Politico: Ποιοι ανοίγουν σαμπάνιες στην Ευρώπη μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Oι Αμερικανοί ψηφοφόροι επέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ και οι συνοδοιπόροι του στην Ευρώπη ανοίγουν σαμπάνιες.

Το Politico παρακολούθησε στενά τις αμερικανικές εκλογές αλλά το βλέμμα ήταν στραμμένο στην Ευρώπη, ειδικά όταν φάνηκε καθαρά ότι ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη Γηραιά Ήπειρο ο πολιτικός κόσμος περίμενε με αγωνία το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο όχι μόνο

θα επιδράσει στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ αλλά θα έχει αντίκτυπο και στους πολιτικούς συσχετισμούς εντός της Ένωσης.

Η κάλπη των Ευρωεκλογών, εξάλλου, ανέδειξε τη δυναμική του δεξιού λαϊκιστικού ρεύματος, το οποίο με προσμονή και μεγάλη χαρά εν τέλει υποδέχθηκε την εμφατική επικράτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Oι πραγματικοί νικητές των αμερικανικών εκλογών

Για το Politico, λοιπόν, ο πραγματικός νικητής των αμερικανικών εκλογών είναι η λαϊκιστική δεξιά της Ευρώπης και εξηγεί γιατί.

Σε πρόσφατο ταξίδι του στο Στρασβούργο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υποσχέθηκε να ανοίξει πολλά μπουκάλια σαμπάνιας αν ο φίλος του, Ντόναλντ Τραμπ, κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τώρα έχει την ευκαιρία να κάνει ακριβώς αυτό, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ο συντηρητικός λαϊκιστής επιμένει εδώ και καιρό ότι ο ίδιος και ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων συμμάχων του θα βρεθούν τελικά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ως νικητές, με ατζέντες που είναι εχθρικές προς τη μετανάστευση και τη στήριξη στην Ουκρανία και προσηλωμένες στις παραδοσιακές, χριστιανικές, οικογενειακές αξίες.

Η νίκη του Τραμπ δίνει τώρα μια εμφατική ώθηση στις χώρες εκείνες που επιδιώκουν να αντισταθούν στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και να αποδυναμώσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που προωθεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτό που επισημαίνεται ίσως ως το πιο σημαντικό μετά τις αμερικανικές εκλογές είναι ότι αυτές οι δυνάμεις στην Ευρώπη θα αισθάνονται πλέον πολύ μεγαλύτερη νομιμοποίηση στην εναντίωσή τους απέναντι σε ευρωπαϊκές πολιτικές που κυμαίνονται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως και την πράσινη μετάβαση.

Γαλλία και Γερμανία σε υποχώρηση

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτική είναι η ανάλυση που επιχειρεί το Politico, έχοντας καλή γνώση των πολιτικών εξελίξεων στη ρευστή ευρωπαϊκή σκακιέρα.

Με την εύθραυστη κυβέρνηση της Γαλλίας να παραπαίει από το «αγκάθι» της ψήφισης του προϋπολογισμού και καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας έχει καταρρεύσει, το παραδοσιακό δίδυμο της ΕΕ (Γαλλία-Γερμανία) υποχωρεί, προσφέροντας περισσότερο χώρο στους συντηρητικούς φίλους του Όρμπαν στην Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία να δίνουν τον πολιτικό τόνο στην ΕΕ.

«Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη στιγμή για τις Μελόνι και τους Όρμπαν αυτού του κόσμου. Εμείς [η Γαλλία] δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στα μεγάλα διεθνή ζητήματα της περιόδου», δήλωσε εμφατικά ένας ανώτερος σύμμαχος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν αποδυναμώθηκε σοβαρά στο εσωτερικό της χώρας του μετά τις πρόωρες εκλογές, κατά τις οποίες το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται εν μέσω μιας διογκούμενης κρίσης ηγεσίας, βλέποντας τον κυβερνητικό συνασπισμό του να καταρρέει.

Η ευκαιρία του Όρμπαν και της Μελόνι

Η χρονική συγκυρία των συνόδων κορυφής, η οποία αποφασίστηκε από τον Όρμπαν χάρη στον ρόλο της Ουγγαρίας στο τιμόνι τής εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τους ηγέτες που φοβούνται την επιστροφή του Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί συγκεντρώνονται στη Βουδαπέστη για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (7 και 8 Νοεμβρίου).

