THAAD: Αυτό είναι το πανίσχυρο αντιπυραυλικό σύστημα που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ [βίντεο]

Ένα ισχυρό αντιπυραυλικό σύστημα ετοιμάζονται να στείλουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Στόχος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου, είναι η ενίσχυση της ισραηλινής αεράμυνας μετά το πρόσφατο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν.

Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (συντομογραφία του Terminal High-Altitude Area Defense) είναι ένα από τα ισχυρότερα τέτοια συστήματα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ,

καθώς μπορεί να αναχαιτίζει, με σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές, βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 150 έως 200 χλμ.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων ραντάρ και βλημάτων αναχαίτισης, το THAAD αποτελεί το μοναδικό αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα που μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της τερματικής φάσης της πτήσης τους ή πριν την πρόσκρουσή τους στους στόχους τους.

Τα αναχαιτιστικά βλήματα του THAAD είναι «κινητικά», που σημαίνει ότι καταστρέφουν τους εισερχόμενους πυραύλους πέφτοντας πάνω τους, αντί να εκραγούν κοντά τους.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ ένα από τα επτά τέτοια αντιπυραυλικά τους συστήματα

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν επτά συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD, έκαστη εκ των οποίων αποτελείται από έξι προσαρμοσμένους σε φορτηγά εκτοξευτές με οκτώ αναχαιτιστικά βλήματα ο καθένας, ένα πανίσχυρο σύστημα ραντάρ και συστήματα επικοινωνίας και πυρασφάλειας.

Ένα από αυτά τα αντιπυραυλικά συστήματα μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες που θα το χειρίζονται στέλνουν τώρα οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, καθώς το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε τυχόν ισραηλινά αντίποινα για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων της 1ης Οκτωβρίου.

Οι συστοιχίες του THAAD μπορούν να επικοινωνήσουν με ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων, όπως τα Aegis, με τα οποία είναι συνήθως εφοδιασμένα πολεμικά πλοία, αλλά και οι Patriot, που έχουν σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βλημάτων μικρότερου βεληνεκούς.

To THAAD μπορεί να μεταφερθεί τάχιστα με αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος, όπως το C-17 και το C-5, αλλά το Πεντάγωνο δεν ανέφερε πότε ακριβώς θα λειτουργήσει το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα στο Ισραήλ.

Γιατί το THAAD προκαλείανησυχία στους αντιπάλους των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είχαν ξαναστείλει συστοιχία THAAD στο Ισραήλ πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο άσκησης, ενώ η ανάπτυξη τέτοιων αντιπυραυλικών συστημάτων σε άλλες περιπτώσεις έχει προκαλέσει την ανησυχία αντιπάλων της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα του Πεκίνου.

Όταν το Πεντάγωνο έστειλε το 2017 μια συστοιχία THAAD στη Νότια Κορέα με αφορμή τις απειλές πυραυλικών επιθέσεων από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κίνα αντέδρασε έντονα, με ειδικούς να λένε πως το Πεκίνο ανησύχησε μήπως το πανίσχυρο ραντάρ του αντιπυραυλικού συστήματος χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύσει δραστηριότητες εντός κινεζικών εδαφών.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει, επίσης, συστοιχίες THAAD στο Γκουάμ για την υπεράσπιση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί του Ειρηνικού από ενδεχόμενες πυραυλικές απειλές από τη Βόρεια Κορέα ή από την Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
THAAD, Αυτό, ΗΠΑ, Ισραήλ [βίντεο],THAAD, afto, ipa, israil [vinteo]