OCHA στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Έκθεση για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται για έναν ακόμη σκληρό χειμώνα.

Σε ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Λίζα Ντότεν, διευθύντρια χρηματοδότησης και συνεργασιών του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), παρουσίασε έκθεση εκ μέρους του Τομ Φλέτσερ, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Περιέγραψε την επιδεινούμενη

ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται για έναν ακόμη σκληρό χειμώνα.

Οι καθημερινές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί με όπλα μακρού βεληνεκούς, ανέφερε, προκαλούν απώλειες αμάχων και εκτεταμένες καταστροφές. Πρόσθεσε ότι πρόσφατες επιθέσεις σε περιοχές όπως η Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και η Χερσώνα προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς, κάνοντας λόγο για 65 θανάτους και 372 τραυματισμούς τον Νοέμβριο, διπλάσιους σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Όπως ανέφερε η κυρία Ντότεν η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των καταστροφών σε κρίσιμες υποδομές.

«Από τον Μάρτιο, επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, αφήνοντας πάνω από το 60% των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας κατεστραμμένο, σύμφωνα με το UNDP. Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως και τους -20° Κελσίου, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση και στο νερό» σημείωσε.

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται με επιθέσεις σε ανθρωπιστικές αποστολές, που έχουν προκαλέσει ζημιές σε γραφεία, οχήματα και προμήθειες, συνέχισε. Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους το 2024, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές της σύρραξης που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022. Παρά τις δυσκολίες, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσέφεραν βοήθεια σε 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, συμπεριλαμβανομένης της χειμερινής βοήθειας για πάνω από 144.000 ευάλωτους πολίτες, όπως ηλικιωμένοι, εκτοπισμένοι και άτομα με αναπηρίες, πρόσθεσε.

14,6 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, με 10 εκατομμύρια από αυτούς να είναι εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι. Οι 6,8 εκατ. είναι πρόσφυγες, κατέφυγαν στο εξωτερικό, ενώ 3,5 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, φιλοξενούνται σε κοινότητες σε όλη την Ουκρανία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένες γυναίκες, διατρέχουν αυξημένους κινδύνους έμφυλης βίας, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης.

Η OCHA, ανέφερε η κυρία Ντότεν, ανησυχεί για περίπου 1,5 εκατ. πολίτες στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, όπου η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει περιορισμένη.

«Η αδυναμία παροχής βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσε να έχει θανατηφόρες συνέπειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα» τόνισε.

Κλείνοντας, η Λίζα Ντότεν υπογράμμισε «τρία πράγματα που χρειάζονται από πλευράς διεθνούς κοινότητας»: να εγγυηθεί την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την κάλυψη ελλείμματος 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να ενταθούν οι προσπάθειες τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία για να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα