Αναφυλαξία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κρίσιμη αλλεργική αντίδραση

Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί τον όρο «αναφυλαξία» για να περιγράψει τα αλλεργικά του συμπτώματα.

Μήπως, όμως, κάποιες φορές ονομάζουμε την αλλεργία μας «αναφυλαξία» καταχρηστικά; Μήπως άλλο θέλουμε να πούμε και άλλο λέμε; Μήπως η αναφυλαξία είναι κάτι πιο σοβαρό και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντάει η κ. Σοφία Σολιδάκη Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων, επιστημονικά υπεύθυνη Αλλεργιολογικού Τμήματος Μetropolitan General , εξηγώντας παράλληλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την αναφυλαξία, τα συμπτώματα και την

αντιμετώπισή της:

Τιείναι η αναφυλαξία;

Ηαναφυλαξία είναι μία σοβαρή αλλεργικήαντίδραση με αιφνίδια έναρξη, η οποίαμπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.Με άλλα λόγια, είναι μία συστηματικήαντίδραση υπερευαισθησίας η οποίαμπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα. Ησωστή αντιμετώπιση με χορήγηση αδρεναλίνηςείναι καθοριστική ώστε να μην υπάρξουνσοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και θάνατος.

Πώςπροκαλείται η αναφυλαξία;

Ηαναφυλαξία προκαλείται όταν τοανοσοποιητικό μας σύστημα λανθασμένααναγνωρίζει ένα κανονικά ακίνδυνοσυστατικό (π.χ. τρόφιμο, φάρμακο, δηλητήριουμενοπτέρων) ως απειλή. Αυτή η λανθασμένηαναγνώριση έχει ως αποτέλεσμα τηνενεργοποίηση του ανοσοποιητικούσυστήματος και την απελευθέρωση ουσιών,όπως η ισταμίνη, οι οποίες οδηγούν στηνεμφάνιση των συμπτωμάτων της αναφυλαξίας.

Αναγνωρίζονταςτα συμπτώματα

Είναισημαντικό να αναγνωριστούν εγκαίρωςτα συμπτώματα της αναφυλαξίας ώστε ναυπάρξει άμεση αντιμετώπισή τους. Τασυμπτώματα περιλαμβάνουν συχνάπερισσότερα του ενός όργανα.

Τασυνηθέστερα είναι τα εξής:

Δέρμα: Κνίδωση,αγγειοοίδημα, ερυθρότητα, φαγούραΑναπνευστικό: Βήχας,δύσπνοια, συριγμός, βράχνιασμα φωνής,“σφίξιμο” στο λαιμό ή στο στήθοςΓαστρεντερικό:Πόνος στην κοιλιά, εμετός, ναυτία,διάρροιαΝευρικό: Ζάλη, άγχος,αίσθημα επικείμενου κακούΚυκλοφορικό:Ταχυπαλμία-αίσθημα παλμών, τάση γιαλιποθυμία, αίσθημα αδυναμίας, θάμπωμαόρασης, εμβοές αυτιώνΤιείναι οι συμπαράγοντες μιας αλλεργικήςαντίδρασης

Πολλοίασθενείς, ακόμη και με την ίδια ακριβώςποσότητα αλλεργιογόνου, βιώνουναντιδράσεις άλλοτε άλλης βαρύτητας ήκάποιες φορές μπορεί να μην αντιδρούνκαθόλου. Μία εξήγηση γι’ αυτό είναι ηύπαρξη συμπαραγόντων. Η παρουσίασυμπαραγόντων μπορεί να επηρεάσει μίααλλεργική αντίδραση με δύο τρόπους:

Είτε μειώνονταςτον ουδό αντίδρασης,έτσι ώστε οιασθενείς να μην εμφανίζουν καθόλουσυμπτώματα όταν δεν υπάρχουν συμπαράγοντεςκαι να αντιδρούν μόνο όταν υπάρχεισυμπαράγωνΕίτε αυξάνονταςτην σοβαρότητα της αντίδρασης, έτσιώστε οι ασθενείς να έχουν μόνο ήπιασυμπτώματα όταν δεν υπάρχουν συμπαράγοντεςαλλά πιο σοβαρά όταν υπάρχουν.

Ωςσυμπαράγοντες έχουν αναγνωριστεί:

Λοιμώξεις (π.χ.κρυολόγημα)Μη ΣτεροειδήΑντιφλεγμονώδη ΦάρμακαΦάρμακα ΑναστολείςΑντλίας Πρωτονίων (PPIs)ΑλκοόλΣωματική άσκησηΈμμηνος ρύσηStressΈλλειψη ύπνουΣύνδρομα ενεργοποίησηςμαστοκυττάρωνΑντιμετώπισητης αναφυλαξίας

Τοπιο σημαντικό φάρμακο στην αντιμετώπισητης αναφυλαξίας είναι η αδρεναλίνη, γι’αυτό όλοι οι ασθενείς με κίνδυνοαναφυλαξίας θα πρέπει να έχουν πάνταμαζί τους την συσκευή αυτοενιέμενηςαδρεναλίνης και το σχέδιο αντιμετώπισηςτης αναφυλαξίας που τους έχει χορηγήσειο θεράπων αλλεργιολόγος τους. Όλοι οιασθενείς θα πρέπει να γνωρίσουν τηνχρήση της συσκευής αυτοενιέμενηςαδρεναλίνης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Κανένα άλλο φάρμακο (π.χ. αντιισταμινικάή κορτιζόνη) δεν πρέπει να χρησιμοποιείταιαντί της αδρεναλίνης.

«Ανέχετε βιώσει συμπτώματα που θα μπορούσαννα αποδοθούν σε αναφυλαξία στο παρελθόν,καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικόαλλεργιολόγο ώστε να σας δώσει αναλυτικήενημέρωση και σαφείς οδηγίες για τηναντιμετώπισή της», καταλήγει η κ.Σολιδάκη.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναφυλαξία,anafylaxia