Ακραίος καύσωνας στο Μεξικό: Μαϊμούδες πέφτουν νεκρές από τα δέντρα [βίντεο]

H ζέστη που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Μεξικό είναι τόσο αφόρητη, ώστε μαϊμούδες, που ανήκουν σε απειλούμενα είδη, πέφτουν νεκρές από τα δέντρα στα τροπικά δάση των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας.

Τουλάχιστον 139 μαϊμούδες του γένους Αλουάτα (howler monkeys – ουρλιαχτοί πίθηκοι) βρέθηκαν νεκρές στην πολιτεία του Ταμπάσκο στον κόλπο του Μεξικού από τις 16 Μαϊου, ενώ άλλες διασώθηκαν από κατοίκους, αναμέσά τους και πέντε που μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρείο.

«Έφθσανσε κρίσιμη κατάσταση, αφυδατωμένες καιμε πυρετό. Είχαν υποστεί

θερμοπληξία»,δήλωσε ο δρ Σέρχιο Βαλενζουέλα, σύμφωναμε το Associated Press.

Εκατοντάδεςνεκρές μαϊμούδες από θερμοπληξία

Τουλάχιστον26 θάνατοι ανθρώπων συνδέονται από τονπερασμένο Μάρτιο με τον αφόρητο καύσωναστο Μεξικό, αλλά σύμφωνα με κτηνιάτρουςκαι διασώστες δεκάδες, ίσως και εκατοντάδεςμαϊμούδες του συγκεκριμένου είδουςέχουν πεθάνει από την ακραία ζέστη καιτη λειψυδρία με τον υδράργυρο χθες ναεκτοξεύεται στους 45 βαθμούς Κελσίουστο ένα τρίτο της χώρας.

Στην πόλη Τελκολουτίλα του Ταμπάσκο νεκρές μαϊμούδες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή, όταν μια ομάδα εθελοντών πυροσβεστών εμφανίστηκε σε κτηνιατρείο με πέντε πρωτεύοντα στην καρότσα ενός φορτηγού. Πηγή της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της εν λόγω πολιτείας του Μεξικού είπε στο Reuters ότι έχουν βρεθεί νεκρές μαϊμούδες σε τρεις δήμους του Ταμπάσκο.

Σε δάσος κοντά στο Καμακάλκο του Ταμπάσκο, εθελοντές συνέλεξαν τα πτώματα μαϊμούδων, που πέθαναν από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τοποθέτησαν κουβάδες με νερό και φρούτα στην περιοχή.

Οιμαϊμούδες «howlermonkey»έχουν ταξινομηθεί ως ευάλωτεςστην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσηςγια τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). «Φταίειπου η ζέστη είναι τόσο έντονη. Επισκέπτομαιτις πολιτείες εδώ και πολύ καιρό καιουδέποτε ως τώρα την ένιωσα έτσι» δήλωσεο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές ΜανουέλΛόπες Ομπραδόρ, ο οποίος κατάγεται απότο Ταμπάσκο, όταν ρωτήθηκε για τουςθανάτους των μαϊμούδων.

«Λοιπόν,ναι, πρέπει να φροντίζουμε τα ζώα καιναι, θα το κάνουμε», τόνισεστηντακτική συνέντευξη Τύπου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Μεξικού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των θανάτων των πιθήκων, τους οποίους απέδωσε σε διάφορους πιθανούς λόγους, όπως «θερμοπληξία, αφυδάτωση, υποσιτισμό ή ψεκασμό των καλλιεργειών με τοξικά αγροχημικά».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακραίος, Μεξικό, Μαϊμούδες, [βίντεο],akraios, mexiko, maimoudes, [vinteo]