Oreshnik: Τι γνωρίζουμε για τον μυστηριώδη πύραυλο που εκτόξευσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας

Νέα διάσταση παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εκτόξευση από τη Ρωσία του νέου, μυστηριώδους, βαλλιστικού πυραύλου κατά της πόλης Ντνίπρο.

Το μυστηριώδες όπλο, που αρχικά παρερμηνεύτηκε ως διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος βεληνεκούς 5.500 χλμ, που δεν έφερε όμως πυρηνικές κεφαλές για τα έξι ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου, αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι άλλο: ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς ή IRBM. Το όνομά του, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ

Πούτιν, είναι «Oreshnik», που σημαίνει «φουντουκιά» στα ρωσικά.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσια πληροφοριών, ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε την ουκρανική πόλη Ντνίπρο πραγματοποίησε πτήση 15 λεπτών και η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν πάνω από 11 Mach.

O Πούτιν αποφάσισε να ξεκινήσει μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik

Μάλιστα ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των βαλλιστικών υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik. Είπε πως η Ρωσία «διαθέτει ήδη ένα απόθεμα αυτού του νέου πυραύλου» που χαρακτήρισε ως «πρωτότυπο προϊόν, που αναπτύχθηκε στη σύγχρονη Ρωσία, και όχι μια προσαρμογή των σοβιετικών τεχνολογιών», ενώ ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές του πυραύλου «θα συνεχιστούν ακόμη και σε συνθήκες μάχης».

Ο πύραυλος Oreshnik, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι ένα όπλο ακριβείας, που δεν ταξινομείται ως στρατηγικό ή μαζικής καταστροφής και δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα σημερινά αμυντικά συστήματα.

«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νέο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η μαζική του παραγωγή» είπε ακόμη.

Ζελένσκι: Θα πω στον κόσμο την αλήθεια για τον ρωσικό πύραυλο -Η Ουκρανία προμηθεύεται προηγμένα συστήματα αεράμυνας

Απαντώντας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik, με τον οποίο η Ρωσία έπληξε το Ντνίπρο και για τον οποίο ο Πούτιν κομπάζει ότι δεν υπάρχει στον κόσμο κανένα μέτρο αναχαίτισής του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα διανείμει τις πληροφορίες αυτές σε διεθνή ΜΜΕ, γιατί «ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για να εξασφαλίσει προηγμένα συστήματα αεράμυνας, ικανά να προστατεύουν ζωές από αυτές τις νέες απειλές.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι συνιστά διεθνές έγκλημα το γεγονός ότι η Ρωσία «αρχίζει να χρησιμοποιεί άλλα έθνη όχι μόνον ως στόχους τρομοκρατίας αλλά και ως πεδία δοκιμών για τους νέους πυραύλους της μέσω τρομοκρατικών ενεργειών».

Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο «Oreshnik» είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος, ικανός να αναπτύξει ταχύτητα δεκαπλάσια εκείνης του ήχου και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα συστήματα αεράμυνας που διαθέτουν σήμερα οι αντίπαλοι της Ρωσίας.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές 5.000 χλμ. που επιτρέπει στη Ρωσία να πλήξει στόχους στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ο πύραυλος αυτός είναι εφοδιασμένος με πολλές χωριστές κεφαλές ικανές να πλήξουν διάφορους στόχους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ειδικό Ανατόλι Μάτβιτσιουκ, ο πύραυλος μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, ενώ πιθανός ήταν ήδη στη διάθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με τον στρατιωτικό μπλόγκερ Γιούρι Ποντόλιακα.

Το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ ανέφερεότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσίακατά του Ντνίπρο βασίζεται στονδιηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26Rubezh και τόνισε ότι η Μόσχα ενημέρωσεπριν το χτύπημα την Ουάσιγκτον μέσωδιαύλων επικοινωνίας για την αποτροπήπυρηνικής κλιμάκωσης, αν και το Κρεμλίνοτο διέψευσε.

Τι είναι ο πύραυλος RS-26Rubezh

Ο RS-26, παραλλαγή του οποίουφέρεται κατά το Πεντάγωνο να αποτελείο Oreshnik, είναιένας πύραυλος βάρους 40 τόνων, στερεούκαυσίμου, που καλύπτει δύο κατηγορίεςτης συνθήκης για τα πυραυλικά συστήματα.Ανάλογα με τη γωνία εκτόξευσης ο RS-26 θαμπορούσε να καλύψει απόσταση λίγομεγαλύτερη των 5,500 χλμ, που θα τονκαθιστούσε ICBM (διηπειρωτικό βαλλιστικόπύραυλο). Αλλά είναι μάλλον ένας IRBM μεβεληνεκές κάτω των 5.500 χλμ.

Το πρόβλημα για τους σχεδιαστέςτου RS-26 ήταν ότι, μέχρι το 2019, οι ΗνωμένεςΠολιτείες και η Ρωσία συμμετείχαν στηΣυνθήκη του 1987 για τις πυρηνικές δυνάμειςμέσου βεληνεκούς, η οποία απαγόρευε τηδοκιμή και την ανάπτυξη πυραύλων μεβεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χλμ.

Ικανοί να μεταφέρουν πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο και επίσης ικανοί να πλήξουν στόχους με ελάχιστη προειδοποίηση, οι πύραυλοι IRBM είναι λίαν επικίνδυνοι -εξ ου και η συνθήκη. Ωστόσο, η Ρωσία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, συνέχισε κρυφά την ανάπτυξη πυραύλων αυτής της κατηγορίας, ωθώντας τελικά τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν το 2019 από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνεκούς με τη Η Ρωσία να ακολουθεί σύντομα το παράδειγμά τους.

Έκτακτη συνεδρίαση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας την Τρίτη

Σε ένα τέτοιο κλίμα, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για την εκτόξευση του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου.

Παράλληλα, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Άγκυρα και την Τρίτη την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία». Και υποστήριξε ότι πρόκειται για «ένα νέο παράδειγμα των επιθέσεων εναντίον των ουκρανικών πόλεων. Η Ρωσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει αυτούς που την υποστηρίζουν».

«Τρομερήκλιμάκωση» λέει ο Σόλτς

ΟΓερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, έκανελόγο για «τρομερή κλιμάκωση»αν και επανέλαβε ότι ηΓερμανία δεν θέλει να παράσχει στηνΟυκρανία πυραύλους Κρουζικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στορωσικό έδαφος.

Πολωνία:Κίνδυνος παγκόσμιας σύγκρουσης

Απότην πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργόςΝτόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε ιδιαίτεραανήσυχος.

«Οπόλεμος στα ανατολικά εισέρχεται σεαποφασιστική φάση. Νιώθουμε ότι τοάγνωστο πλησιάζει», είπε, επισημαίνονταςότι «η σύγκρουση παίρνει δραματικέςδιαστάσεις. Οι ώρες έδειξαν ότι η απειλήείναι σοβαρή και πραγματική» δήλωσε.

Στάρμερ:Δεν μπορούμε να επιτρέψουμεστον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο

Οπρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ,διεμήνυσε: «Δεν μπορούμενα επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσειαυτόν τον πόλεμο» για να προσθέσει ότιθα μπορούσε «να τελειώσεισήμερα εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σταματούσενα είναι επιθετικός».

Έκκλησητης Κίνας για αυτοσυγκράτηση από όλους

Η Κίνα επανέλαβε εκκλήσεις για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» από όλους στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Ολα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για έγκαιρη κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα