Politico: Ο Μυστικός Δείπνος του Μακρόν, ενώ η Γαλλία «οδεύει στην καταστροφή» -Απελπισμένοι οι συνεργάτες του

«Θυμίζει τον Μυστικό Δείπνο» είναι το σχόλιο του Politico για μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από το Μέγαρο Ελιζέ, που «αποτυπώνει το άγχος και την απογοήτευση» του στενού κύκλου συνεργατών του Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico, η φωτογραφία έχει καταγραφεί τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνει τους συνεργάτες του για το στοίχημα των πρόωρων εκλογών.

Στη φωτογραφία φαίνεται ο Μακρόν να κάθεται σε τραπέζι, με ένα παλαιού τύπου ρολόι μπροστά του, σε μια αριστοκρατική

αίθουσα του Ελιζέ, ενώ η ένταση είναι εμφανής στα πρόσωπα των στενών συνεργατών του.

Είναι μάλλον ασυνήθιστο, συνεχίζει το δημοσίευμα, για την επίσημη φωτογράφο του Ελιζέ να ανεβάζει μια τέτοια φωτογραφία στο Instagram, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι καθρεφτίζει τη νευρικότητα που επικρατεί στον στενό κύκλο του Γάλλου προέδρου.

Μετά την ταπεινωτική του ήττα στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, ο Μακρόν έκανε στις 9 Ιουνίου την ανακοίνωση-βόμβα ότι θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει την άνοδο της Δεξιάς με τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Από τότε, στην ομάδα των κορυφαίων συνεργατών του Μακρόν υπάρχει αμφιβολία, γκρίνια και κακή διάθεση, κατά το δημοσίευμα του Politico.

Η Γαλλία «οδεύει προς την καταστροφή»

O υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ -στυλοβάτης του φιλελεύθερου κόμματος του Μακρόν- «κέρδισε το βραβείο» για την πιο αποκαρδιωτική εκτίμηση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη βόρεια Γαλλία, όπου, όπως γράφει η Le Figaro, δήλωσε ότι «η χώρα οδεύει προς την καταστροφή».

Αυτή η απελπισία αποτελεί πρόβλημα για το μέλλον της Γαλλίας, τονίζει το δημοσίευμα. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για τη γαλλική πολιτική, εξάλλου, είναι το ποιος θα γεμίσει το τεράστιο κενό του Μακρόν, όταν τελειώσει η θητεία του το 2027.

Όσοι ψάχνουν έναν φιλελεύθερο σωτήρα θα απογοητευτούν, γράφει το Politico. Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν κινδυνεύει να συντριβεί στους δύο επερχόμενους γύρους των εκλογών -στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου- από την Αριστερά και από την Ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι του προέδρου μοιάζουν περισσότερο να ψάχνουν κάποια στρατηγική εξόδου, παρά να στοχεύουν σε μία τελευταία ένδοξη αντίσταση.

Τα αιχμηρά σχόλια για τον Μακρόν, που κάποτε ήταν ψίθυροι, εκφράζονται πλέον ανοιχτά.

Ο Λεμέρ, συνεργάτης του Μακρόν, είπε ότι ο ηγέτης πήρε την απόφαση για διάλυση της Βουλής μόνος του και ότι αυτή η επιλογή «δημιούργησε στη χώρα μας άγχος, αβεβαιότητα και μερικές φορές θυμό».

Αυτή είναι μια αποφασιστικά ασύμβατη νότα από τον Λεμέρ, γράφει το Politico, ο οποίος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε προταθεί ως υποψήφιος του Μακρόν για έναν σημαντικό ρόλο επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία, προκειμένου να προωθήσει τη βιομηχανική ατζέντα της Γαλλίας στις Βρυξέλλες.

Η χρονική στιγμή στην οποία έρχονται οι βουλευτικές εκλογές έχει αιφνιδιάσει τους συνεργάτες του Μακρόν, οι οποίοι δεν είχαν αρχίσει καν να προετοιμάζονται για τη μάχη με τη Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2027.

Ο Μακρόν δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, και αρκετοί συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Γκαρμπριέλ Ατάλ, ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, φαίνεται να έχουν βλέψεις για τη θέση του, συνεχίζει το Politico.

Kαι τώρα, με το Κέντρο πλέον να παραπαίει, κάποιοι ακολουθούν τον δικό τους δρόμο σε πιο ανεξάρτητες πλατφόρμες. Στο μεταξύ, το απόλυτο βραβείο -της προεδρίας- φαντάζει ακόμη πιο μακρινό.

«Η κούρσα της διαδοχής έχει ξεκινήσει, αλλά εκεί που στόχος ήταν η κυριαρχία στο παλάτι, πλέον το ερώτημα είναι ποιος θα κληρονομήσει μια ''καλύβα''» λέει ο Μπενζαμίν Μορέλ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Paris Panthéon-Assas.

«Μπορεί να υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες που να ανατράπηκαν από τις τρέχουσες αλλαγές. Δεν έχει όμως σημασία, βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής για το έθνος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Πρώτος στη λίστα εκείνων που είδαν τις φιλοδοξίες τους να ανατρέπονται βρίσκεται ο Ατάλ. Καθισμένος απέναντι στον Μακρόν στην ασπρόμαυρη φωτογραφία από το Ελιζέ, ο νεαρός πρωθυπουργός φαίνεται να δέχθηκε ένα πλήγμα. Αφού απέφυγε τις δημόσιες εμφανίσεις για ένα 24ωρο, ο Ατάλ επανεμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Μακρόν «ξαφνική» και «σκληρή».

