Αυτοί είναι οι πιθανοί πρωθυπουργοί της Αριστεράς στη Γαλλία -Ποιος θα μπορούσε να «συγκατοικήσει» με τον Μακρόν

Η γαλλική Αριστερά βρίσκεται σε ζυμώσεις εν όψει της επιλογής του υποψηφίου που θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία στη Γαλλία.

O αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας, αναδείχθηκε ως το ηγετικό μπλοκ στο επόμενο κοινοβούλιο αλλά χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία. Το πολιτικό έθιμο υπαγορεύει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διορίζει έναν πρωθυπουργό

από τις τάξεις της ισχυρότερης κοινοβουλευτικής πολιτικής δύναμης ή συνασπισμού στην Εθνοσυνέλευση.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που αποτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, την «Ανυπότακτη Γαλλία», τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον υποψήφιο πρωθυπουργό του. Τα κόμματά του δεν φάνηκε να μπορούν να καταλήξουν ακόμα στο πρόσωπο με τον Ζαν Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας», να δηλώνει ότι μέσα στη βδομάδα θα υπάρξει συμφωνία.

Το France24 παραθέτει, μεταδίδοντας ρεπορτάζ του Reuters τους πιθανούς υποψηφίους της Αριστεράς για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ζαν Λικ Μελανσόν

Ο 72χρονος Μελανσόν είναι ένας σκληρός βετεράνος της αριστερής πολιτικής στη Γαλλία. Κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατέβηκε υποψήφιος για την προεδρία το 2012, το 2017 και το 2022, βελτιώνοντας κάθε φορά τα ποσοστά του. Το 2022 ήρθε τρίτος, ακριβώς πίσω από την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν με τον Μακρόν να κερδίζει εκείνες τις εκλογές.

Φλογερός ρήτορας, ο Μελανσόν είναι μία από τις πιο διχαστικές φιγούρες στη γαλλική πολιτική, ενθουσιάζοντας ορισμένους ψηφοφόρους και τρομοκρατώντας άλλους με τις γενναίες προτάσεις του για τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες, τη ρητορική του για ταξικό πόλεμο και τις αμφιλεγόμενες θέσεις του στην εξωτερική πολιτική, ιδίως για τη Γάζα. Οι επικριτές τον κατηγορούν για αντισημιτισμό, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η πράσινη Τοντελιέ

Η Μαρίν Τοντελιέ είναι η επικεφαλής των Πρασίνων. Η 37χρονη πολιτικός, μεγάλωσε στην Henin-Beaumont, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία που είναι γνωστή ως προπύργιο της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά. Η Τοντελιέ έχει ένα μακρύ ιστορικό αντιπαράθεσης με την ακροδεξιά. Εκλέχθηκε ως αντιπολιτευόμενο μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης το 2014.

Κατέγραψε τις εμπειρίες της υπό την δημαρχία της ακροδεξιάς, περιγράφοντας την καταπιεστική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η ακροδεξιά διοίκηση σε ένα βιβλίο του 2017 με τίτλο «Νέα από το μέτωπο». Η Τοντελιέ εξελέγη επίσης σε ένα βόρειο περιφερειακό συμβούλιο το 2021 και έγινε ηγέτης του πιο γνωστού οικολογικού κόμματος της Γαλλίας, των Πρασίνων, τον επόμενο χρόνο.

Ο «αποστάτης» Φρανσουά Ρουφέν

Ο 48χρονος Ρουφέν είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο οποίος στράφηκε στην πολιτική όταν κατέβηκε υποψήφιος για το κοινοβούλιο στις εκλογές του 2017. Κατέβηκε ως μοναδικός υποψήφιος για ένα περιφερειακό πολιτικό κόμμα που δημιούργησε - το Arise Picardy - πριν ενταχθεί στο κόμμα του Μελανσόν.

Ο Rουφέν βρέθηκε συχνά σε αντιπαράθεση με τον πυρήνα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και ήρθε σε ρήξη με τον Μελανσόν σχετικά με τη στρατηγική του κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2024.

«Οι διαφωνίες μου με τον Μελανσόν είναι γνωστές, είναι βαθιές για τη δημοκρατία ...και επομένως η θέση μου δεν θα είναι στην ομάδα της Ανυπότακτης Γαλλίας, αν ποτέ εκλεγώ», δήλωνε ο Ρουφέν λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο. Διατήρησε την έδρα του στο κοινοβούλιο με μια ισχνή διαφορά από τον τοπικό ακροδεξιό αντίπαλό του.

Ο σοσιαλιστής Γκλικσμάν

Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν επικεφαλής της λίστας υποψηφίων των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου. Πήρε σχεδόν το 14% των ψήφων, ακριβώς πίσω από την ομάδα του Μακρόν του «Μαζί». Αυτό θεωρήθηκε σημάδι αναγέννησης για ένα κόμμα που κυβέρνησε τη Γαλλία τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά πρόσφατα είχε πέσει στην εκλογική λήθη.

Ο Γκλικσμάν φοίτησε σε σχολεία υψηλού κύρους και έκανε καριέρα στη δημοσιογραφία και τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές προτού διακλαδωθεί προς διάφορες κατευθύνσεις, μεταξύ άλλων ως σύμβουλος του τότε προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Υποστηρίζει την ισχυρή ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία στην αντίστασή της κατά της ρωσικής εισβολής, επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα.

Ο συνδικαλιστής Λοράν Μπεργκέρ

Ο 55χρονος Μπεργκέρ είναι πρώην επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT (Confédération française démocratique du travail). Έχει ιστορικό έντονης αντιπολίτευσης απέναντι στην Εθνική Συσπείρωση.

Ο Μπεργκέρ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά άλλοι αριστεροί έχουν προτείνει το όνομά του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια ενωτική φιγούρα και μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στον Μελανσόν.

Ο Ρουσέλ του ΚΚ Γαλλίας

Ο Φαμπιέν Ρουσέλ, ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος εντάχθηκε στο κίνημα νεολαίας του ΚΚΓ σε ηλικία 16 ετών και συμμετείχε ενεργά σε διαδηλώσεις κατά του απαρτχάιντ, οι οποίες, όπως είπε, διαμόρφωσαν την πολιτική του σκέψη. Σε ηλικία 55 ετών, είναι ένθερμος υπερασπιστής της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας, έχει καταγγείλει το αυξανόμενο αντι-κυνηγετικό συναίσθημα στη Γαλλία και έχει ορίσει τη γαλλική γαστρονομία ως «καλό κρασί, καλό κρέας, καλό τυρί».

Η πρώτη πραγματική ευκαιρία του Ρουσέλ στην πολιτική ήρθε σε ηλικία 28 ετών, όταν έγινε σύμβουλος της Μισέλ Ντεμισίν, υπουργού Τουρισμού υπό τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα