Αυτό είναι το πιο σπάνιο λουλούδι στον κόσμο - Πού φυτρώνει, κάθε πότε ανθίζει
Είναι ένα λουλούδι τόσο σπάνιο που φυτρώνει μόνο σε ένα νησί, ψηλά σε μια απότομη βουνοκορφή και ανθίζει για λιγότερο από τρεις μήνες το χρόνο.
Προφέρεται«ταγκιμούθια» -και είναι ένα λουλούδι τόσο σπάνιο, όσο το όνομά του. Η tagimoucia φυτρώνει μόνο στο Taveuni - ένα από τα συνολικά 330 νησί του αρχιπελάγους των Φίτζι. Είναι το ενδημικό και εθνικό λουλούδι των Φίτζι, καθώς και ένα από τα σπανιότερα λουλούδια στη Γη και ένας δημοσιογράφος του BBC έκανε ένα πολυήμερο ταξίδι, σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, προκειμένου να το δει από
Τα βυσσινί και λευκά πέταλά του φυτρώνουν σε διαφορετικές ομάδες και από νεαρή ηλικία όλοι οι κάτοικοι των Φίτζι διδάσκονται ότι τα διαφορετικά χρώματα συμβολίζουν μια όμορφη αλλά εξίσου τραγική ιστορία αγάπης μεταξύ δύο διαφορετικών ανθρώπων - ένα είδος... Ρωμαίου και Ιουλιέτας των Φίτζι.
«Η ταγκιμούθια είναι τόσο σπάνια που φυτρώνει μόνο σε ένα από τα 330 νησιά των Φίτζι, βρίσκεται ψηλά σε μια απότομη βουνοκορφή και ανθίζει για λιγότερο από τρεις μήνες το χρόνο», γράφει ο Ben McKechnie.
Ωστόσο, ενώ η tagimoucia κατέχει εξέχουσα θέση στη λαϊκή και λαϊκή κουλτούρα των Φίτζι, πολλοί κάτοικοι των Φίτζι μπορεί να μην έχουν αγγίξει ή δει καν το λουλούδι, αλλά να έχουν δει το άνθος μόνο σε φωτογραφίες - το 2013, μια εικόνα της tagimoucia χρησιμοποιήθηκε για να αντικαταστήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' στο μπροστινό μέρος του χαρτονομίσματος των 50 δολαρίων των Φίτζι.
Λόγω της μοναδικότητάς (ούτε καν σπανιότητας...) της, η ταγκιμούθια θεωρείται από τους κατοίκους των Φίτζι ως ένας εθνικός θησαυρός και σύμβολο καλής τύχης.
Αλλά επίσης, η φήμη του λουλουδιού είναι διαγενεακή: το 2021, η ποπ μπάντα KKU από τα νησιά Φίτζι αφιέρωσαν ένα ολόκληρο τραγούδι στην ταγκιμούθια και το μουσικό βίντεο τούς δείχνει να ταξιδεύουν στο Taveuni για να βρουν το λουλούδι.
«Άκουσα για πρώτη φορά για την tagimoucia ενώ έψαχνα για την πιο δύσκολη πεζοπορία στα Φίτζι και μου κίνησε αμέσως την περιέργεια. Έτσι, μετά από λίγες ημέρες, ξεκίνησα να αναζητήσω αυτό το πιο σπάνιο λουλούδι του κόσμου. Επιβιβάστηκα σε ένα λεωφορείο για μια δίωρη διαδρομή μέσα από τα κεντρικά βουνά του Vanua Levu προς τη νότια παράκτια πόλη Savusavu, όπου θα έπαιρνα το πλοίο για το Taveuni», ξεκινάει η εξιστόρηση του βρετανού δημοσιογράφου. Και συνεχίζει:
«Καθώς διασχίζαμε τον πορθμό Somosomo για το Taveuni, το βλέμμα μου πήγε στην κορυφογραμμή του βουνού στο κέντρο του, όπου η ταγκιμούθια κρύβεται γύρω από την κορυφή Des Voeux (με ύψος 1.195μ.). Μόλις έφτασα, πήρα ένα ταξί στο κεντρικό χωριό Somosomo για να συναντήσω τους οικοδεσπότες μου για τις επόμενες τέσσερις ημέρες: ένα ντόπιο ζευγάρι που ονομάζεται Amoreena και Tabua Tikoilawaqa».
Η Amoreena τον σύστησε στην 80χρονη μητέρα της, Filomena Mitchell, η οποία είπε στον δημοσιογράφο την δική της εντύπωση για το λουλούδι: «Είναι μικρότερη και πιο λεπτή από ό,τι θα περίμενε κανείς. Έχω δει την ταγκιμούθια δύο φορές. Και τις δύο φορές ήταν το 1965, όταν ήμουν νοσοκόμα αποσπασμένη σε έναν νοσηλευτικό σταθμό στην ανατολική ακτή. Τότε, ήταν πιο εύκολο να ανέβεις από εκείνη την πλευρά. Εσείς θα ανεβείτε από τη δυτική πλευρά. Είναι μια δύσκολη πεζοπορία».
