Harrison Okene: Ο άνθρωπος που επέζησε τρεις μέρες σε αναποδογυρισμένο σκάφος στον πυθμένα του ωκεανού

Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ στη Σικελία, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι και άλλοι 15 κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, έφερε μνήμες από την περίπτωση του Harrison Okene, ενός ναυτικού που έζησε μια απίστευτη εμπειρία επιβίωσης.

Στις 26 Μαΐου 2013, βρέθηκε παγιδευμένος σε έναν αέριο φουσκωτό χώρο σε ένα βυθισμένο ρυμουλκό πλοίο στις ακτές της Νιγηρίας. Ο Okene ήταν ο μόνος επιζών από το πλήρωμα των 12 ατόμων που επέβαιναν

στο πλοίο. Οι δύτες της εταιρείας DCN Global Diving τον ανακάλυψαν και τον βοήθησαν να βγει από το βυθισμένο πλοίο, φορώντας εξοπλισμό κατάδυσης. Μετά από 60 ώρες σε θαλάσσια βάρους, ο Okene επανασυνδέθηκε με την οικογένειά του.

Η επιβίωσή του οφείλεται σε έναν αέριο φουσκωτό χώρο που του παρείχε οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, αλλά αντιμετώπισε τον κίνδυνο της ναρκωτικής δράσης του αζώτου και της νόσου της αποσυμπίεσης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ιστορία επιβίωσης που αποδεικνύει την ανθρώπινη αντοχή και αποφασιστικότητα.

Πώς έγιναν όλα

Σε μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης στη θάλασσα που έχουν ειπωθεί ποτέ, ένας άνδρας έζησε για σχεδόν τρεις ημέρες μέσα σε ένα βυθισμένο πλοίο στο βυθό του ωκεανού.

Τον Μάιο, ένα ρυμουλκό με 12μελές πλήρωμα κινούνταν σε φουρτουνιασμένα νερά στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας. Το σκάφος ρυμουλκούσε ένα δεξαμενόπλοιο πετρελαίου όταν μια ξαφνική φουσκοθαλασσοταραχή ή ένα απότομο κύμα του ωκεανού έπεσε πάνω στο σκάφος, έσπασε το σχοινί ρυμούλκησης και το σκάφος ανατράπηκε περίπου στις 4:30 π.μ.

Ο Harrison Okene, ο μάγειρας του πλοίου, βρισκόταν στο μπάνιο όταν το σκάφος αναποδογύρισε και άρχισε να βυθίζεται. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος ήταν κλειδωμένα στις καμπίνες τους - μια προφύλαξη ασφαλείας που επιβάλλεται από τους πειρατές που ληστεύουν και απαγάγουν τακτικά σκάφη στην περιοχή αυτή. Αυτό το μέτρο ασφαλείας, ωστόσο, σφράγισε τη μοίρα των άλλων μελών του πληρώματος.

Στο σκοτάδι της αυγής, ο Okene πετάχτηκε από το μπάνιο φορώντας μόνο το μποξεράκι του. «Ήμουν ζαλισμένος και παντού ήταν σκοτάδι καθώς πετιόμουν από τη μία άκρη του μικρού θαλάμου στην άλλη», δήλωσε στο The Nation. Ωστόσο, ο Okene ήταν πιο τυχερός από τους συναδέλφους του. Κλειδωμένοι μέσα στις καμπίνες τους στον ύπνο, κανείς τους δεν επέζησε από τη βύθιση του πλοίου.

Ο Okene τελικά μπήκε στο γραφείο των μηχανικών, όπου βρήκε μια μικρή τρύπα αέρα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το πλοίο είχε σταματήσει ανάποδα στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος περίπου 30 μέτρων. Σχεδόν γυμνός, χωρίς τροφή ή φρέσκο νερό, σε ένα κρύο, υγρό δωμάτιο με μειωμένη παροχή οξυγόνου, οι πιθανότητες επιβίωσης του Okene έμοιαζαν σχεδόν μηδενικές.

