WSJ: Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς

Εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους έστειλε το Ιράν στη Ρωσία προκειμένου τος χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δήλωσα στη Wall Street Journal Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι πύραυλοι «παραδόθηκαν τελικά» ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι το τελευταίο φορτίο περιλαμβάνει 200 ιρανικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, που η Ρωσία

χρησιμοποιεί ενώ εντείνει τις επιθέσεις της κατά πόλεων και υποδομών στην Ουκρανία προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αμάχων.

Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προειδοποιούμε για την εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας-Ιράν στον τομέα της ασφάλειας και έχουμε θορυβηθεί από αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σον Σάβετ. «Εμείς και οι εταίροι μας καταστήσαμε σαφές στις συνόδους κορυφής της G-7 και του ΝΑΤΟ αυτό το καλοκαίρι ότι είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε σημαντικές συνέπειες. Η μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία συνιστά δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

ΤοΙράν επιμένει να αρνείται την αποστολήφορτίου στη Ρωσία και εκπρόσωπος τηςδιπλωματικής αντιπροσωπείας του στονΟΗΕ είπε ότι η Τεχεράνη «καλεί άλλεςχώρες να σταματήσουν την προμήθειαόπλων στις εμπλεκόμενες στη σύρραξηπλευρές».

ΗΠΑκαι ΕΕ ετοιμάζουν απάντηση στο Ιράν

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στη WSJ ότι συνεργάζονται με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να ετοιμάσουν μια απάντηση στο Ιράν, που πιθανώς θα καταλήξει στην επιβολή νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Πέραντούτου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπανότι πιθανώς να απαγορευτούν στον εθνικόαερομεταφορέα του Ιράν, την IranAir οι πτήσεις σε ευρωπαϊκάαεροδρόμια.

Τον περασμένο μήνα δύο πηγέςευρωπαϊκών υπηρεσιών Πληροφοριών είπανστο Reuters ότι δεκάδες Ρώσοιστρατιωτικοί εκπαιδεύονται στο Ιράνστη χρήση των βαλλιστικών πυραύλωνFath-360 μικρού βεληνεκούς(120 χλμ) ικανών να φέρουν κεφαλές βάρους150 κιλών κι ότι ανέμεναν να παραδοθούνάμεσα στη Ρωσία εκατοντάδες από αυτούςτους τηλεχειριζόμενους μέσω δορυφόρωνπυραύλους προκειμένου να τουςχρησιμοποιήσει κατά ουκρανικών στόχων.

Οι δύο αυτοί αξιωματούχοι είπανότι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείουΆμυνας υπέγραψαν στις 13 Δεκεμβρίου του2023 συμβόλαιο με Ιραούς αξιωματούχουςγια τους Fath-360 και άλλουςιρανικής κατασκευής πυραύλους.

Η Ρωσία διαθέτει δικής της παραγωγής βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια των Fath-360 θα επιτρέψει στη Μόσχα να χρησιμοποιεί το δικό της οπλοστάσιο κατά στόχων πολύ πίσω από το μέτωπο και τους ιρανικούς κατά κοντινών στόχων, δήλωσε στρατιωτικός αναλυτής.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
WSJ, Ιράν, Ρωσία,WSJ, iran, rosia