐστηκε και θέριεψε από την αγάπη και τη δύναμη της φιλίας και αποτελεί μια ξεκάθαρη χοή στον Κλοντ Πικάσο. Τον αδελφό της Παλόμα, τεράστιο λάτρη της Ελλάδας, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Αύγουστο. Λίγους μήνες μετά, σύμφωνα με την επιθυμία του, οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο Αιγαίο, μεταξύ Σέριφου και Μήλου.
Η Παλόμα ένιωσε βαθιά την ανάγκη να κάνει αυτή την έκθεση με τον φίλο της και στενό φίλο του αδελφού της, τον Νίκο Σταμπολίδη. Την ρωτάω πόσο ένιωσε την παρουσία του αδελφού της κατά την προετοιμασία της έκθεσης. Νομίζω ότι βλέπω το πρόσωπό της να αγαλλιάζει. Διατηρεί πάντα αυτό το σταθερό μειδίαμα, τα κόκκινα χείλη που μπορεί να είναι λιγότερο φλογερά από ότι στις φωτογραφίες του Άβεντον, αλλά είναι πάντα το σήμα κατατεθέν της.
«Φυσικά στην έκθεση υπάρχει το πορτρέτο του Κλοντ που ζωγράφισε ο πατέρας μας. Όμως κατά την προετοιμασία σκεφτόμουν συνέχεια όσα ζήσαμε μαζί στην νότια Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα». Οι αναμνήσεις ξεχειλίζουν. «Για πρώτη φορά ήρθα στην Ελλάδα όταν ήμουν 15 χρονών, αλλά έκτοτε ο Κλοντ ερχόταν συχνά. Εγώ μετά το 1965 επέστρεψα για πρώτη φορά μόλις πριν δυο χρόνια. Το γεγονός ότι ο Κλοντ είχε τόσο στενή σχέση με την Ελλάδα, τον Νίκο, την Μαρία Εμπειρίκου, τον Πέτρο Γαϊτάνο που επιμελήθηκε και το λεύκωμα της έκθεσης, ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Αποφασίσαμε μέσα από την απώλειά του να φτιάξουμε κάτι δημιουργικό».
Μοιάζει να περιγράφει κάτι σαν ένα δώρο, μια προσευχή όσων τον αγάπησαν. Μια προσευχή για τον Κλοντ, την ρωτάω; «Ναι, απολύτως. Κάναμε έτσι την έκθεση όχι μόνο για τον Κλοντ, αλλά μαζί με τον Κλοντ», συνεχίζει η Παλόμα. Περιεργάζομαι το πορτρέτο του Κλοντ που ζωγράφισε ο Πικάσο στις 24 Φεβρουαρίου του 1953, τερακότα με παστέλ και επίχρισμα. Τα ανακατεμένα μαλλιά, η παιδικότητα στο στρογγυλό πρόσωπο, τα χαρακτηριστικά που θυμίζουν τόσο πολύ τον Πάμπλο.
Ο μικρός Φαύνος και ο Κλοντ ΠικάσοΜοιάζει προφανές ότι για ένα αγόρι δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να έχει πατέρα τον θηριώδη και θυελλώδη, αδιανόητης φήμης Πικάσο. Όπως και αν εξελίχθηκε η σχέση τους, ότι και αν σήμαινε μεγαλώνοντας να είναι ο «ο γιος του Πικάσο» (η Φρανσουάζ Ζιλό, η μητέρα τους, είναι η μοναδική γυναίκα που εγκατέλειψε τον Πικάσο), ο τρόπος που ο Πικάσο τοποθετεί τον γιο του στα έργα του είναι τόσο τρυφερός, βαθύς. Δείχνει όχι μόνο την αγάπη, αλλά και μια περηφάνεια. Δείχνει την ρίζα του.
Δεν αναφέρομαι μόνο στο πορτρέτο της έκθεσης. Περνώντας στην αίθουσα πίσω από αυτό, όπου φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, ο Κλοντ είναι πάλι εκεί και ας μην κατoνομάζεται στις λεζάντες. Το μικρό αγόρι που παίζει φλογέρα (σχέδια και ακουαρέλα σε χαρτί) θυμίζει τόσο μια φωτογραφία του μικρού Κλοντ να παίζει σάλπιγγα.
Το ίδιο διαπιστώνουμε σε μια σειρά από πλακίδια πουαπεικονίζουν κεφάλια με διαφορετικούς τρόπους και χρώματα, μέχρι που καταλήγουνσε έναν φαύνο, ενώ τα υπόλοιπα θυμίζουν καλικάντζαρους. Δίπλα τους, ένας μικρόςφαύνος που παίζει αμέριμνος φλογέρα σε παραθαλάσσιο τοπίο -ο μικρός Κλοντ;
Η επικράτεια της χαράς του Πικάσο -Η εποχή της Φρανσουάζ ΖιλόΤα παιχνίδια που παίζει η έκθεση με τον θεατή της, οι "στροφές" που αν τις ακολουθήσεις σε βγάζουν σε διαφορετικά μονοπάτια και αφηγήσεις, είναι τόσο εύστροφα, εύστοχα. Γεμάτα με τη χαρά της ζωής που επικαλείται η έκθεση.
Μην λησμονούμε ότι χαρά της ζωής λεγόταν η περίοδος στη ζωή του Πικάσο που ζούσε με την Φρανσουάζ. Μετά τα σκοτάδια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου που εγκλώβισαν τον Πικάσο, ακολούθησε η ειρήνη και η ζωή με την Φρανσουάζ στο Παρίσι και στη νότια Γαλλία. Η επικράτεια της χαράς.
Ρωτάω τον Νίκο Σταμπολίδη και την Παλόμα Πικάσο αν υπάρχει μια κεντρική αφήγηση, μια ιστορία που λέει η έκθεση. Μου απαντούν ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεματικές που καταπιάνονται με θέματα συγκεκριμένα. Η «Πάμπλο Πικάσο: Η χαρά της ζωής», είναι σαν ένα βιβλίο συναρπαστικών διηγημάτων. Χωρίς να είναι αναγκαίο οι σελίδες της ίδιας θεματικής να είναι η μία δίπλα στην άλλη: μπαίνοντας στο μουσείο αντικρύζεις τον Μινώταυρο που ταξίδεψε στην αρχαία Ελεύθερνα από το Museo Pio Clementino του Βατικανού, ένα έργο της πρώιμης αυτοκρατορικής περιόδου που ανακαλύφθηκε στα ερείπια της βίλας του Δομιτιανού στο Castel Gandolfo πριν το 1633.
Ο παιχνιδιάρης, τρωτός Μινώταυρος του ΠάμπλοΑυτόν ειδικά τον Μινώταυρο ήθελαν η Παλόμα Πικάσο και ο Νίκος Σταμπολίδης. Έναν Μινώταυρο ανθρώπινο, έναν Μινώταυρο τρυφερό -όπως τρυφερός λέει η Παλόμα ότι ήταν ο πατέρας της μαζί της. Έναν Μινώταυρο που μπορεί να είναι ερωτικός, ευάλωτος, πάσχων -τον έχει ζωγραφίσει και τυφλό ο Πικάσο. Το υβρικό, μιξογενές, πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας, όπως αποτυπώνεται στην προτομή που έφθασε από το Βατικανό έχει όλα αυτά τα στοιχεία.
Είναι παιχνιδιάρης, βγάζει την γλώσσα του έξω, σαν μικρό παιδί. «Πιστεύω ότι είναι σύμπλεγμα με τον Θησέα» λέει ο κ. Σταμπολίδης. Έχει ρυτίδες γύρω από τον λαιμό, φαίνεται να βαριανασαίνει, μπουκλάκια σαν αυτά ενός εφήβου. Η λογική συσχέτιση γίνεται με το έργο που έχει τοποθετηθεί ακριβώς δίπλα του, σχέδιο Μινώταυρου σε λευκό φόντο, χωρίς πυκνές πινελιές όπως αυτές που συναντούσαμε στον Μεσοπόλεμο, π.χ. στην Γκερνίκα. Και όμως βλέπεις πώς και εδώ ο Πικάσο δημιουργεί ένα πρόσωπο που είναι ταυτόχρονα προφίλ και ανφάς, παίζοντας με τις γραμμές και τον τρόπο που τοποθετεί τα μάτια.
Παραδίπλα ένα έργο αριστουργηματικό. Ο τυφλός Μινώταυρος πουτον οδηγεί ένα κορίτσι. Η Αριάδνη; Πολλοί λένε ότι είναι η Παλόμα, κάτι που ο κ.Σταμπολίδης καταρρίπτει, αφού όταν δημιούργησε το έργο δεν είχε γεννηθεί η Παλόμα.
