Tρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής έρχονται στο Ηρώδειο - Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα

Τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, μια κορυφαία συνάντηση στις 15 Ιουνίου στο Ηρώδειο: Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα θα βρεθούν μαζί στη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου σε μια μαγική βραδιά στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Οι τρειςκορυφαίοι σολίστες, που

τα τελευταίαχρόνια παίζουν μαζί γεμίζοντας ασφυκτικάτις σπουδαιότερες αίθουσες παγκοσμίως,θα ερμηνεύσουν έργα Μπετόβεν και Μπραμς.Από τα σπουδαιότερα ονόματα διεθνώς, οΙμάνιουελ Αξ, ο Λεωνίδας Καβάκος και οΓιο-Γιο Μα έχουν ηχογραφήσει ήδη τρειςδίσκους με έργα Μπετόβεν, σε μια εξαιρετικάευτυχή για το μουσικόφιλο κοινόσυνεργασία.

Η μουσικήσυνύπαρξη των τριών ιδιοφυών ερμηνευτώνμε την ασύγκριτη τεχνική στο Ηρώδειοαναμένεται να αποτελέσει ένα εκ τωνσπουδαιότερων, διεθνούς ακτινοβολίας,μουσικών γεγονότων του φετινούκαλοκαιριού.

Η πλούσιαδιαδρομή τους

ΙμάνιουελΑξ

Γεννήθηκεστο Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας απόγονείς Πολωνούς, οι οποίοι μετανάστευσανστον Καναδά όταν ο Αξ ήταν παιδί. Το 1974κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό'Αρθουρ Ρουμπινστάιν στο Τελ Αβίβ καιτην επόμενη χρονιά κέρδισε το βραβείοMichaels για νεαρούς καλλιτέχνες. Το 1979κέρδισε το βραβείο Avery Fisher, ενώ λίγαχρόνια πιο πριν είχε κάνει το ντεμπούτοτου στη Νέα Υόρκη στη σειρά συναυλιώνYoung Concert Artists.

Ακολούθησεμια μεγάλη σολιστική καριέρα δίχως όμωςνα εγκαταλείψει ποτέ τη μουσική δωματίου.Έχει ηχογραφήσει όλες τις σονάτες γιατσέλο και πιάνο των Μπετόβεν και Μπραμςμε τον τσελίστα Γιο-Γιο Μα, ηχογραφήσειςπου τιμήθηκαν με βραβείο Γκράμι. Επίσης,έχει τιμηθεί με Γκράμι για τους δίσκουςπου περιλαμβάνουν τον πλήρη κύκλο μετις Σονάτες για πιάνο του Γιόζεφ Χάιντν.Πήρε μέρος στο βραβευμένο ντοκιμαντέρτου BBC για το Ολοκαύτωμα που προβλήθηκεκατά την 60ή επέτειο από την απελευθέρωσητου 'Αουσβιτς. Την προηγούμενη χρονιάέπαιξε την παγκόσμια πρεμιέρα τουΚοντσέρτου για πιάνο του συνθέτη 'ΑντερςΧίλμποργκ σε συνεργασία με τη ΣυμφωνικήΟρχήστρα του Σαν Φραντσίσκο και τονμαέστρο Έσα-Πέκα Σάλονεν. Το κοντσέρτοήταν ειδική παραγγελία της ορχήστραςγια τον Αξ. Ύστερα από τις επιτυχημένεςηχογραφήσεις με τα τρίο για πιάνο τουΜπραμς που πραγματοποίησε με τον ΛεωνίδαΚαβάκο και τον Γιο-Γιο Μα (2017), έχει θέσειστόχο τα επόμενα χρόνια να ηχογραφήσειόλες τις συμφωνίες και τα τρίο τουΜπετόβεν με τους ίδιους συνεργάτες.

ΛεωνίδαςΚαβάκος

Παγκοσμίωςαναγνωρισμένος ως καλλιτέχνης σπάνιαςποιότητας, ο Λεωνίδας Καβάκος διακρίνεταιγια την απαράμιλλη τεχνική, τη συναρπαστικήδεξιοτεχνία και την πληρότητα τωνερμηνειών του. Συνεργάζεται τακτικά μετις μεγαλύτερες ορχήστρες και τουςσπουδαιότερους αρχιμουσικούς, δίνονταςρεσιτάλ στις πιο γνωστές αίθουσες καιδιοργανώσεις.

Τα τελευταίαχρόνια έχει οικοδομήσει ένα άκρωςεπιτυχημένο προφίλ ως αρχιμουσικός·μεταξύ άλλων έχει διευθύνει τη Φιλαρμονικήτης Νέας Υόρκης, τη Συμφωνική τηςΒαυαρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνικήτου Ντάλας, τη Συμφωνική της Βιέννης,τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίαςκαι τη Φιλαρμονική της Σκάλας τουΜιλάνου.

Έχειαποκλειστικό́ συμβόλαιο ηχογραφήσεωνμε τη Sony Classical. Έχει ανακηρυχθεί EchoKlassik Instrumentalist of the Year (2013) και Gramophone Artistof the Year (2014).

Με σταθερούςσυνεργάτες τον Ιμάνιουελ Αξ και τονΓιο-Γιο Μα έχει ηχογραφήσει συμφωνίεςκαι τρίο του Μπετόβεν, στο πλαίσιο τηςσειράς «Beethoven for Three» («Μπετόβεν γιαΤρεις»), ενώ με το σύνολο δωματίου ApollΩnEnsemble ηχογράφησε πρόσφατα τα Κοντσέρταγια βιολί του Μπαχ, που έχουν επαινεθείδιεθνώς. Γεννήθηκε σε μουσική οικογένειαστην Αθήνα, όπου διατηρεί τον δικό τουκύκλο masterclass, προσελκύοντας βιολονίστεςκαι σύνολα μουσικής δωματίου από όλοτον κόσμο. Είναι τακτικό μέλος τηςΑκαδημίας Αθηνών στην έδρα της Μουσικήςαπό το 2022. Παίζει με ένα «Willemotte»Stradivarius του 1734.

Γιο-Γιο Μα

Η πολύπλευρηκαριέρα του Γιο-Γιο Μα αποδεικνύει τηνπεποίθησή του ότι ο πολιτισμός έχει τηδύναμη να δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνηςκαι κατανόησης. Σε κάθε βήμα της πορείαςτου, προσπαθεί να σφυρηλατήσει σχέσειςπου ενεργοποιούν τη φαντασία και τονανθρωπισμό. Το πιο πρόσφατο πρότζεκττου λέγεται Our Common Nature, ένα πολιτισμικόταξίδι που εστιάζει στη δύναμη της φύσηςνα μας φέρνει κοντά. Είχε προηγηθεί τοBach Project, μια περιοδεία κατά την οποία οΜα ταξίδεψε σε έξι ηπείρους παίζονταςτις σουίτες για τσέλο του Μπαχ σεσυνεργασία με τοπικούς φορείς. Τα δύοαυτά εγχειρήματα αντικατοπτρίζουν τηδιαρκή προσπάθεια του καλλιτέχνη ναενώσει διαφορετικά μουσικά είδη καιπαραδόσεις με σκοπό να μπορέσουμε ναφανταστούμε και να χτίσουμε μια πιοδυνατή κοινωνία.

Γεννήθηκετο 1955 από Κινέζους γονείς στο Παρίσι,όπου άρχισε να μαθαίνει τσέλο με τονπατέρα του σε ηλικία 4 ετών. Στα 7 τουμετακόμισαν οικογενειακώς στη ΝέαΥόρκη, όπου συνέχισε τα μαθήματα τσέλοκαι στη συνέχεια ακολούθησε ανθρωπιστικέςσπουδές. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 120δίσκους, έχει βραβευτεί με 19 Γκράμι καιέχει παίξει για εννέα Αμερικανούςπροέδρους. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων,με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τοΠροεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας καιτο Βραβείο Birgit Nilsson. Είναι Αγγελιοφόροςτης Ειρήνης του ΟΗΕ από το 2006, και έχειαναγνωριστεί από το περιοδικό Time ωςένας από τους 100 πιο επιδραστικούςανθρώπους του κόσμου για το 2020.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Tρεις, Ηρώδειο - Ιμάνιουελ Αξ Λεωνίδας Καβάκος, Γιο-Γιο Μα,Treis, irodeio - imaniouel ax leonidas kavakos, gio-gio ma