Αιχμή Δημ. Σωτηρόπουλου: Έχει πολιτικοποιηθεί πολύ ο Συνήγορος του Πολίτη -Γίνεται εργαλείο κομματικής αντιπαράθεσης

Αιχμές για την κομματική εργαλειοποίηση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη άφησε ο καθηγητής Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

Στον απόηχο της πρόσφατης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη και της απόρριψής της μετά την στάση της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ, μίλησε στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ του ΕΡΤNews, και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξέφρασε τη γνώμη του για τη διαδικασία εκλογής

του Συνηγόρου του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι αυτή επηρεάζεται αναπόφευκτα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

«Ο θεσμός ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό να υπερασπίζεται τους πολίτες», δήλωσε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι δεν προοριζόταν να γίνει εργαλείο κομματικής αντιπαράθεσης. «Προσωπικά, νομίζω ότι έχει πολιτικοποιηθεί πάρα πολύ ο ρόλος αυτού του θεσμού και θα έπρεπε ο επόμενος Συνήγορος του Πολίτη να τον αποσύρει από το κέντρο της δημοσιότητας. Ο λόγος ύπαρξής του είναι να υπερασπίζει τους πολίτες σε ζητήματα δικαιωμάτων, κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιας υγείας και ισότητας ανδρών και γυναικών. Αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα», τόνισε.

Ο κ. Σωτηρόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη έχει γίνει αντικείμενο σχολίων που σχετίζονται με άλλα ζητήματα, γεγονός που τον προβληματίζει. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θεσμός έχει μέλλον, καθώς «είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς που παρουσιάζει αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρουσιάζει, δηλαδή τη συνέχεια του κράτους».

Κατάτα λοιπά ο κ. Σωτηρόπουλος, ανέλυσετη σημασία της ενδεχόμενης επανεκλογήςτου Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανικήκαι διεθνή πολιτική σκηνή, κάνονταςπαραλληλισμούς με την εποχή του ΜάικλΔουκάκη το 1988. Ο καθηγητής επισήμανετις πιθανές γεωπολιτικές αλλαγές πουθα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Δύση καιτην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ο Τραμπ κερδίσειξανά την προεδρία.

Ο καθηγητήςΣωτηρόπουλος τόνισε την επιρροή πουέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στησημερινή προεκλογική εκστρατεία,περιορίζοντας τη δυνατότητα ουσιαστικήςπολιτικής επιχειρηματολογίας. Όπωςσημείωσε, «για τα μέσα για τα οποίαμιλάμε είναι δυνατόν να εκφραστεί κανείςμόνο με λίγες λέξεις, οπότε ο πολιτικόςλόγος δεν μπορεί να είναι λόγοςεπιχειρήματος… Είναι συνθηματολογικά»,παρατηρώντας ότι η επιρροή τους ενισχύειτην απλοϊκή και πολλές φορές αντιφατικήρητορική.

Η διεθνήςαβεβαιότητα του Τραμπ και η στάση τουαπέναντι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Ο κ. Σωτηρόπουλοςεξήγησε ότι η πολιτική του Τραμπ αποτελείέναν «αστάθμητο παράγοντα», κυρίως λόγωτης αβεβαιότητας για τις μελλοντικέςτου αποφάσεις. Σε σχέση με τον πόλεμοστην Ουκρανία, ο καθηγητής σημείωσε: «ΟΤραμπ έχει πει ότι εκείνος θα μπορούσενα τον τελειώσει σε 24 ώρες. Πρακτικάαδύνατο, αλλά δείτε τον τρόπο με τονοποίο σκέφτεται προκειμένου να κερδίσειψήφους». Παρόμοια, όσον αφορά τη ΜέσηΑνατολή, φαίνεται ότι ο Τραμπ θα υιοθετούσεμια περισσότερο χαλαρή προσέγγιση,επιτρέποντας στο Ισραήλ να δράσει χωρίςιδιαίτερους περιορισμούς. «Μάλλον θαάφηνε το Ισραήλ να κάνει ανενόχλητοό,τι θα ήθελε στη Μέση Ανατολή», είπεχαρακτηριστικά.

Επιπτώσειςστην Ευρώπη και την Ελλάδα

Επιπλέον, οκ. Σωτηρόπουλος ανέλυσε τις πιθανέςσυνέπειες μιας επανεκλογής του Τραμπστην ευρωπαϊκή οικονομία και συγκεκριμέναστην Ελλάδα. Ανέφερε ότι οι εμπορικέςσχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, που αντιστοιχούν περίπουστο 20% των ευρωπαϊκών εξαγωγών, θαμπορούσαν να πληγούν σοβαρά αν ο Τραμπεπιβάλλει υψηλότερους δασμούς, κάτιπου θα είχε «αρνητικές επιπτώσεις στηνευρωπαϊκή οικονομία και στην Ελλάδα».Η κατάσταση αυτή θα ενίσχυε το εμπορικόχάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ,ενώ ενδέχεται να εντείνει τις ήδηυπάρχουσες εντάσεις.

Ενδεχόμενηαποδυνάμωση του ΝΑΤΟ

Ένα άλλοκρίσιμο ζήτημα που ανέδειξε ο κ.Σωτηρόπουλος είναι η πιθανότητααποδυνάμωσης του ΝΑΤΟ, καθώς ο Τραμπέχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ απότη συμμαχία. «Έχει απειλήσει να αποσύρειτο δικό του κράτος από το ΝΑΤΟ. Αμφιβάλλωαν θα γίνει αυτό», δήλωσε, προσθέτονταςότι, παρότι μια τέτοια κίνηση είναιαπίθανη, ο Τραμπ θα μπορούσε να πιέσειτους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουνμεγαλύτερο βάρος των δαπανών τηςσυμμαχίας.

Η πιθανότητασύγκλισης με τον Πούτιν

Ο καθηγητήςεπεσήμανε ότι, αν και οι προσωπικέςσχέσεις ανάμεσα σε ηγέτες όπως ο Τραμπκαι ο Πούτιν δεν αρκούν για να δημιουργηθείσύμπλευση μεταξύ των χωρών τους, ενδέχεταινα υπάρξει «επιλεκτική σύγκλιση» σεσυγκεκριμένα ζητήματα, όπως στηνΟυκρανία, όπου ο Τραμπ ίσως να είναιανοιχτός σε συνθηκολόγηση, δεδομένηςτης παρούσας δυσμενούς κατάστασης γιατην Ουκρανία.

Στρατηγικήαυτονομία και η αδυναμία της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης

Ο κ. Σωτηρόπουλοςεπισήμανε, επίσης, την έλλειψη στρατηγικήςαυτονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μακάρινα υπάρξει στρατηγική αυτονομία… Αλλάέχουμε 27 διαφορετικούς στρατούς»,τόνισε, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητατης κατάστασης και τα εμπόδια για τηδημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκήςαμυντικής πολιτικής. Παράλληλα ερωτηθείςαν η Κάμαλα Χάρις θα είναι η συνέχειατης πολιτικής Μπάιντεν υπογράμμισε«Ναι, θα είναι πολύ περισσότερο εκείνησυνεχιστής της πολιτικής του Μπάιντεναπό ότι θα συνέβαινε αν έβγαινε ο Τραμπ.Αλλά και εκείνη έχει να αντιμετωπίσεινέα δεδομένα, δηλαδή σε ότι αφορά τομεταναστευτικό, υποθέτω ότι θα πάρεικάποια μέτρα που δεν θα έπαιρναν παλιάοι Δημοκρατικοί. Και επίσης σε ό, τιαφορά την υποστήριξη του Ισραήλ, δενπρόκειται να αποστεί από την αμερικανικήφιλοισραηλινή στάση».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αιχμή Δημ, Σωτηρόπουλου, Έχει, Συνήγορος, Πολίτη -Γίνεται,aichmi dim, sotiropoulou, echei, synigoros, politi -ginetai