Μέσα από μια σειρά περίεργων συμπτώσεων και εκπληκτικής τύχης, ο Okene επέζησε. Άλλοι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί κάτω από το νερό έχουν εξίσου απίστευτες ιστορίες επιβίωσης κάτω από σχεδόν απίθανες συνθήκες.

Εκτός από τον μικρό του χώρο με αέρα, ο Okene ανακάλυψε επίσης ένα μπουκάλι Coca-Cola και ένα σωσίβιο με δύο μικρούς φακούς συνδεδεμένους. Αλλά καθώς ο Okene άκουγε τους ήχους των καρχαριών ή άλλων ψαριών να καταβροχθίζουν τα σώματα των συναδέλφων του, άρχισε να χάνει την ελπίδα του, όπως είπε.

Η φυσική του να μείνεις ζωντανός

Ο θύλακας αέρα που βρήκε ο Okene είχε, κατά την εκτίμησή του, μόνο περίπου 4 πόδια (1,2 m) ύψος και οι άνθρωποι εισπνέουν περίπου 350 κυβικά πόδια (10 κυβικά μέτρα) αέρα κάθε 24 ώρες.

Ωστόσο, επειδή ο Okene βρισκόταν υπό πίεση στον πυθμένα του ωκεανού, ο φυσικός και δύτης Maxim Umansky του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore (LLNL) εκτιμά ότι ο θύλακας αέρα του Okene είχε συμπιεστεί κατά περίπου τέσσερις, σύμφωνα με δήλωση του LLNL.

Εάν ο θύλακας αέρα υπό πίεση ήταν περίπου 216 κυβικά πόδια (6 κυβικά μέτρα), υπολόγισε ο Umansky, θα περιείχε αρκετό οξυγόνο για να κρατήσει το Okene ζωντανό για περίπου δυόμισι ημέρες ή 60 ώρες.

Υπάρχει όμως ένας επιπλέον κίνδυνος: το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο σε συγκεντρώσεις περίπου 5 τοις εκατό. Καθώς ο Okene ανέπνεε, εξέπνευσε διοξείδιο του άνθρακα και τα επίπεδα του αερίου συσσωρεύτηκαν αργά στον μικροσκοπικό θάλαμο αέρα του.

Το διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο, απορροφάται επίσης από το νερό και με το πιτσίλισμα του νερού μέσα στην τσέπη αέρα του, ο Okene αύξησε ακούσια την επιφάνεια του νερού, αυξάνοντας έτσι την απορρόφηση του CO2 και διατηρώντας τα επίπεδα του αερίου κάτω από το θανατηφόρο επίπεδο του 5%.

Υποθερμία: αργός θάνατος

Ένας άλλος κίνδυνος για το Okene ήταν η υποθερμία, η οποία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του πυρήνα ενός ατόμου πέσει στους 95 βαθμούς Φαρενάιτ (35 βαθμούς Κελσίου) ή λιγότερο. Η υποθερμία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, κινητικές διαταραχές, αμνησία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ασυνήθιστες συμπεριφορές όπως «τερματικό λαγούμι», όπου ένα άτομο παλεύει να βρει ένα μικρό, κλειστό καταφύγιο.

Ο θάνατος μπορεί τελικά να προκύψει από ακραία υποθερμία. Ακόμη και σε νερό τόσο ζεστό όσο 60 βαθμούς Φαρενάιτ (16 βαθμοί Κελσίου), ένα άτομο θα μπορούσε να χάσει τις αισθήσεις του μέσα σε δύο ώρες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Αλλά για άλλη μια φορά, η τύχη ήταν με τον Okene: κατάφερε να φτιάξει μια μικρή πλατφόρμα με ένα στρώμα, που τον κράτησε ακριβώς πάνω από τη στάθμη του νερού. Αν το σώμα του είχε εκτεθεί στο παγωμένο νερό του ωκεανού, ο Okene θα είχε πεθάνει μέσα σε λίγες ώρες.

Ψάχνοντας για πτώματα

Ένα δραματικό βίντεο δείχνει τη στιγμή που δύτες διάσωσης - που έψαχναν για πτώματα και είχαν ήδη βρει τέσσερα - είδαν ένα ανθρώπινο χέρι να κουνιέται μέσα από ένα άνοιγμα στο ναυάγιο.

Πλάνα από την κάμερα στο κράνος του δύτη αποκάλυψε τη στιγμή που σώζεται ο Okene. Ο δύτης αρχικά υπέθεσε ότι ήταν νεκρός και είπε: «Βρήκαμε έναν, ναι». Αλλά μετά νιώθει το χέρι του Okene να το πιάνει και λέει: «Είναι ζωντανός! Είναι ζωντανός!».

Μετά από περίπου 60 ώρες κάτω από το νερό, ο Okene πλησίαζε στο τέλος της παροχής οξυγόνου του. «Αυτός ο άντρας είχε την τύχη να επιζήσει κυρίως επειδή μια αρκετά μεγάλη ποσότητα παγιδευμένου αέρα βρισκόταν στον θύλακα αέρα του», είπε ο Ουμάνσκι στη δήλωση του LLNL. «Δεν δηλητηριάστηκε από το CO2 μετά από 60 ώρες που πέρασε εκεί, επειδή παρέμεινε σε ασφαλή επίπεδα και μπορούμε να υποθέσουμε ότι βοήθησε το νερό του ωκεανού που σφράγισε το περίβλημά του».

Ο Χάρισον είχε καταναλώσει τόσο πολύ αλμυρό νερό που ο λαιμός του πάλλονταν και η γλώσσα του ξεφλούδιζε, ενώ οι καραβίδες του δάγκωναν τα πόδια και τα χέρια. Όμως παρέμεινε ήρεμος προσευχόμενος και τραγουδώντας εκκλησιαστικά τραγούδια. «Προσπάθησα να σκοτώσω τον φόβο που είχα μπροστά μου», είπε. «Επειδή ένα πράγμα που μπορεί να σε σκοτώσει γρήγορα είναι ο φόβος. Αυτός ο πανικός που σε έρχεται, σε σκοτώνει πριν έρθει ο πραγματικός σου θάνατος. Επειδή τη στιγμή που αρχίζεις να πανικοβάλλεσαι, χρησιμοποιείς πάρα πολύ οξυγόνο».

Μετά από σχεδόν τρεις ημέρες απελπισμένης ελπίδας, προσευχής και αναπόλησης της οικογένειας και των φίλων, ο Okene ήρθε τελικά στην επιφάνεια σε έναν θάλαμο αποσυμπίεσης από τους δύτες διάσωσης. Δεν είχε ιδέα, όμως, πόσος χρόνος είχε περάσει.

«Όταν βγήκαμε έξω, είδα τα αστέρια στον ουρανό και σκέφτηκα ότι πρέπει να ήμουν στο νερό όλη την ημέρα», είπε ο Okene στο The Nation. «Ήταν αφότου έφυγα από το DCC [θάλαμος αποσυμπίεσης] που μου είπαν ότι είχα περάσει πάνω από δύο ημέρες εκεί».

Ο Okene θα είχε πεθάνει αν είχε επιστρέψει κατευθείαν στην επιφάνεια, έτσι πέρασε τις επόμενες τρεις ημέρες σε έναν θάλαμο συμπίεσης. Όμως η τρομακτική εμπειρία του δεν τον απώθησε από τη θάλασσα. Το 2015 αποφάσισε να επανεκπαιδευτεί ως δύτης. «Έχω αντιμετωπίσει πολλούς από τους φόβους μου στη ζωή μου και αποφάσισα να το αντιμετωπίσω μια για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα