Politico: Τι θα κάνει μια κυβέρνηση της Λεπέν στη Γαλλία -Η σκοτεινή κληρονομιά της Ακροδεξιάς
Το Politico επιχειρεί να απαντήσει τι μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση της Ακροδεξιάς της Mαρίν Λεπέν στη Γαλλία.
Στον απόηχο της θριαμβευτικής νίκης της Εθνικής Συσπείρωσης στις ευρωεκλογές και στην προοπτική ότι θα σαρώσει στις βουλευτικές εκλογές της χώρας αργότερα αυτόν τον μήνα, πολιτικοί και ειδικοί ασχολούνται με αυτό που αποκαλούν «στρατηγική δεινότητα» της ηγέτιδας του κόμματος, Μαρίν Λεπέν.
Όταν
Έδιωξε τους νεοναζί και τους αντισημίτες οπαδούς του κόμματος, ακόμη και τον πατέρα της όταν εκείνος συνέχισε να επιμένει ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια «λεπτομέρεια της Ιστορίας». Άλλαξε επίσης το όνομα του κόμματος από «Εθνικό Μέτωπο» στο λιγότερο συγκρουσιακό «Εθνική Συσπείρωση».
Όταν η ίδια και άλλα μέλη του κόμματος συμμετείχαν στην πορεία κατά του αντισημιτισμού στο Παρίσι το περασμένο φθινόπωρο, για να ακολουθήσουν οι εκλογικές επιτυχίες αυτού του μήνα, η μακρά πορεία «αποδαιμονοποίησης» φάνηκε να φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Με απλά λόγια, έδιωξε με επιτυχία τους «δαίμονες» που έφτιαξαν την εικόνα του κόμματος από την ίδρυσή του κιόλας, ακόμα και τον πατέρα της.
Ο όρος «αποδαιμονοποίηση» βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών σχολιαστών, αναλύοντας την πορεία που χάραξε η Λεπέν για να πάψει το κόμμα της να χαρακτηρίζεται ακραίο. Ωστόσο, το Politico επισημαίνει ότι αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί κάποια ιστορική στροφή στην ιδεολογία της «Εθνικής Συσπείρωσης», αλλά περισσότερο μια προσπάθεια σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων για να αλλάξει η άποψη του κοινού σχετικά με το κόμμα.
Το φαινόμενο της «συγκατοίκησης»Επισημαίνεται όμως ότι ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει, τελικά, πώς μια κυβέρνηση της Λεπέν θα ασκήσει την εξουσία.
Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει είτε τη σχετική είτε την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις αρχές Ιουλίου, το κόμμα θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση από τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για αυτό το πρωτοφανές γεγονός, τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Με τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την εγκατάλειψη της τριετούς σχετικής πλειοψηφίας του κόμματός του, ο Μακρόν άνοιξε τον δρόμο για αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «συγκατοίκηση». Αυτή η κατάσταση -όταν η διακυβέρνηση του έθνους βρίσκεται στα χέρια ενός προέδρου που εκπροσωπεί ένα κόμμα και ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης που εκπροσωπεί ένα άλλο- έχει συμβεί τρεις φορές από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.
Οι προηγούμενες περιπτώσεις συγκατοίκησης αφορούσαν πάντα τα κυρίαρχα κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν βρέθηκε δύο φορές να μοιράζεται την εξουσία με Συντηρητικούς πρωθυπουργούς - πρώτα με τον Εντουάρντ Μπαλαντούρ από το 1986 έως το 1988 και στη συνέχεια με τον Ζακ Σιράκ από το 1993 έως το 1995. Στη συνέχεια, όταν ο τελευταίος εξελέγη στη συνέχεια πρόεδρος, ήταν ομοίως δέσμιος μιας κυβέρνησης της αντιπολίτευσης υπό τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν μετά από μια παράτολμη απόφαση να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση.
Δεδομένων των διαφορών στις πολιτικές και τις προσωπικότητες που εμπλέκονται, οι συνυπάρξεις αυτές δεν ήταν ποτέ ήπιες. Τόσο ο Μιτεράν όσο και ο Σιράκ χρησιμοποίησαν τις εξουσίες και το κύρος της προεδρίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις των πρωθυπουργών τους. Όμως, αν και παζάρευαν και πίεζαν ο ένας τον άλλον, οι ηγέτες της Γαλλίας εξακολουθούσαν να διατηρούν τη χώρα σε σταθερή τροχιά. Όπως παρατήρησε ο πολιτικός επιστήμονας Αλέν Γκαριγκού: «Ο μεγάλος φόβος της παράλυσης δεν υλοποιήθηκε ποτέ».