O θρύλος που συνοδεύει το λουλούδιΕν τω μεταξύ, η Amoreena διηγήθηκε τον περίφημο θρύλο που συνοδεύει το λουλούδι:
«Πριν από πολύ καιρό, οι ντόπιες φυλές Somosomo και Qamea βρίσκονταν σε πόλεμο. Η κόρη του αρχηγού του Somosomo είχε υποσχεθεί την καρδιά της σε έναν πολεμιστή της Qamea, ενώ ο πατέρας της είχε υποσχεθεί το χέρι της σε έναν άλλον. Ο αρχηγός των Somosomo το ανακάλυψε και διέταξε να σκοτωθεί ο πολεμιστής της Qamea. Η κοπέλα ανέβηκε στην κορυφή του νησιού και ξάπλωσε στο χώμα, σκάβοντας το έδαφος στη σκέψη ότι θα έχανε τον εραστή της. Έτσι σκάβοντας σχηματίστηκε η λίμνη Tagimoucia και τα δάκρυά της έγιναν τα πρώτα λουλούδια της Tagimoucia. Καθώς ο πολεμιστής Qamea σκοτώθηκε, τα δύο βασικά χρώματα του λουλουδιού έφτασαν να αντιπροσωπεύουν τους δύο εραστές που χωρίστηκαν βίαια».
Η σπανιότητά τουΤο λουλούδι διαθέτει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό: χρειάζεται μια πολύ συγκεκριμένη σύνθεση ηφαιστειακού εδάφους προκειμένου να φυτρώσει, καθώς όλες οι προσπάθειες μεταφύτευσής του σε άλλα νησιά των Φίτζι έχουν αποτύχει παταγωδώς τα τελευταία χρόνια.
Με αυτό κατά νου, την επόμενη μέρα, ο βρετανός δημοσιογράφος πήρε ένα αυτοκίνητο για το χωριό όπου ξεκινά το μονοπάτι για την κορυφή Des Voeux. Οι τοπικές φυλετικές παραδόσεις υπαγορεύουν ότι πριν ξεκινήσουν για την αναζήτηση της ταγκιμούθια, ο οποιοσδήποτε - τόσο οι κάτοικοι των Φίτζι όσο και οι επισκέπτες - πρέπει να ζητήσει την άδεια των γερόντων του χωριού. Ο δημοσιογράφος πήρε την άδεια από τον γέρο προύχοντα του χωριού και ξεκίνησε έχοντας επίσης κατά νου ότι η διαδρομή προς την κορυφή δεν είναι... παιχνιδάκι. «Υπάρχει πυκνή ομίχλη και πάντα βρέχει», του είπε ο ηλικιωμένος.
Ο ρεπόρτερ γρήγορα ανακάλυψε ότι η ακραία υγρασία του Taveuni και η απότομη κλίση του μονοπατιού καθιστούν την ανάβαση στο Des Voeux εκπληκτικά δύσκολη. «Χρειαζόμουν να σταματώ για να ξεκουραστώ κάθε 10 λεπτά», παραδέχεται.
Τελικά, μετά από μια ώρα, ο Βρετανός καταάφερε να εντοπίσει το λουλούδι. «Η ταγκιμούθια είναι πολύ μικρή. Πήγα να το μυρίσω, αλλά με έκπληξη διαπίστωσα ότι το λουλούδι δεν έχει καθόλου άρωμα».
Κατά την επιστροφή τους στο χωριό, τους έπιασε μια ξαφνική καταιγίδα, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Όπως τον διαβεβαίωσαν οι ντόπιοι, η εύρεση της tagimoucia σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή δεν είναι καθόλου δεδομένη, οπότε θα έπρεπε να νιώθει τυχερός και προνομιούχος που βρήκε το πιο σπάνιο λουλούδι του κόσμου.
«Επιστρέφοντας στο Taveuni, αισθάνθηκα ότι τα όρια της ιστορίας, των θρύλων και της φαντασίας τείνουν να θολώνουν. Αλλά, την τελευταία μου νύχτα στο νησί, στάθηκα στην ακτή και κοίταξα τα κύματα που φωτίζονταν από το φως του φεγγαριού. Αναπνέοντας αργά, τέντωσα τις αισθήσεις μου και προσπάθησα να πιάσω ένα ίχνος της ταγκιμούσιας. Τώρα, αν σας έλεγα ότι νομίζω ότι έπιασα μια μυρωδιά, θα με πιστεύατε;», καταλήγει εμφατικά και με νόημα ο βρετανός δημοσιογράφος.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κηδεία Κώστα Σημίτη: Ποια ήταν η γυναίκα που βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό της Δάφνης
- Η Μποφίλιου είχε ξεχάσει για 2 χρόνια ανοιχτό τον θερμοσίφωνα: «Νομίζαμε ότι το ζεστό νερό ήταν… δώρο από το σύμπαν»
- Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Μαχητής ο 95χρονος ιεράρχης
- Το σπαρακτικό σημείωμα του Κώστα Χαρδαβέλλα σε Δημαρά - Λιάνη: «Σε κουρελιάζει»
- «Τα μάτια της γυάλιζαν, ζω για δευτερόλεπτα» – Τι λέει ο στρατιωτικός που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τη σύζυγό του
- Μέσα μεταφοράς: Τέλος το χάρτινο εισιτήριο - Ο νέος τρόπος πληρωμής
- Γερμανία: Ο καγκελάριος Σολτς διαφωνεί με τον Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ στο 5%
- ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Με μάσκες Λουτσέσκου οι οπαδοί του «Δικεφάλου του Βορρά» στην Τούμπα
- Μια υποδειγματική Κυρία: Η Δάφνη Σημίτη θα αποποιηθεί τη σύνταξη του πρώην πρωθυπουργού και θα επιστρέψει το κρατικό αυτοκίνητο
- «Αφωνία» της Ευρώπης μπροστά στον Τραμπ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Γερμανία: Ο καγκελάριος Σολτς διαφωνεί με τον Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ στο 5%
- Καίτη Γκρέυ: Έστειλε εξώδικο στην εταιρεία παραγωγής της ταινίας «Υπάρχω», πριν από την προβολή της
- Κηδεία Σημίτη: Ποια ήταν η κυρία που βρισκόταν διαρκώς δίπλα στη Δάφνη [εικόνες]
- Σεισμός 6,1 Ρίχτερ έπληξε το Ελ Σαλβαδόρ
- Πολωνία: Ο Ντούντα ζήτησε από τον Τουσκ να επιτραπεί η παρουσία του Νετανιάχου στην επέτειο του Άουσβιτς
- Αυτό είναι το πιο σπάνιο λουλούδι στον κόσμο - Πού φυτρώνει, κάθε πότε ανθίζει
- Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ: Σε κρίση η μελισσοκομία -Δεν αρκεί η απάντηση της Κομισιόν, χρειάζεται περαιτέρω δράση
- Greece Cracks Down on Olive Oil Smuggling, Sparks Producer Backlash
- Πιλέα: Πώς να φροντίσετε το φυτό εσωτερικού χώρου που φέρνει τύχη και χρήματα στο σπίτι
- Ζωολογικοί κήποι: Επιστήμονες εισηγούνται να επιτρέπεται η αναπαραγωγή, αλλά να σκοτώνουν τα ζώα πριν γεράσουν
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Αυτό είναι το πιο σπάνιο λουλούδι στον κόσμο - Πού φυτρώνει, κάθε πότε ανθίζει
- Ζωολογικοί κήποι: Επιστήμονες εισηγούνται να επιτρέπεται η αναπαραγωγή, αλλά να σκοτώνουν τα ζώα πριν γεράσουν
- Σεισμός 6,1 Ρίχτερ έπληξε το Ελ Σαλβαδόρ
- ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: LIVE η ρεβάνς των «δικεφάλων» (1-0 κ.δ., 1-1 παράταση, ΤΕΛΙΚΟ)
- Το περίεργο «πηγαδάκι» Τραμπ-Ομπάμα στην κηδεία του Τζίμι Κάρτερ: Συζητούσαν και γελούσαν, πώς αντέδρασε η Χάρις
- Συνάντηση Ανδρουλάκη - Δούκα με φόντο την αύξηση τέλους στη ταφή απορριμμάτων
- Ο Άκης Μάντζιος αναλαμβάνει την Εθνική Κύπρου
- Μπενίν: 28 στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση τζιχαντιστών στα σύνορα με τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο
- Μάριος Θεμιστοκλέους για το ατύχημα με το ασανσέρ: «Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες από το νοσοκομείο»
- ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: LIVE η ρεβάνς των «δικεφάλων» για μια θέση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας (0-0)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΕΚ: Τιμωρία δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών από τη ΔΕΑΒ
- Η περίπτωση μπορεί να είναι διδακτική…
- «Πηρέ φωτιά» το ίντερνετ από fake φωτογραφίες της πινακίδας «Hollywood» στις φλόγες
- «Στάχτες» έγιναν 2.000 σπίτια στο Λος Άντζελες από την καταστροφική πυρκαγιά
- “Τους έβγαλα με ιατρικό εργαλείο” – Τι λέει ο άνθρωπος που απεγκλώβισε τους τέσσερεις από το ασανσέρ στον “Ερυθρό Σταυρό”
- Ασπρόπυργος: Στη φυλακή ο 25χρονος που πυροβόλησε τον ανήλικο ξάδερφό του
- Στην φυλακή ο 25χρονος που πυροβόλησε τον 15χρονο ξάδερφό του την Πρωτοχρονιά στον Ασπρόπυργο
- Ουκρανία: Πέντε χώρες συμφώνησαν και της στέλνουν 30.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη
- SAG Awards 2025: Κυριαρχούν στις υποψηφιότητες η ταινία Wicked και η σειρά Shōgun
- Τι έκανε ο Τζίμι Κάρτερ όταν τον καλέσαν σε πάρτι μόνο για λευκούς