Παρά όμως την εμφανή δυσαρέσκειά του για την απόφαση διάλυσης της Βουλής, πρόσθεσε αργότερα: «Τώρα δεν είναι ώρα για δισταγμούς».

Τι ακολουθεί για τον Ατάλ;

Πριν από το εκλογικό στοίχημα του Μακρόν, ο 35χρονος κεντροαριστερός -ο οποίος είναι πιο δημοφιλής από τον Γάλλο πρόεδρο- φαινόταν να βρίσκεται στον δρόμο προς το ανώτατο αξίωμα.

Στις ευρωεκλογές, άλλωστε, ο Ατάλ ήταν το ελπιδοφόρο νέο πρόσωπο που θα απαντούσε στον επίσης νεαρό πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά.

Τώρα, όμως, ο Μπαρντελά φαίνεται πως θα διαδεχθεί τον Ατάλ στο Μέγαρο Ματινιόν, που είναι η γαλλική πρωθυπουργική κατοικία.

«Δεδομένου ότι ο Ατάλ είχε έντονη παρουσία στις ευρωεκλογές ως το όπλο κατά του Μπαρντελά, η βαριά ήττα του κόμματος Μακρόν δεν θα βοηθήσει τις προοπτικές του. Θα πληγεί και από το γεγονός ότι παρουσιάζει τον εαυτό του σαν τον φυσικό διάδοχο του Μακρόν» αναφέρει ο Μπρούνο Καουτρές, πολιτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Sciences Po.

Επιπλέον, γράφει το δημοσίευμα, ήταν ταπεινωτικό για τον Ατάλ να μείνει εκτός των πρόσφατων πολιτικών διαβουλεύσεων του Μακρόν, παρά το γεγονός ότι οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σχεδόν σίγουρα στην ήττα του.

Δίπλα από τον Ατάλ, στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, κάθεται ο υπουργός Εσωτερικών, πιέζοντας τα χέρια του στο πρόσωπό του... σαν να προσεύχεται. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιάελ Μπρον-Πιβέ, η οποία κρατά σημειώσεις με μελαγχολικό ύφος.

Σύμφωνα με το Politico, η Μπρον-Πιβέ είχε πει στον Μακρόν ότι ήταν κακή η απόφασή του, ενώ αργότερα είπε ότι πιστεύει πως «υπάρχει και άλλος δρόμος», εκείνος της οικοδόμησης μιας συμμαχίας.

Μπορεί να αντέξει το Κέντρο μετά τον Μακρόν;

Υπάρχει και ο πρώην πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος έχει διατηρήσει τις αποστάσεις του.

Ο Φιλίπ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2017 έως το 2020, είχε θεωρηθεί κάποτε ως ο επόμενος κεντρώος πρόεδρος της χώρας, αλλά η εικόνα του άλλαξε εξαιτίας της δέσμευσής του να παραμείνει μεν «ανεξάρτητος, αλλά αφοσιωμένος» στον Μακρόν.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Φιλίπ πήρε ακόμα περισσότερη απόσταση από τον στενό κύκλο του Μακρόν, αποκαλώντας την ήττα στις ευρωεκλογές ως μια «απόρριψη προς τον πρόεδρο» και εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με το εάν ο Μακρόν θα έπρεπε να λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το κεντροδεξιό κόμμα Ορίζοντες, του Φιλίπ, θα κατέβει ανεξάρτητο για πρώτη φορά, κάτι που -όπως επισημαίνει το Politico- μαρτυρά μια κάποια οικονομική ανεξαρτησία. Ο ίδιος άρχισε, μάλιστα, να χτίζει γέφυρες με συντηρητικούς πολιτικούς των Ρεπουμπλικανών (Les Républicains).

«Η συμμαχία του Γάλλου προέδρου καταρρέει με γοργούς ρυθμούς, με τους συνεργάτες του να απομακρύνονται», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Μπενζαμίν Μορέλ.

Ο Φιλίπ, ο οποίος παραμένει δημοφιλής για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία της COVID και έχει αποφύγει να εμπλακεί σε ζητήματα εθνικής πολιτικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ρισκάρει να δεχθεί ένα τελειωτικό πλήγμα, εάν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να στραφούν εναντίον όσων υπήρξαν στο πλευρό του Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Μορέλ, οι βουλευτικές εκλογές πιθανόν να ενισχύσουν την Αριστερά και την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, που θα θεωρηθούν ως οι ισχυρότερες εναλλακτικές το 2027.

Μετά τον Μακρόν, «το Κέντρο κινδυνεύει να γίνει για άλλη μια φορά το μέρος όπου οι πολιτικοί πηγαίνουν για να πεθάνουν», τονίζει ο αναλυτής στο Politico. «Με λιγότερους βουλευτές και δίκτυα συνεργατών, ένας κεντρώος ψηφοφόρος θα δυσκολευτεί πολύ να κερδίσει την προεδρία».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Μυστικός Δείπνος, Μακρόν, Γαλλία, -Απελπισμένοι,Politico, mystikos deipnos, makron, gallia, -apelpismenoi