Αυστρία: Στον ηττημένο των εκλογών η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά το μπλόκο των κομμάτων στην ακροδεξιά

Στον απερχόμενο καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, που ήρθε δεύτερο στις πρόσφατες εκλογές ανέθεσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την αποτυχία του ακροδεξιού FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ να βρει εταίρους.

Ο προερχόμενος από το κόμμα των Πρασίνων της Αυστρίας, πρόεδρος της χώρας παρέκαμψε έτσι το γεγονός ότι στην πρώτη θέση τη νύχτα των εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου είχαν βρεθεί εκμεταλλευόμενοι την ψήφο διαμαρτυρίες για τον πληθωρισμό

και τις μεταναστευτικές ροές οι ακροδεξιοί του ευρωσκεπτικιστικού, φιλορωσικού, αντιμουσουλμανικού κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) με ποσοστό 29%.

Αιτιολογώνταςτην απόφασή του ο Φανντερ Μπέλεν εξήγησε χθεςΤρίτη ότιμε βάση τις συνομιλίες που έκανε με τουςαρχηγούς όλων των κομμάτων διαπίστωσεότι ο πρόεδρος του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ δενήταν σε θέση να βρει καμιά άλλη πολιτικήδύναμη, πρόθυμη να συνεργαστεί μαζίτου, προκειμένου να εκλεγεί καγκελάριος.ΟΝεχάμερ, ο οποίος στη διάρκεια τηςπροεκλογικής εκστρατείας δεν είχεαποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίαςμε την ακροδεξιά, είπε αυτό το μήνα ότιδεν θα γίνει το «δεκανίκι» του θαυμαστήτου Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν,Κικλ. Ο τελευταίος είχε διαμηνύσει ότιτο FPÖ θα μετείχε σε κυβερνητικό συνασπισμόμόνον εφόσον ο ίδιος αναλάμβανε τα ηνίατου.

ΟΚικλ προκαλεί εδώ και καιρό αντιδράσειςστο δημοκρατικό τόξο της Αυστρίας μετις θέσεις του, αλλά και το προεκλογικόσύνθημά του να γίνει «καγκελάριος τουλαού» - όρο που είχε χρησιμοποιήσεικάποτε και ο Αδόλφος Χίτλερ. Το FPÖ, πουιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από πρώηνναζιστές, ζητά απελάσεις μεταναστώνκαι γεννημένων στο εξωτερικών πολιτών,που θεωρείται ότι δεν έχουν ενσωματωθείστην αυστριακή κοινωνία. Παράλληλα έχειζητήσει να τερματιστούν τόσο η δυτικήβοήθεια προς την Ουκρανία, όσο και οικυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία.

Προςτρικομματική κυβέρνηση ηΑυστρία;

Εκτός από τον αρχηγό του κεντροδεξιού ÖVP και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού SPÖ (21%) είχε δημόσια αρνηθεί να συνεργαστεί με τον Κικλ, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει και από τους Πράσινους (8%) και το φιλελεύθερο NEOS (9%). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας το ÖVP και το SPÖ έχουν δεσμευτεί να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού. Tα δύο άλλοτε «μεγάλα» κόμματα διαθέτουν αυτή τη στιγμή πλειοψηφία μιας μόλις έδρας γι’ αυτό και εξετάζεται και η συμμετοχή του NEOS στην κυβερνητική συμμαχία, που θα της διασφαλίσει μια πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εκπρόσωποι του NEOS ευχαρίστησαν μάλιστα τον πρόεδρο της Αυστρίας για την απόφασή του και δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλουν στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης των δημοκρατικών δυνάμεων. Την προτίμησή του σε μια τρικομματική κυβέρνηση με ευρύτερη πλειοψηφία εξέφρασε και ο Καρλ Νέχαμερ. Θεωρητικά στη νέα κυβέρνηση θα μπορούσαν να πάρουν μέρος και οι Πράσινοι, οι οποίοι μέχρι τώρα συγκυβερνούσαν με το Λαϊκό Κόμμα.

ΟΦαν ντερ Μπέλεν αναμένεται να διορίσειτον Ιανουάριο τον νέο κακγκελάριο τηςΑυστρίας.

Η αντίδραση του ηγέτη της αυστριακής ακροδεξιάς

Ηαπόφαση του Αυστριακού προέδρουχαρακτηρίζεται αρκετά τολμηρή, όπωςκαι το γεγονός ότι ο 80χρονος πολιτικόςτην αιτιολόγησε όχι μόνο με βάση τηναριθμητική των εδρών στη Βουλή αλλάπροσθέτοντας ότι «η Αυστρία έχει ανάγκηαπό μια λειτουργική, σταθερή και ακέραιακυβέρνηση». Πάντως και προεκλογικά οπρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υπονοήσειότι θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητεςπου του δίνει το Σύνταγμα, για να μηνεπιτρέψει στον Χέρμπερτ Κικλ να γίνεικαγκελάριος.

Ο Κικλ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θεωρεί αντιδημοκρατική αυτή την εξέλιξη και κατηγορούσε συστηματικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιδιώκει να επιβάλει στη χώρα μια «συμμαχία των ηττημένων». Είναι σίγουρο ότι τώρα θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους επιδιώκοντας ένα κλίμα έντονης πόλωσης, σε μια χώρα όπου οι δυνάμεις του ακροδεξιού χώρου έχουν παραδοσιακά ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία εδώ και δεκαετίες. Οργισμένες αντιδράσεις υπήρξαν άμεσα από στελέχη του κόμματος, ειδικά σε περιοχές όπου το FPÖ είχε σημειώσει εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά. Χαρακτήρισαν την απόφαση ως «ανεύθυνη» και έκαναν λόγο για μια «μαύρη ημέρα για τη Δημοκρατία».

Ο ίδιος ο Κικλ αντέδρασε αρχικά μόνο με μια ανάρτησή του στο facebook, όπου κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι «έσπασε» την παράδοση των δημοκρατικών μετεκλογικών διαδικασιών, αλλά η υπόθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει. «Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν χαστούκι στο πρόσωπο για πολλούς από εσάς. Αλλά σας υπόσχομαι: Η τελευταία λέξη δεν έχει ειπωθεί ακόμη» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ανακούφισηγια ΜΚΟ και καλλιτέχνες

Αντίθεταμε ανακούφιση άκουσαν το τηλεοπτικόμήνυμα του Αυστριακού προέδρουοι εκπρόσωποι των δημοκρατικών κομμάτων,αλλά και οργανώσεων και κινήσεων πολιτώναπό διάφορους χώρους. Ακόμα και οιάνθρωποι του πολιτισμού είχαν εκφράσειτις τελευταίες ημέρες την ανησυχία τουςγια το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης, όπουτο πρώτο βιολί θα έπαιζαν οι δυνάμειςτης εθνικιστικής και λαϊκιστικής δεξιάς.

Ο φαν ντερ Μπέλεν, που είχε κερδίσει τις εκλογές για την πρώτη του θητεία οριακά απέναντι σε έναν υποψήφιο του FPÖ, υπενθύμισε στον Κικλ ότι αν θέλει να κυβερνήσει μόνος του θα πρέπει να διαθέτει ποσοστό πάνω από 50%, κάτι που προφανώς δεν επέλεξε το εκλογικό σώμα. «Κανείς δε μπορεί να διεκδικεί για λογαριασμό του την πλειοψηφία του λαού» είπε χαρακτηριστικά. «Λαός είμαστε όλοι μας.»

Η Αυστρία φαίνεται λοιπόν να αποφεύγει προς το παρόν τον εφιάλτη διακυβέρνησής της από την ακροδεξιά, αλλά είναι άγνωστο ποιες θα είναι μεσοπρόθεσμα οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Σίγουρα θα παίξει ρόλο σε αυτό το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, όπως σημειώνει η DW, αλλά και το κατά πόσον το νέο κυβερνητικό σχήμα θα μπορέσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, που δηλώνει απογοητευμένη από το πολιτικό σύστημα συνολικά και δικαιολογεί την ψήφο στο FPÖ ως μια μορφή «αντίδρασης».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστρία,afstria