Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, με εναλλαγή ανάμεσα σε διαστήματα ύφεσης που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση για τον ασθενή αλλά και υποτροπής που τον οδηγούν σε απογοήτευση, θεωρείται χρόνιος.
Μετι συμπτώματα εκδηλώνεται;Στηνπεριοχή της σπονδυλικής στήλης, τα πιοσυνήθη συμπτώματα είναι η αίσθησηοξύτητας και καψίματος στο σώμα, οδιαξιφιστικός πόνος με μία σειράσύντομων, οξέων «χτυπημάτων», το αίσθημα«πάγου», ο πόνος με αίσθημα «ηλεκτροσόκ»σαν να διαπερνά τον ασθενή ηλεκτρικόρεύμα, αλλά και το μυρμήγκιασμα.
«Υπάρχει ένας πολύμεγάλος
Νευροχειρουργός, ΔιευθυντήςΤμήματος Επιληψίας & ΛειτουργικήςΝευροχειρουργικής στο MetropolitanHospital.και προσθέτει:«Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τααίτια του χρόνιου πόνου δεν είναι γνωστά,η πρόκληση για τον πάσχοντα μπορεί ναγίνει ακόμη μεγαλύτερη».
Ποιαείναι τα συνήθη αίτια;Οχρόνιος πόνος στη μέσησυνήθως σχετίζεται με την ηλικία, αλλάμπορεί ακόμη να οφείλεται σε προηγούμενοτραυματισμό. Στα πιο συχνά αίτιαπεριλαμβάνονται επίσης η δισκίτιδα, ηαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, ησπονδυλική στένωση, η κήλη μεσοσπονδύλιουδίσκου, το σύνδρομο μυοπεριτονιακούπόνου, όγκοι που έχουν σχηματιστεί στηνπεριοχή, πίεση που προέρχεται από τοπεριφερικό νεύρο, η διαβητική νευροπάθεια,η μεθερπητική νευραλγία, αλλά ακόμη καινευρολογικά νοσήματα. Ενώστον αυχένα,οι συχνότερες αιτίες είναι η αυχενικήσπονδυλοπάθεια αλλά και η εκφύλιση καιη πρόπτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκωνπου προέρχονται από την κακή στάση τουσώματος κατά την εργασία, την ανάπαυσηή τον ύπνο.
Δυστυχώς,όπως δείχνουν τα στατιστικά, το 54% τωνασθενών με χρόνιο πόνο δεν ζητούν ιατρικήσυμβουλή, γιατί θεωρούν ότι η κατάστασήτους δεν είναι αρκετά σοβαρή και το66,7% λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς συνταγήπροκειμένου να καταπραΰνουν τον πόνοκαι χωρίς να αναζητήσουν τη σωστήθεραπεία.
Ποιαείναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;«Ξεκινάμεπρώτα με μία σειρά μη επεμβατικώνθεραπειών όπως είναι η φυσικοθεραπεία,η έγχυση στεροειδών και η χορήγησηαναλγητικών φαρμάκων για την καλύτερηδιαχείριση του πόνου από τον ασθενή.Όμως, σε περίπτωση που δεν μπορεί ναανακουφιστεί, διαθέτουμε στα χέρια μαςένα ακόμη ισχυρότερο ιατρικό «όπλο»για να τον βοηθήσουμε, την ηλεκτρικήνευρική διέγερση πουαποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόποαντιμετώπισης του προβλήματος. Είναιμια ελάχιστα επεμβατική χειρουργικήεπέμβαση που αποφέρει εξαιρετικάαποτελέσματα εδώ και αρκετά χρόνια, σεχιλιάδες ασθενείς.
Γιατην ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης,προχωράμε με τη μέθοδο νευροδιέγερσηςτου νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulation,S.C.S), μία τεχνικήπου εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταίαχρόνια. Στόχος της νευροδιέγερσης είναιη μείωση ή η διακοπή του ερεθίσματοςτου πόνου, από το σημείο που ξεκινά καιπριν φθάσει στον εγκέφαλο.
Μάλιστα,η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού,σύμφωνα με πλήθος μελετών, έχει επιτυχίατης τάξεως του 60-80%. Ενώ, βελτιώνεισημαντικά την ποιότητας ζωής τους,μειώνει την ποσότητα και τη συχνότητατης αγωγής αναλγητικών φαρμάκων καιτις επιπλοκές που προκαλεί η μακροχρόνιαλήψη τους», επισημαίνει ο ειδικός.
Πώςπραγματοποιείται η νευροδιέγερση τουΝωτιαίου Μυελού και ποια τα πλεονεκτήματατης συγκεκριμένης διαδικασίας;«Προκειμένουνα επιτευχθεί η διέγερση του νωτιαίουμυελού, εμφυτεύονται ένα ή παραπάνωηλεκτρόδια στον ασθενή, με τοπικήαναισθησία και υπό ακτινοσκοπικήκαθοδήγηση στον επισκληρίδιο χώρο, στοπίσω μέρος, εντός του σπονδυλικού σωλήνακαι πάνω από τη σκληρά μήνιγγα τουνωτιαίου μυελού, όπου φθάνουν τα νεύρααπό το συγκεκριμένο σημείο όπου ξεκινάο πόνος.
Ταηλεκτρόδια συνδέονται με εμφυτεύσιμηγεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρικήενέργεια και εφαρμόζεται μέσω τωνηλεκτροδίων στις κατάλληλες περιοχέςτου νωτιαίου μυελού, στέλνοντας ήπιουςηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι διακόπτουντα σήματα του πόνου, καθώς αυτά οδεύουνπρος τον εγκέφαλο. Αυτοί οι ηλεκτρικοίπαλμοί καλύπτουν τα σήματα του πόνου,και έτσι αντί για πόνο, ο ασθενήςαισθάνεται μία ήπια και ευχάριστηαίσθηση μουδιάσματος.
Σεπρώτη φάση, ξεκινάμε με τη δοκιμαστικήτοποθέτηση, ώστενα διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότηταστον οργανισμό του ασθενούς και ανάλογαμε το αποτέλεσμα, αποφασίζεται η μόνιμητοποθέτηση συσκευής» εξηγεί.
«Ηεπέμβαση με τοπική αναισθησία έχει τοπλεονέκτημα της συνεργασίας του ασθενούςγια την τοποθέτηση του ηλεκτροδίου στηνκατάλληλη περιοχή της σπονδυλικήςστήλης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτωνκαι τη ρύθμιση του νευροδιεγέρτη. Επίσης,επιτρέπει την ολιγόωρη συνολική παραμονήστο νοσοκομείο». συμπληρώνει.
Πώςπρογραμματίζεται το σύστημα νευροδιέγερσης;«Oπρογραμματισμός του συστήματος γίνεταιτηλεμετρικά με ειδικό προγραμματιστή,τον οποίο μπορεί να ελέγχει ο ίδιος οασθενής, έχοντας τον δικό του προγραμματισμότσέπης. Συγκεκριμένα, μπορεί να διακόπτει,να ενεργοποιεί και να αυξομειώνει τηνένταση του διεγέρτη, ενώ τον έχειτοποθετημένο στην τσέπη του ή στερεωμένοστην ζώνη του.
Οασθενής επιτρέπεται να σηκωθεί και ναπερπατήσει ήδη την πρώτη μέρα μετά τηνεπέμβαση. Ενώ, τις επόμενες ημέρες,παρέχεται εκπαίδευση από ειδικευμένοπροσωπικό, προκειμένου ο ασθενής ναεξοικειωθεί πλήρως με τον προγραμματιστήτσέπης», σημειώνει ο κ. Χαλιάσος.
Πότεαξιολογούνται τα αποτελέσματα;«Ηδοκιμαστική νευροδιέγερση διαρκείσυνήθως 1-3 εβδομάδες. Με το πέρας τουσυμφωνημένου με το γιατρό διαστήματος,πραγματοποιείται ραντεβού για τηναφαίρεση του ηλεκτροδίου στα εξωτερικάιατρεία, όπου και αξιολογείται ηαποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Σεπερίπτωση θετικής αξιολόγησης,προγραμματίζεται η μόνιμη εμφύτευσησυσκευής εσωτερικής νευροδιέγερσης,κάτω από το δέρμα, η οποία γίνεται επίσηςμε τοπική αναισθησία, κάνοντας τη μέθοδοκατάλληλη ακόμα και για ασθενείς μεσοβαρά προβλήματα υγείας.
Σεπερίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητικόαποτέλεσμα, τότε απλά αποσύρονται ταηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί.Πρόκειται για μια πλήρως αντιστρέψιμηθεραπεία, καθώς κάθε σύστημα νευροδιέγερσηςμπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθεί σεπερίπτωση ανάγκης, χωρίς καμία παρενέργεια»τονίζει, καταλήγοντας ο κ. Χαλιάσος.
*Η ΝευροχειρουργικήΚλινική του MetropolitanHospital διαθέτειέμπειρο ιατρικό προσωπικό και τον πιοσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, για τηγνωμάτευση και θεραπεία του κάθε ασθενούςξεχωριστά, σύμφωνα με τις δικές τουανάγκες. Στόχος του ιατρικού καινοσηλευτικού προσωπικού είναι ναβρίσκονται δίπλα στον ασθενή και ναπροσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίεςδιάγνωσης, παρακολούθησης, νοσηλείας,και θεραπείας εσωτερικών και εξωτερικώνασθενών με νευρολογικά νοσήματα.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μέχρι τι ώρα θα είναι σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, Μεγάλο Σάββατο ανοιχτά τα καταστήματα
- Αγρίνιο: Ξυλοδαρμός οπαδών μετά το Άστον Βίλα - Ολυμπιακός
- Mητέρα Αδ. Μαντή: Θα ζητήσω να μετατραπεί η δολοφονία του γιου μου σε κακούργημα – Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες στη θέση τη δική μου
- «Μύδροι» από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου γιατί... συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη
- Τράπεζες: «Παγώνουν» οι συναλλαγές για έξι ημέρες - Πότε ανοίγουν πάλι
- Ενημέρωση για την υποχρεωτική αργία της Μ. Παρασκευής - Δευτέρας Πάσχα - Πρωτομαγιάς
- Euroleague: Οριστικό! Οι ημέρες και οι ώρες των Game 5 για Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό
- Χαλκούνια Αγρίνιο – Πάσχα 2024: Το φαντασμαγορικό έθιμο
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Καβγάς εκτός ορίων με τον σύντροφό της – Τραυματίστηκε και ούρλιαζε στους διαδρόμους ξενοδοχείου
- Ομπράντοβιτς: Οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Τι απέγινε ο Ρόμπερτ Παόυελ, ο πιο διάσημος «Ιησούς» της τηλεόρασης
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο από Βρετανία με κοκαΐνη
- Επί ποδός η Τροχαία για την έξοδο του Πάσχα: Καθυστερήσεις σε Ελευσίνα και Αφίδνες
- Βόρεια Ήπειρος: Ανακρίνουν τρεις για το έγκλημα με το ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων στη Δρόπολη
- Κόλαφος για τον Τραμπ: Εισαγγελείς παρουσίασαν ηχητικό ντοκουμέντο που τον «καίει» στη δίκη του στο Μανχάταν
- H μεγαλύτερη παρανομία στους δρόμους - Δείτε πώς κάνουν αόρατες τις πινακίδες των αυτοκινήτων [βίντεο]
- Τροχαίο στη Βούλα: Δύο οι μηχανές που παρέσυραν την γυναίκα -Αναζητείται ο πρώτος οδηγός που την εγκατέλειψε
- Πώς καθαρίζω το καπό και το παρμπρίζ από έντομα και μυγάκια
- Αυτό είναι το νησί των spa: Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, λουτρόπολη με ιστορία
- Σύλληψη στη Μεγαλόπολη: 25χρονος είχε στην κατοχή του πάνω από 2.600 κροτίδες
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
- Βoeing: Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης μετά από αιφνίδια ασθένεια -Ήταν 45 ετών
- Ολιγοήμερες διακοπές για τους πολιτικούς αρχηγούς πριν τις ευρωεκλογές -Πού θα κάνουν Πάσχα
- Τι απέγινε ο Ρόμπερτ Παόυελ, ο πιο διάσημος «Ιησούς» της τηλεόρασης
- Αυτό είναι το νησί των spa: Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, λουτρόπολη με ιστορία
- Βόρεια Ήπειρος: Ανακρίνουν τρεις για το έγκλημα με το ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων στη Δρόπολη
- H μεγαλύτερη παρανομία στους δρόμους - Δείτε πώς κάνουν αόρατες τις πινακίδες των αυτοκινήτων [βίντεο]
- Σύλληψη στη Μεγαλόπολη: 25χρονος είχε στην κατοχή του πάνω από 2.600 κροτίδες
- Κόλαφος για τον Τραμπ: Εισαγγελείς παρουσίασαν ηχητικό ντοκουμέντο που τον «καίει» στη δίκη του στο Μανχάταν
- Πώς καθαρίζω το καπό και το παρμπρίζ από έντομα και μυγάκια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαμός σε πτήση: Αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο επειδή ζευγάρι τσακωνόταν με τους επιβάτες - Τους πήραν... σηκωτούς
- Τουρκία: Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών θα διαρκέσει μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 85χρονο που πυροβόλησε αδέσποτο σκύλο
- ΕΟΔΥ: 14 συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι
- Euroleague: Οριστικό! Οι ημέρες και οι ώρες των Game 5 για Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό
- Προειδοποίηση Κικίλια για καλοκαίρι γεμάτο φωτιές: Οι εξοπλισμοί, οι δασκομάντος και το νέο δόγμα
- Netflix: Μάθαμε πότε κυκλοφορεί η τελευταία σεζόν του «Cobra Kai»
- Τράπεζες: «Παγώνουν» οι συναλλαγές για έξι ημέρες - Πότε ανοίγουν πάλι
- Το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη για την Μεγάλη Παρασκευή
- Μαγαζί με κάρβουνα έκανε διασκευή το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι: «Τρίκαλα καλέ, όχι Καρδίτσα» (vid)