Ο τυφλός Μινώταυρος -μια προφητεία για την Ζιλό;Ίσως όμως υπάρχει κάτι το προφητικό εδώ. «Εντάσσεται, άραγε,στις νεοκλασικές-μυθολογικές εμπνεύσεις της περίφημης σειράς Vollard με τα 100χαρακτικά του της περιόδου (1930-1937) τότε που είναι νεαρή Μαρί-Τερέζ Βαλτέρενέπνεε το έργο του 50χρονου Πικάσο; Ή είναι μια προφητική παραλλαγή, όπουυπολανθάνει, άραγε, μια μελλοντική πραγματικότητα που θα μπορούσε να σχετιστείμε το μοναδικό κορίτσι του, τη Φρανσουάζ, τη μητέρα του Κλώντ και της Παλόμα,τη μοναδική γυναίκα που μπόρεσε να ξεφύγει από τον Μινώταυρο-Πικάσο;»,σημειώνει ο κ. Σταμπολίδης στον κατάλογο.
Κοιτάζοντας ξανά το έργο, παρατηρώντας τον τρόπο που η γυναίκα που θα μπορούσε να είναι η Φρανσουάζ κρατά ένα περιστέρι μπροστά στην κοιλιά της, σκέφτεσαι πως ναι, και η Παλόμα βρίσκεται μέσα στο έργο. Αφού το όνομα Παλόμα σημαίνει στα ισπανικά λευκό περιστέρι.
Όμως και στο βάθος του μουσείου, στην σκούρα καφέ αίθουσα χωρίς παράθυρα -με εξαιρετικό φωτισμό από την Ελευθερία Ντεκώ- συναντάμε έναν μικρό, λειψό, ταύρο, ειδώλιο του 3ου-2ου αιώνα π.Χ. Και αυτός με ρυτίδες γύρω από το λαιμό. Σαν τον Μινώταυρο που ήρθε από το Βατικανό και στέκει στην είσοδο της έκθεσης.
Ένα έργο του Πικάσο για το προσκεφάλι του Νίκου ΣταμπολίδηΡωτάω τον Νίκο Σταμπολίδη, αν επέλεγε ο ίδιος ένα από τα έργα του Πικάσο στην έκθεση για να το έχει πάνω από το κρεβάτι που κοιμάται -όπως η Παλόμα έχει τον Φαύνο- ποιο θα ήταν αυτό. Με οδηγεί σε ένα σπάνιας ομορφιάς χαρακτικό που για πρώτη φορά εκτίθεται και που ανήκει στην συλλογή του Γιώργου και της Μαρίας Εμπειρίκου. Χαρακτικό με νερομελάνη. Δείχνει έναν νεαρό ημικαθιστό Φαύνο να ανασηκώνει με το αριστερό του χέρι ένα ύφασμα που καλύπτει μια γυμνή κοιμώμενη γυναικεία μορφή.
Αυτό το έργο θα ήθελε ο Νίκος Σταμπολίδης πάνω από το κεφάλι του όταν κοιμάται. Ο τίτλος του είναι «αποκαλύπτοντας την ομορφιά». Αλήθεια, αυτό δεν κάνει και ο αρχαιολόγος-ανασκαφέας Νίκος Σταμπολίδης; Όταν του ζητάω να απαντήσει τι θα απεικόνιζε μια γραμμή που θα συνέδεε όλες τις σημαντικές διαδρομές της ζωής του μου λέει «ένας Φαύνος«. Ο Πικάσο είχε πει ότι η δική του γραμμή θα σχημάτιζε έναν Μινώταυρο.
Δίπλα σε αυτό το αριστουργηματικό έργο της συλλογήςΕμπειρίκου, στέκει ένα μαρμάρινο αμφίγλυφο του 1ου αι. π.Χ.-1ου αι. μ.Χ. πουβρέθηκε πριν περίπου έναν χρόνο στις ανασκαφές της αρχαίας Ελεύθερνας, στηνανατολική πλευρά του λόφου της, στη θέση Άγιος Μάρκος. Δείχνει δυο Σάτυρους νασηκώνουν το ύφασμα που καλύπτει μια κοιμώμενη μορφή γυναίκας ή ερμαφρόδιτου. Ησυνάντηση του αμφίγλυφου με το έργο του Πικάσο δίπλα σε αφήνει άφωνο.
Στο λεύκωμα της έκθεσης ο κ. Σταμπολίδης σημειώνει ότι ανκαι συχνά αναφέρεται ότι ο Πικάσο εμπνεύστηκε το θέμα από ένα έργο του Ρέμπραντ,εδώ για πρώτη φορά βλέπουμε τη σχέση του έργου με ανάλογες δημιουργίες τηςαρχαιότητας που είτε τα είχε δει σε διονυσιακές ρωμαϊκές σαρκοφάγους ή άλλεςστο Μουσείο του Λούβρου ή σε άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η Παλόμα Πικάσολέει ότι ο πατέρας της συνήθιζε να πηγαίνει στο Μουσείο του Λούβρο και ναπερνάει πολλές ώρες μπροστά σε ελληνικές αρχαιότητες.
Τα άλογα της ΖιλόΌμως μέσα στη έκθεση αυτή με τα 62 έργα του Πικάσο, πολλά εκ των οποίων συνδιαλέγονται με αρχαιότητες του μουσείου (για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ΚΑΣ επέτρεψε και μάλιστα ομόφωνα να βγουν από την βιτρίνα τους και να εκτεθούν εκτός και παράλληλα να μπουν έργα μοντέρνας τέχνης στη θέση τους), νομίζω ότι εντοπίζω και την Φρανσουάζ Ζιλό.
Σε μια βιτρίνα υπάρχει ένα πιάτο με κεφάλι κατσίκας του Πικάσο, μία πήλινη οινοχόη από τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. με παράσταση αιγοειδούς, αλλά και πήλινος αμφορέας της ίδιας εποχής που εμφανίζει τρία άλογα να καλπάζουν. Ο αμφορέας αυτός είναι τοποθετημένος σε περιστρεφόμενη βάση.
Καθώς ο Πικάσο ταύτιζε την Φρανσουάζ Ζιλό με τη μορφή του αλόγου, αυτή η συνύπαρξη των έργων με τον αμφορέα να περιστρέφεται διαρκώς, τα άλογα σε κίνηση, ατίθασα, θυμίζουν την μητέρα του Κλοντ και της Παλόμα. Την μοναδική γυναίκα που δεν εγκλωβίστηκε και δεν αυτοκαταστράφηκε στα δίχτυα του Πικάσο, αλλά τον εγκατέλειψε.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που συγκροτούν την έκθεση. Τα έργα του Πικάσο -ακόμα και τα δακτυλικά του αποτυπώματα πάνω στη μορφή Πάνα σε λευκό πηλό- ο Κλοντ, η Παλόμα, η Φρανσουάζ και όσα έφεραν χαρά στη ζωή του κορυφαίου δημιουργού, συνυπάρχουν στην αρχαία Ελεύθερνα. Κάτω από τη σκιά του Ψηλορείτη, εκεί όπου έκρυψαν τον Δία μωρό για να γλυτώσει από την οργή του Κρόνου και τον έτρεφαν με μέλι και αμβροσία.
Μια συνάντηση μύθων, χωρίς προηγούμενο εκκινεί από το βράδυ της Παρασκευής και θα διαρκέσει ως τις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία σχολεία της Κρήτης να οργανώσουν επισκέψεις στο μουσείο. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ θα ακολουθήσει συναυλία που θα δώσει αφιλοκερδώς ο Γιώργος Νταλάρας. Ο τραγουδιστής, περπατώντας στο μουσείο στάθηκε στη βιτρίνα που φέρει μέσα της ένα κεφάλι σε τρία τέταρτα ζωγραφισμένο σε ρωμαϊκό κεραμίδι, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1950. Έξι μέρες μετά γεννήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας. Πόσες συναντήσεις και εκπλήξεις περιέχει και γεννοβολά αυτή η έκθεση…
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Tο σούπερ φρούτο που ρίχνει την πίεση – Κάνει καλό στα μάτια, το δέρμα και το έντερο
- Ανατροπή φορτηγού στην Πέτρου Ράλλη – Εξαφανίστηκε τρέχοντας ο οδηγός
- Η Βρετανία στο «κόκκινο» – Νέος πρωθυπουργός με 326 έδρες ο Σερ Κιρ Στάρμερ
- Μυστήριο με ανατροπή φορτηγού στον Κηφισό - Με προβλήματα η κίνηση
- Οι «φρουροί» του Τσίπρα ξαναχτύπησαν
- Τραγωδία στην Πάρο: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από σύγκρουση οχημάτων
- Αποχώρηση έκπληξη στον Ολυμπιακό λόγω Βεζένκοφ – Απαντάει με NBAer ο Παναθηναϊκός!
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Παρασκευή 5 Ιουλίου
- Δημογλίδου για Αυγενάκη: «Υπάρχει και υλικό από κινητά τηλέφωνα»
- Η κληρονόμος της Ντίσνεϊ αναστέλλει τις δωρεές στο Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι ο Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Στροφή Κασσελάκη στη συναίνεση: Τα «άκουσε» στην Πολιτική Γραμματεία για σπίτια, πόθεν έσχες και Τάιλερ
- Κέιτ Γουίνσλετ για την ερμηνεία της στο «Lee»: «Είναι δύσκολο να κάνεις ταινίες ως γυναίκα και για γυναίκες»
- Βρετανία Εκλογές: Ιστορική νίκη των Εργατικών και του Κιρ Στάρμερ -Συντριβή για τους Συντηρητικούς του Σούνακ
- Βρετανία-εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις Συντηρητικών για το exit poll -«Πρόκειται για σφαγή»
- Στη Μονακό ο Γιώργος Παπαγιάννης -Θα είναι ξανά συμπαίκτης του Νικ Καλάθη
- Σήκωσε τα μανίκια η κυβέρνηση -Στη Λευκάδα σήμερα ο πρωθυπουργός για να υπογράψει αγωγό ύδρευσης
- Βρετανία-εκλογές: Η στιγμή της ανακοίνωσης του exit poll υπό τον ήχο του Big Ben [βίντεο]
- Τραγωδία στην Πάρο: Δύο νεαροί έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στην περιοχή Πυργάκι
- Βρετανία-Εκλογές: Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα, μετά τη συντριβή των Τόρις
- Αλλάζουν όλα στα κοινωνικά επιδόματα -Τι σχεδιάζεται
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Eίδαμε την έκθεση «Πάμπλο Πικάσο: Η χαρά της ζωής» στην Κρήτη -Μια προσευχή της Παλόμα στον αδελφό της Κλοντ
- «Η χειρότερη συντριβή όλων των εποχών»: Τι γράφουν τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών ΜΜΕ για την ήττα Σούνακ
- Φεύγουν για τα νησιά οι πρώτοι αδειούχοι του Ιουλίου -Με μεγάλες πληρότητες αναχωρούν τα πλοία [βίντεο]
- Αντώνης Ρέμος: Η έρευνα για φοροδιαφυγή, η δέσμευση της περιουσίας μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και η απάντησή του
- Θεσσαλονίκη: Σαλπάρει σήμερα το πρώτο πλοίο για Σποράδες για φέτος -Τα δρομολόγια
- Βρετανικές εκλογές: Ο Ρίσι Σούνακ κράτησε τη βουλευτική του έδρα -Συνεχάρη τον Στάρμερ για τη νίκη του
- Στροφή Κασσελάκη στη συναίνεση: Τα «άκουσε» στην Πολιτική Γραμματεία για σπίτια, πόθεν έσχες και Τάιλερ
- Τροχαίο με ανατροπή φορτηγού στον Κηφισό -Κλειστός ο δρόμος προς Πέτρου Ράλλη [βίντεο]
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κομφούζιο στον Κηφισό: Ανετράπη φορτηγό στην Πέτρου Ράλλη
- ΣΥΡΙΖΑ: Σφυροκόπημα κριτικής, αλλά ο Κασσελάκης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει
- H Walt Disney γυρνάει την πλάτη στον Τζο Μπάιντεν
- Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβος για τους Εργατικούς, ιστορική νίκη - Πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ
- Προολυμπιακό: Ο Κώστας Αντετοκούνμπο χάνει το ματς με Σλοβενία
- Θριαμβευτής των βρετανικών εκλογών ο Κιρ Στάρμερ: «H αλλαγή αρχίζει τώρα»
- Δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία – Σε έξαρση το καλοκαιρινό κύμα
- Η Μόνικα Μπελούτσι με τον σύντροφό της, Τιμ Μπάρτον στη Ρώμη – Η ηθοποιός έλαβε βραβείο
- Αντηλιακό: Πώς να διαλέξετε το καλύτερο για εσάς
- Γερουλάνος στο ΒΗΜΑ: Το Μέγαρο Μαξίμου κακό παράδειγμα υπερσυγκέντρωσης εξουσίας