Η σκοτεινή ιδεολογική κληρονομίαΩστόσο επισημαίνεται ότι η επόμενη συγκατοίκηση θα είναι με ένα κόμμα που δεν είναι σαν τα άλλα. Η αριστερή πολιτικός Κλεμεντίν Οτέν αποτύπωσε εύστοχα τι διακυβεύεται σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας: «Η χώρα μας μπορεί να διολισθήσει σε μια κατάσταση που δεν έχει γνωρίσει από το 1940: μια ακροδεξιά κυβέρνηση».
Η έμμεση σύγκριση με την κυβέρνηση του Βισύ - που συνεργάστηκε ενεργά με τη ναζιστική Γερμανία, ψήφισε αντισημιτικούς νόμους, κυνήγησε αντιστασιακούς και Εβραίους πρόσφυγες και συμμετείχε στην Τελική Λύση - είναι υπερβολική. Αλλά όχι εκτός πραγματικότητας. Παρά την «αποδαιμονοποίηση» της Εθνικής Συσπείρωσης εξακολουθεί να μοιράζεται μεγάλο μέρος του DNA του πρότερου, Εθνικού Μετώπου.
Αυτή η ιδεολογική κληρονομιά εμφανίζεται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η Εθνική Συσπείρωση υπόσχεται μια διακυβέρνηση με δημοψηφίσματα - ένα αγαπημένο εργαλείο των βοναπαρτιστών και των λαϊκιστών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ανθρώπου που επέμεινε στην ενσωμάτωσή του στο ισχύον σύνταγμα, του Σαρλ ντε Γκωλ. Αυτά τα καθεστώτα παρουσιάζουν τα δημοψηφίσματα ως ένα όπλο της δημοκρατίας που παρακάμπτει την κυριαρχία των θεωρούμενων ελίτ, απευθυνόμενο απευθείας στο λαό.
Η διαφορά μεταξύ του ντε Γκωλ και της Λεπέν, ωστόσο, είναι ότι ο πρώτος θα παραιτούνταν αν το δημοψήφισμα δεν πετύχαινε, ενώ η δεύτερη δεν έχει καμία πρόθεση να ακολουθήσει ένα τέτοιο παράδειγμα. Επιπλέον, θέλει να επισπεύσει τη χρήση τους, απαιτώντας μόλις 500.000 υπογραφές αντί των 4 εκατομμυρίων που είναι σήμερα για την διεξαγωγή τους.
«La préférence nationale»Πιο κρίσιμη, όμως, είναι η προτίμηση της Λεπέν για το σχήμα «la préférence nationale», δηλαδή «εθνική προτίμηση». Αυτή η καλοήθης φράση, η οποία φτάνει στην κακοήθη καρδιά του Λεπενισμού, δεν θα καταργήσει μόνο το συνταγματικό δικαίωμα στο άσυλο, αλλά και το συνταγματικό δικαίωμα στην ιθαγένεια για όσους γεννήθηκαν σε γαλλικό έδαφος από παράτυπους μετανάστες. Αυτά και άλλα μέτρα -συμπεριλαμβανομένης της άρνησης ιατρικής περίθαλψης στους παράτυπους μετανάστες- θα καταστήσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Γαλλία ακόμη πιο ευάλωτη και δυστυχισμένη.
Δεδομένου του πόσο κοντά είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και της νευρικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών στη Γαλλία, μια κυβέρνηση της Λεπέν δεν θα βιαζόταν να επιδιώξει αυτούς τους στόχους. Αλλά, παραφράζοντας έναν από τους πιο επιτυχημένους δικτάτορες, τον Αύγουστο Καίσαρα, η Λεπέν θα βιαζόταν αργά. Όπως ο Αύγουστος, η Λεπέν θα άφηνε ανέγγιχτη την πρόσοψη της δημοκρατίας, αλλά, σε αντίθεση με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, η διακυβέρνησή της θα ήταν πολύ λιγότερο διαφωτισμένη, καταλήγει το Politico.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιστροφή Χαραλαμπόπουλου – «Έκοψε» Μπόνγκα ο Παναθηναϊκός
- Πέθανε ο ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης
- Μάνος Ιωάννου: «Έχω πάει στο συσσίτιο της εκκλησίας, ένιωσα ευτυχισμένος»
- Αττική Οδός: Σοβαρό τροχαίο, αναποδογύρισε ΙΧ - Mεγάλες καθυστερήσεις
- Απόστολος Λύτρας: Δύο πειθαρχικές ποινές επιβλήθηκαν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για Απόστολο Λύτρα: Δυο πειθαρχικές ποινές για δηλώσεις του
- «Ζούμε στο Matrix»: Άφωνοι έμειναν ναυτικοί μετά από ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατήρησαν στη θάλασσα (vid)
- Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: Ανησυχία για τις καταγγελίες κατά της ελληνικής ακτοφυλακής
- Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας Αγρινίου.
- Σοβαρό τροχαίο στην Αττική Οδό - Μεγάλες καθυστερήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Θα ταξιδέψετε το τριήμερο; Εκμεταλλευθείτε τη μοναδική προσφορά του Chargespot | Powered by Protergia
- Από τι κάηκε το υπεραυτοκίνητο των 3 εκατομμυρίων στην Αττική Οδό -Η απάντηση της εταιρείας
- Νέες ταυτότητες: Έρχεται σε λίγες μέρες ο προσωπικός αριθμός -Πώς θα τον επιλέγουμε, συνδυασμός με τον ΑΦΜ
- Πεζοπόρος κάλεσε ομάδα διάσωσης γιατί δεν ένιωθε τα πόδια της -Νόμιζε ότι την τσίμπησε αράχνη, τι ήταν τελικά
- Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα η νέα BMW X3 (τιμές)
- Απόστολος Λύτρας: Του επιβλήθηκαν δύο πειθαρχικές ποινές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας
- Βίκτορ Ορμπάν: Άλλαξε το «στυλ» και η «μυρωδιά» της Γερμανίας λόγω των πολλών μεταναστών
- ΔΕΗ 3×3 Power To The Hood by Eurohoops: Μπάσκετ 3x3 σε 23 γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
- Βικτώρια Χαλκίτη: Ο χρόνος δεν περνάει από πάνω της -Δείτε πώς είναι στα 51 της η τραγουδίστρια των 90s
- Αττική Οδός: Κλειστή η έξοδος προς τη Λ. Πεντέλης στην κατεύθυνση προς αεροδρόμιο από τις 10 το βράδυ
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Politico: Τι θα κάνει μια κυβέρνηση της Λεπέν στη Γαλλία -Η σκοτεινή κληρονομιά της Ακροδεξιάς
- Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα η νέα BMW X3 (τιμές)
- Βικτώρια Χαλκίτη: Ο χρόνος δεν περνάει από πάνω της -Δείτε πώς είναι στα 51 της η τραγουδίστρια των 90s
- Αττική Οδός: Κλειστή η έξοδος προς τη Λ. Πεντέλης στην κατεύθυνση προς αεροδρόμιο από τις 10 το βράδυ
- Απόστολος Λύτρας: Του επιβλήθηκαν δύο πειθαρχικές ποινές από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας
- Θα ταξιδέψετε το τριήμερο; Εκμεταλλευθείτε τη μοναδική προσφορά του Chargespot | Powered by Protergia
- Νέες ταυτότητες: Έρχεται σε λίγες μέρες ο προσωπικός αριθμός -Πώς θα τον επιλέγουμε, συνδυασμός με τον ΑΦΜ
- Μαρινάκης: Η δίκαιη φορολόγηση είναι το «κλειδί», η αναδιανομή των χρημάτων αυτών στον κόσμο είναι η ουσία
- Δύο φωτιές στη Θήβα, σε αγροτικές περιοχές, κοντά σε βιομηχανίες [βίντεο]
- Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Δύσκολες φωτιές σε Αχαΐα, Αρκαδία, εκκενώθηκαν οικισμοί -Live οι εξελίξεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παπαστεργίου: Σε λίγες μέρες ο προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Πώς θα τον επιλέγουμε
- Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι Σαρωνίδας- 45 πυρκαγιές τις τελευταίες ώρες
- Αυτοκίνητο αναποδογύρισε στη Λεωφόρο Φυλής
- Νέο είδος δεινόσαυρου ήταν σαν διασταύρωση ρινόκερου με παπαγάλο
- Φέτα: Οκτώ food pairings που την κάνουν να μην λείπει από τα γεύματα του καλοκαιριού
- Κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο στην περιφερειακή Υμηττού – Κλειστή η μία λωρίδα
- Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες θα ψηφίσουν δι' αντιπροσώπου στη Γαλλία
- Συμβούλιο υπουργών Υγείας στην ΕΕ: Πρόσβασιμότητα, εμβόλια κατά του καρκίνου και ηπατίτιδα Β
- ΠΑΟΚ: Αυτός είναι ο Αφρικανός φορ που έχει βάλει στο στόχαστρο
- Μαίνεται η φωτιά στο Μαστραντώνη Αχαΐας (φωτο)