Αμερικανικές εκλογές: Ποιον θα ήθελε πραγματικά ο Πούτιν για νικητή; Η ανάλυση του Politico

Στο... μυαλό του Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να τρυπώσει το Politico αναφορικά με την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, θυμίζοντας ότι από το 2016 που άνοιγαν σαμπάνιες στο Κρεμλίνο με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έχουν αλλάξει πολλά.

Και μπορεί να επικρατεί η αίσθηση ότι ο Πούτιν θα ήθελε να επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά η πραγματικότητα είναι, όπως σχολιάζει το μέσο, ότι ουδείς εκ των δύο μονομάχων θα μπορέσει να προσφέρει στη Μόσχα όλα όσα εκείνη επιθυμεί.

Τι θα σήμαινε για τον Πούτιν μια επιστροφή
του Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Aπό την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ απολαμβάνει ένα ορισμένο επίπεδο θαυμασμού από τη Μόσχα. Πιο συγκεκριμένα, ο Πούτιν θαυμάζει τον Τραμπ που τον… θαυμάζει.

«Ο Πούτιν είναι ένας κοντός, ματαιόδοξος άνδρας», λέει η Νίνα Χρουστσέβα, δισέγγονη του πρώην Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ και καθηγήτρια στο The New School της Νέας Υόρκης. «Στο Κρεμλίνο αρέσει το ότι ο ψηλός, πλούσιος Τραμπ αισθάνεται απόλυτο δέος για τον Πούτιν. Αυτό δίνει στον Πούτιν το πάνω χέρι» προσθέτει.

Και μπορεί η επίδειξη πλούτου από μέρους του Τραμπ να προκαλεί αποστροφή στη Δυτική Ευρώπη, αλλά όχι και στη ρωσική ελίτ, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου βρίσκουν απήχηση σε πολλούς Ρώσους, που θεωρούν ότι ένα βαθύ κράτος κρατά ομήρους τους απλούς Αμερικανούς.

Για το Κρεμλίνο, το μεγαλύτερο δέλεαρ αναφορικά με τον Τραμπ είναι, φυσικά, η στάση του στο Ουκρανικό. Έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο σε μια μέρα, πιθανώς υποχρεώνοντας το Κίεβο σε εδαφικές παραχωρήσεις. Ειδικότερα, ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζέι ντι Βανς, επικρίνει σφόδρα την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη», είπε ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην λογογράφος του Κρεμλίνου. «Δεν βοηθά τη νομιμοποίησή του μια παρατεταμένη σύγκρουση την οποία δεν είναι σε θέση να κερδίσει» πρόσθεσε.

Αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα, καθώς ο Τραμπ, όπως έμαθε ο Πούτιν στην πρώτη θητεία του Ρεπουμπλικανού, δεν τηρεί πάντα τις υποσχέσεις του, όπως εκείνη για την αποκατάσταση των αμερικανορωσικών σχέσεων και την άρση των Δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα σχετικά με την κατάληψη της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας.

Οκτώ χρόνια αργότερα, κι ενώ ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας μαίνεται επί σχεδόν τρία χρόνια, η Μόσχα αμφιβάλλει ότι ακόμη και ο πιο φιλικός προς το Κρεμλίνο πρόεδρος θα τερματίσει την εχθρότητα της Ουάσιγκτον.

«Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα για τη Ρωσία, επειδή οι υποψήφιοι αντικατοπτρίζουν πλήρως τη διακομματική συναίνεση ότι η χώρα μας πρέπει να ηττηθεί», έγραψε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram, χαρακτηρίζοντας «κοινοτοπίες» τις δηλώσεις Τραμπ περί τερματισμού του πολέμου και αναφορικά με την καλή σχέση του με τη Ρωσία. «Δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Ούτε σε μια μέρα, ούτε σε τρεις μέρες, ούτε σε τρεις μήνες. Και αν πραγματικά προσπαθήσει, θα μπορούσε να γίνει ο νέος JFK», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΥΠΕΞ του Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε προ ημερών ότι «δεν βλέπουμε καμία προοπτική να αλλάξει η Αμερική τη ρωσοφοβική της πορεία όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές».

Τιθα σήμαινε για το Κρεμλίνο μια εκλογήτης Χάρις

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν «ο αγαπημένος μας, αν μπορεί κανείς να το πει έτσι», είχε δηλώσει ο Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, και όταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αποσύρθηκε από την κούρσα των αμερικανικών εκλογών, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είχε ζητήσει ο πρόεδρος των Δημοκρατικών από τους οπαδούς του και θα «υποστηρίξει» την Κάμαλα Χάρις.

«Έχει ένα τόσο εκφραστικό και μεταδοτικό γέλιο, που δείχνει ότι τα πάει καλά», είχε δηλώσει σαρκαστικά, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριό του.

«Είναι μια παραδοσιακή επιχείρηση κάλυψης της KGB που έχει σκοπό να ωφελήσει τον Τραμπ», σχολίασε ο Γκαλιάμοφ αναφερόμενος στη δήλωση του Πούτιν, αλλά για τη Χρουστσέβα μπορεί τα λόγια να περιείχαν κι έναν σπόρο αλήθειας. Για τον Πούτιν μπορεί να μην είναι το προτιμώμενο αποτέλεσμα η δέσμευση του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έστω κι αν η Μόσχα εξασφάλιζε εδάφη. Ο Ρώσος πρόεδρος «έχει καταστήσει τον πόλεμο το επίκεντρο της υστεροφημίας του, κι έτσι θα συνεχίσει να τον διεξάγει για όσο το χρειάζεται, το θέλει και το μπορεί», λέει η Χρουστσέβα.

ΗΧάρις θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτόπαρατείνοντας ένα status quo που η Μόσχαπιστεύει ότι αποβαίνειπρος όφελός της καθώςεξασθενείη αποφασιστικότητατης Δύσης απέναντι στην αδυσώπητηεπίθεση της Ρωσίας.

Ως υπέρμαχος του κατεστημένου της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η Χάρις προσφέρει επίσης στον Πούτιν μια δικαιολογία για τον διαρκή πόλεμό του κατά αυτού που αποκαλεί «αμερικανική ηγεμονία».

«Αν είχε δικαίωμα ψήφου στις αμερικανικές εκλογές το Κρεμλίνο, αναμφίβολα θα ψήφιζε υπέρ του χάους, της πόλωσης και της απογοήτευσης από την Αμερικανική Δημοκρατία. Και, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει», καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμερικανικές, Ποιος, Πούτιν, Politico,amerikanikes, poios, poutin, Politico