Reuters: Η Ρωσία παράγει νέο drone «καμικάζι» με εξαρτήματα από την Κίνα -Ανησυχητικές πληροφορίες

Η Ρωσία παράγει νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι με κινεζικό κινητήρα, λένε ευρωπαϊκές πηγές πληροφοριών σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Η Ρωσία άρχισε πέρυσι να παράγει ένα νέο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βεληνεκούς, το Garpiya-A1, χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και εξαρτήματα, το οποίο έχει αναπτύξει στον πόλεμο

στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που είδε το Reuters.

Οι πληροφορίες - οι οποίες περιλάμβαναν σύμβαση παραγωγής του νέου drone, αλληλογραφία της εταιρείας σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα - ανέφεραν ότι η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 drones Garpiya από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024.

Nεο drone για τη Ρωσία με κινεζική τεχνολογία

Η ύπαρξη του νέου ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που ενσωματώνει κινεζική τεχνολογία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως. Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν ούτε οι ίδιες ούτε η υπηρεσία τους λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών. Ζήτησαν επίσης να μην αποκαλυφθούν ορισμένες λεπτομέρειες, όπως ημερομηνίες, που σχετίζονται με τα έγγραφα.

Ο Samuel Bendett, αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης στο «Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια», μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Reuters ότι το Garpiya, εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση από την εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικά σχέδια για μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας.

«Αν αυτό συμβαίνει, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να βασίζεται περισσότερο στην εγχώρια ανάπτυξη, καθώς και, προφανώς, στην Κίνα». Το Ιράν, το οποίο δεν σχολίασε για το θέμα αυτό, έχει προμηθεύσει περισσότερα από χίλια μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» Shahed στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο Μάιο.

Χρησιμοποιήθηκαν για να εξαντλήσουν την ουκρανική αεράμυνα και να πλήξουν υποδομές μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές αντικειμένων με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα έχει πάντα δεσμευτεί να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την πολιτική διευθέτηση», ανέφερε η δήλωση. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί την Κίνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Κίνα να σταματήσει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η βοήθεια του Πεκίνου υπήρξε σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της σύγκρουσης.

Ο κινητήρας του Garpiya ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια γερμανική εταιρεία, παράγεται τώρα στην Κίνα από μια τοπική εταιρεία, την Xiamen Limbach. Το Reuters εξέτασε μια σύμβαση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (10 εκατ. ευρώ) που υπεγράφη το πρώτο τρίμηνο του 2023 μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Kupol για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου παραγωγής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι ένα πρώην εργοστάσιο τσιμέντου που βρίσκεται στο Ιζέβσκ, στη Δημοκρατία Ουντμούρτ, στη δυτική Ρωσία - το οποίο αγοράστηκε από την Kupol το 2020 - χρησιμοποιείται για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ένα πρωτότυπο του Garpiya ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας. Η παραγωγή έφτασε σε μερικές εκατοντάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και υπερδιπλασιάστηκε σε περίπου 2.000 το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία που επικαλείται το Reuters.

Τα drones στο ουκρανικό μέτωπο

Ο Bendett, ο αμυντικός αναλυτής, δήλωσε ότι τα 2.500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ετησίως θα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της ρωσικής παραγωγής.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, Oleksandr Syrskyi, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει σχεδόν 14.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένων του ιρανικού Shahed καθώς και των ρωσικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Geran-2 και Lancet.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα