To «πολύ παράξενο» 20λεπτο της ομιλίας Βανς -Η επίθεση στην Ευρώπη «μέσα στο σπίτι» της, η παγωμάρα, οι αντιδράσεις

Για ένα πολύ παράξενο 20λεπτο που αντιμετωπίστηκε κυρίως με σιωπή από τους συνέδρους στην αίθουσα, κάνει λόγο το BBC για την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο.

Η φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC) υποτίθεται ότι θα επικεντρωνόταν κυρίως σε δύο θέματα: πώς να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς να υποχωρήσει η Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία και πώς η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

«Αλλά

ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός που έδωσε το παρών, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, χρησιμοποίησε το χρόνο του στο βήμα για να μην αναφερθεί σε κανένα από τα δύο. Αντ’ αυτού, την Παρασκευή προκάλεσε σοκ στους συνέδρους, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση εναντίον των συμμάχων της Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, καταδικάζοντας την παραπληροφόρηση, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου», τονίζει το BBC και υπενθυμίζει ότι ο Βανς στο ντεμπούτο του στην παγκόσμια σκηνή ως αντιπρόεδρος κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι υποχωρούν από τις αξίες τους και αγνοούν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση και την ελευθερία του λόγου. Σημειώνει ότι ακόμα και το αστείο για την Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν κατάφερε να προκαλέσει γέλιο.

«Η απειλή που με ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή σχετικά με την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα ή κάποιος άλλος εξωτερικός παράγων, αλλά η απειλή από το εσωτερικό, η υπαναχώρηση από τις πλέον θεμελιώδεις αξίες τις οποίες μοιράζονται και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Βανς στην πολυαναμενόμενη ομιλία του και καταδίκασε μεταξύ άλλων την ακύρωση των εκλογών στην Ρουμανία - «Αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στην Γερμανία», σχολίασε -, τον αποκλεισμό από την Διάσκεψη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) και την «λογοκρισία», όπως την χαρακτήρισε, των κυβερνήσεων στο διαδίκτυο. Ειδικά για την αντίδραση της Γερμανίας στην παραίνεσή του προς τα γερμανικά κόμματα να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, ο Τζέι Ντι Βανς απάντησε: «Αν οι ΗΠΑ επέζησαν 10 χρόνια κριτικής από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, έτσι και η Γερμανία μπορεί να επιβιώσει από μερικούς μήνες Ίλον Μασκ», ενώ απέδωσε μια σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Γερμανία, στην Σουηδία και στις ΗΠΑ στην «woke» μεταναστευτική πολιτική.

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ έναντι των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «ζημιά στην ελευθερία του λόγου», η οποία, υποστήριξε, βρίσκεται σε υποχώρηση παντού στην Ευρώπη και στην Βρετανία και παρέθεσε με κοροϊδευτική διάθεση παραδείγματα «λογοκρισίας» π.χ. αντιφεμινιστικών σχολίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Τζέι Ντι Βανς αφορούσε τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά ήθη, ενώ για τα θέματα ασφάλειας ο αμερικανός αντιπρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια στην Ευρώπη και θεωρεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία με την Ρωσία για την Ουκρανία. Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της τα προσεχή χρόνια».

Σε ποιον απευθυνόταν τελικά ο Βανς;

«Η ομιλία του Βανς πήγε πολύ άσχημα - αναμφισβήτητα άσχημα. Κρίθηκε εξαιρετικά κακώς. Σε ποιον όμως απευθυνόταν;», είναι το ερώτημα που θέτει το BBC. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας Αμερικανός σχολιαστής δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC ότι «Όλο αυτό ήταν για εσωτερική κατανάλωση στις ΗΠΑ».

Το Politico ωστόσο σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι κάποιοι που είδαν ψύχραιμα τα πράγματα, εκτίμησαν πως η ομιλία του Βανς δεν ήταν για όσους βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, αλλά έξω από αυτήν και ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να ακουστεί σε λαϊκιστικές ομάδες στην Ευρώπη που «διψούσαν» να εκδιώξουν "κόμματα-κατεστημένα" στις μελλοντικές εκλογές.

Ακόμη και ανάμεσα στο έκπληκτο κοινό στην ομιλία του στο Μόναχο, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -της ακροδεξιάς κυρίως- καλωσόρισαν αυτό το απότομο “ταρακούνημα” που ο Βανς (και ο Τραμπ κυρίως) έφερε στην ήπειρο.

«Πόσο νευρικός είμαι για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή; Ειλικρινά, ανησυχώ για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γκαμπριέλους Λαντσμπέργκις, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας. «Δεν μπορούμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι μόνο στο τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ, σε αυτά που έχουν πει ο πρόεδρος Τραμπ και άλλοι στην ομάδα του. Εμείς είμαστε τρία βήματα πίσω. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε για αυτό;».

Ένας αξιωματούχος από μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης εξέφρασε την υποστήριξή του για μεγάλο μέρος της ομιλίας του Βανς, αλλά είπε: «Θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρος εδώ ότι η Ρωσία δεν είναι ένα συντηρητικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί».

Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικανοί πίσω στις ΗΠΑ θεωρούν πως η Ευρώπη «έλαβε το μήνυμα».

«Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα αναγνωρίσουν ότι η ελεύθερη βόλτα τους στις πλάτες της Αμερικής έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας μετά την ομιλία του Βανς. 

«Τα πέρασαν πολύ καλά και αυτές οι μέρες τελείωσαν».

Προσθέτουν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «δεν μπορούν να ξεπεράσουν το χάσμα που τους χωρίζει με την Ουάσιγκτον του Τραμπ», ακόμη και όταν προσπαθούν να «εξισορροπήσουν διατηρώντας τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ισχυρή, ενώ παρακολουθούν τις προσπάθειες του προέδρου να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία».

Αντιδράσεις στη Γερμανία και την ΕΕ

Τα αιχμηρά και συγκρουσιακά σχόλια του Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο καταδικάστηκαν αργότερα από την ΕΕ και τη Γερμανία, ενώ απέσπασαν επαίνους από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. Σηματοδότησαν την εμβάθυνση του διατλαντικού χάσματος πέρα από τις διαφορετικές αντιλήψεις για τη Ρωσία, σε μια ακόμη βαθύτερη κοινωνική ρήξη σχετικά με τις αξίες και τη φύση της δημοκρατίας.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αφήσει την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς χωρίς σχόλια.

«Τέθηκε υπό αμφισβήτηση η δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Μιλάει για ακύρωση της δημοκρατίας. Και αν τον κατάλαβα σωστά, συγκρίνει τις συνθήκες σε τμήματα της Ευρώπης με απολυταρχικά καθεστώτα, αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους. «Αυτό δεν είναι αποδεκτό, και δεν είναι η Ευρώπη και η δημοκρατία στην οποία ζω και στην οποία κάνω αυτή τη στιγμή προεκλογική εκστρατεία».

«Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι να περιμένουμε από την Ουάσιγκτον, διχασμό αντί για συμφιλίωση» σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, Μάσκους Φέρμπερ, και πρόσθεσε: «Άκουσα κάποιον σε προεκλογικό αγώνα. Θα ήθελα να είχα ακούσει έναν αντιπρόεδρο».

Από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη αντέδρασε η Κίνα, λέγοντας πως θα είναι στο πλευρό της Ευρώπης απέναντι στον «προστατευτισμό» των ΗΠΑ, που «δεν προσφέρει διέξοδο και οι αυθαίρετοι δασμοί της δεν παράγουν νικητές».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερες απειλές, όπως η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Ακούγοντας αυτή την ομιλία, προσπαθούν να ξεκινήσουν μια μάχη μαζί μας και δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μάχη με τους φίλους μας», δήλωσε η Κάλας στην εκδήλωση του Μονάχου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
20λεπτο, Βανς -Η, Ευρώπη,20lepto, vans -i, evropi