Ο Όρμπαν είναι στο γήπεδό του, και θα μπορούσε να τους κάνει διάφορες εκπλήξεις, όπως να προσπαθήσει να βάλει τον Τραμπ στο δείπνο των ηγετών μέσω βιντεοσύνδεσης (οι Βρυξέλλες ζήτησαν να περιοριστεί η συνάντηση μόνο στους επίσημους προσκεκλημένους).

Εκτός από τον Όρμπαν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ είναι και οι δύο ιδεολογικά κοντά στον Τραμπ - αν και ο Μελόνι δεν συμμερίζεται τη φιλορωσική στάση του Όρμπαν.

Ο ολλανδικός κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζεται από τον Γκερτ Βίλντερς, έναν λαϊκιστή πολιτικό που τάσσεται κατά του Ισλάμ και των μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, είναι εγκλωβισμένος σε μια διαμάχη για το κράτος δικαίου με τις Βρυξέλλες, όπως και ο Όρμπαν, και συμμερίζεται τις φιλορωσικές τάσεις του Ούγγρου ηγέτη.

Σε αυτή την πολιτική ομάδα είναι πιθανό να προστεθεί το επόμενο έτος ο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην εξουσία στην Τσεχική Δημοκρατία στις εκλογές του επόμενου έτους.

Για τον Αντρέα Ντι Τζουζέπε, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου από το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, της Μελόνι, που εκπροσωπεί τους Ιταλούς στη Βόρεια Αμερική, η νίκη του Τραμπ ενισχύει προσωπικά τη Μελόνι, «διότι σήμερα στην Ευρώπη η Μελόνι θα έχει πρωταρχικό ρόλο. Όταν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Τραμπ, είναι η μόνη συντηρητική μεταξύ των ιδρυτικών μελών της ΕΕ και των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης και η προσέγγισή της μοιάζει πολύ με εκείνη του Τραμπ».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αμέσως μετά τον θρίαμβο του Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναζήτησε τρόπους για να συνθέσει τις αντίστοιχες τάσεις σε μια συνεκτική ιδεολογία.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα «μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ουγγρο-αμερικανική πολιτική συνεργασία θα επιστρέψει στο απόγειό της, καθώς μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις για την ειρήνη, την παράνομη μετανάστευση και την προστασία των οικογενειών» έγραψε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σίγιαρτο, στο Facebook.

Πράγματι, για τον Όρμπαν η εκλογή του Τραμπ αποτελεί μια ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό της «Δύσης» - από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που βασίζεται σε φιλελεύθερες αξίες, σε μια πιο χαλαρή οργάνωση, στην οποία θα κυριαρχούν οι συντηρητικές αξίες.

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι

«Υπογραμμίζει το αφήγημά του για την ανανέωση μιας διαφορετικής Δύσης, όπου ο Τραμπ είναι ο ηγέτης και η Δύση ακολουθεί» δήλωσε ο Nicolai von Ondarza, επικεφαλής έρευνας στο think tank «Stiftung Wissenschaft und Politik»

Ο Μακρόν και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντεκ Σικόρσκι, υποστήριξαν την Τετάρτη ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια.

Λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ο Πολωνός πρωθυπουργός έγραψε στο Χ ότι η εποχή της «γεωπολιτικής ανάθεσης σε εξωτερικούς συνεργάτες» έφτασε στο τέλος της.

Αλλά, κλείνοντας, το Politico υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και εκτιμήσεις ειδικών, η εκλογή του Τραμπ θα ωθήσει τις χώρες στην Ευρώπη να προσπαθήσουν να κερδίσουν την εύνοια της Ουάσιγκτον σε διμερές επίπεδο και θα αυξήσει τις διαιρέσεις μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών.

«Αναμένεται οι Ευρωπαίοι να συρρεύσουν μαζικά στο Μαρ-α-Λάγκο για να απαιτήσουν προνομιακή μεταχείριση έναντι των γειτόνων τους» είπε χαρακτηριστικά ο Ζεράρ Αρό, πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα