Αυστρία: Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν λύση για το σχηματισμό κυβέρνησης

Η αποχώρηση των Φιλελευθέρων από τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία αφήνει το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες με το δίλημμα «συνεργασία ή νέες εκλογές».

Χρειάστηκανπερίπου τρεις μήνες για να διαπιστώσειη αρχηγός του αυστριακού φιλελεύθερουNEOS, Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, αυτό πουείχαν εκτιμήσει πολλοί από την πρώτηστιγμή που το σχετικά νεαρό κόμμα τηςαποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσειςμε τα άλλοτε δύο μεγάλα κόμματα τηςχώρας, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα

(ÖVP)και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPÖ),σχολιάζει η DW.

Οι διαφορές είναι μεγάλες σε θέματα νοοτροπίας, παραδέχτηκε τώρα η φιλελεύθερη πολιτικός και ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αποχωρεί από τον διάλογο, που φιλοδοξούσε να «γεννήσει» κάτι κανούριο για την Αυστρία, δηλαδή μια τρικομματική κυβέρνηση.

Ποιος κοιτάτο εθνικό συμφέρον;

Χριστιανοδημοκράτεςκαι Σοσιαλδημοκράτες κατηγόρησαν το NEOS ότι τελικά αποφάσισε να βάλει τοπροσωπικό του συμφέρον πάνω από τοεθνικό, που επιτάσσειμια συνεργασία των δυνάμεων του Κέντρου,ως απάντηση στην ενίσχυση των ακραίων.

Προφανώς οι νεοφώτιστοι Αυστριακοί Φιλελεύθεροι φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να έχουν την τύχη των Γερμανών ομοϊδεατών τους, που μετά από τρία χρόνια συγκυβέρνησης απειλούνται τον ερχόμενο Φεβρουάριο με πολιτικό αφανισμό.

Αντίθεταοι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι αντελικά ηΑυστρία οδηγηθείσε πρόωρες εκλογές μπορεί το κόμμα της Μάινλ-Ράιζινγκερ να βελτιώσει τα ποσοστάτου. Πάντως η τάση αυτή ενδέχεται νααλλάξει, αν οι πολίτες της Αυστρίας, πουέχουν κουραστεί να περιμένουν, εκτιμήσουνότι το ναυάγιο της διαπραγμάτευσηςοφείλεται στην μαξιμαλιστική προσέγγισηενός κόμματος, το οποίο με ποσοστό9,1% ήθελε να επιβάλλει πλήρως τις θέσειςτου σε δύο εταίρους, που εκπροσωπούσανμαζί το 47% των ψηφοφόρων.

Ηαυστριακή ακροδεξιά ζητά νέες εκλογές

Αυτοίπου σίγουρα βγαίνουν κερδισμένοι απόόλα αυτά και θα ήθελαν με την... ψυχή τουςνέες εκλογές είναι οιακροδεξιοί Ελεύθεροι (FPÖ) τουΧέρμπερτ Κικλ, που πλέον πλησιάζουν το35% σε όλες τις σφυγμομετρήσεις, απότο 28,8%που είχαν πάρει στις 29 Σεπτεμβρίου του2024.Ήταν λογικό να πανηγυρίσουν για τηδιακοπή των διαπραγματεύσεων των«ηττημένων» και να ζητήσουν νέες εκλογές.

Χριστιανοδημοκράτεςκαι Σοσιαλδημοκράτες ενημέρωσαν πάντωςαμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότιπροτίθενται να συνεχίσουν τιςδιαπραγματεύσεις τους.

Διαθέτουνωστόσο μια ισχνή πλειοψηφία μόλις μιαςέδρας στο αυστριακόΚοινοβούλιοκαι οι απόψεις εντός και των δύο κομμάτωνκάθε άλλο παρά συμπαγείς είναι. Έτσιένας συνασπισμός τους, αν προκύψει, θακινείται από την πρώτη ώρα στον αστερισμότης αστάθειας.

Πολλοίσυντηρητικοί βουλευτές για παράδειγμαδεν θα απέρριπταν την ιδέα μιας συνεργασίαςμε το FPÖ, όπως άλλωστε έχει συμβεί στοπαρελθόν και με δεδομένο ότι οι θέσειςτων δύο κομμάτων συμπίπτουν σε αρκετάσημεία.Τώρα ο πρόεδρος της Αυστρίας,Αλεξάντερβαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε την ελπίδα-σχεδόναπαίτηση-ναυπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα. Στοπρόσφατο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα τουείχε κάνει λόγο για μια «δοκιμασία τηςυπομονής» της κοινωνίας.

Μια κρίσηδιαρκείας

Τοσίγουρο είναι ότι η Αυστρία,μια από τις πιο ευημερούσες χώρεςστηνΕυρώπη, βιώνει μια ασυνήθιστα μακρόχρονηπολιτική κρίση, την ώρα που η οικονομίατηςβρίσκεται σε ύφεση και οι προβλέψειςγια το επόμενο έτος είναι μάλλονδυσοίωνες.

Ενας συνασπισμός «από τα παλιά» δεν θα προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού, αφού τα δύο κόμματα, που κάποτε έφταναν να συγκεντρώνουν μαζί ποσοστά πάνω από 75% έχουν ταυτιστεί στην συνείδηση των πολιτών με τον παλαιοκομματισμό και τη μοιρασιά δημοσίων αξιωμάτων και πόρων. Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι εσωκομματικά αμφισβητούμενοι αρχηγοί των Χριστιανοδημοκρατών, Καρλ Νεχάμερ και των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέας Μπάμπλερ, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Θα μπουν οιΠράσινοι στο παιχνίδι;

Μιαλύση θα ήταν τώρα να επιχειρήσουν ναφέρουν και τους Πράσινους στηνδιαπραγμάτευση, κάτι που θα σήμαινενέες χρονοτριβές.

Εξάλλου οι Πράσινοι, που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μάλλον τραυματισμένοι βγήκαν από αυτήν την εμπειρία και έχουν δείξει την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην αντιπολίτευση και να γλύψουν τις πληγές, που τους άφησε το εκλογικό ποσοστό του 8,2%, το οποίο σήμαινε μια πτώση μεγαλύτερη των 5 μονάδων.

DW

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα