Ανάλυση BBC: Γιατί η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας συνιστά πραγματική απειλή για τον Πούτιν

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα από το 2003 ο Στιβ Ρόζενμπεργκ εξηγεί σε ανάλυσή του γιατί συνιστά πραγματική απειλή για τον Βλαντίμιρ Πούτιν η εν εξελίξει εισβολή στο Κουρσκ των Ουκρανικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει, η λέξη Κουρσκ ήταν αντικείμενο μιας από τις πρώτες ανταποκρίσεις του πριν από 24 χρόνια. «Εκείνη την εποχή μιλούσα για τη βύθιση του υποβρυχίου K-141 Kursk στα παγωμένα νερά της Θάλασσας Μπάρεντς στις 12 Αυγούστου του 2000».

Αλλά στο μεταξύ έχουν αλλάξει πολλά κι «η Ρωσία

σήμερα είναι διαφορετική από αυτή του 2000». Ο Ρόζενμπεργκ εξηγεί ότι, σε αντίθεση με εκείνη την περίσταση, όταν η ρωσική τηλεόραση μετέδιδε τα νέα γι’ αυτό που θα μείνει στη μνήμη ως το σοβαρότερο δυστύχημα στην ιστορία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ναυτικού και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 118 άνδρες, τώρα «δεν υπάρχει ίχνος κριτικής προς τον Πρόεδρο Πούτιν».«Καμία αμφιβολία για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεών του, κανένας υπαινιγμός ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν που οδήγησε σε αυτή τη δραματική στιγμή» - δηλαδή την επίθεση των Ουκρανών στην περιοχή του Κουρσκ.

Θαβλάψει τον Πούτιν η ουκρανική επίθεσηστο Κουρσκ;

Μια σαφής αναφορά του ανταποκριτή του BBC στη λογοκρισία των ρωσικών ΜΜΕ, που η κυβέρνηση Πούτιν ελέγχει πλέον παντελώς. Και στη συνέχεια θέτει το ερώτημα: παρά την προπαγάνδα και τις χειραγωγημένες ειδήσεις, μετά από 908 ημέρες ενός πολέμου που υποτίθεται ότι θα κρατούσε ελάχιστες μέρες, «αυτά τα γεγονότα θα βλάψουν τον Πούτιν;».

ΟΡόζενμπεργκ εξηγεί ότι το ερώτημα αυτότου έχει τεθεί πολλάκις την τελευταίαδιετία και σε τουλάχιστον τρειςπεριπτώσεις που ήταν ιδιαίτερα σημαντικέςγια τον πόλεμο:

Πρώτον, το 2022, «όταν η Ουκρανία βύθισε το πολεμικό πλοίο Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». Το ίδιος και λίγους μήνες αργότερα κατά την «αστραπιαία υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Ουκρανία και ξανά το 2023, κατά την ανταρσία της Wagner, όταν ένοπλοι μισθοφόροι βάδισαν προς τη Μόσχα», αμφισβητώντας ευθέως την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις ο Πούτιν κατάφερε να βγει αλώβητος, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, λέει ο ανταποκριτής του BBC, σημειώνοντας ότι ότι σε αντίθεση με την ανταρσία της Wagner  «που τελείωσε σε μια μέρα», η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ «συνεχίζεται για περισσότερο από μια εβδομάδα: όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στη ρωσική ηγεσία και, ενδεχομένως, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλήγμα στην εξουσία του Προέδρου Πούτιν».

Υπονομεύεταιτο ίματζ του Πούτιν ως «Μίστερ Ασφάλεια»

Αυτή η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ θα μπορούσε να γκρεμίσει κομμάτι-κομμάτι τη μαρμάρινη εικόνα του «Mr Security» που έχτισε για τον εαυτό του ο Πούτιν στα είκοσι χρόνια σχεδόν αδιαμφισβήτητης εξουσίας του.

Ηεισβολή στην Ουκρανία αποσκοπούσεμεταξύ άλλων στη διατήρησητου χαρακτήρα του Πούτινως αδιαμφισβήτητουπροστάτη του ρωσικού λαού. Στηνπραγματικότητα, διευκρινίζει οΡόζενμπεργκ, «η λεγόμενη “ειδικήστρατιωτική του επιχείρηση” παρουσιάστηκεστους συμπολίτες του ως ένας τρόποςενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας τηςΡωσίας». Ωστόσο, δυόμισι χρόνια μετάτην έναρξη του πολέμουδεν υπάρχει και πολλέςενδείξεις της «ασφάλειας», που υπόσχεταιο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου στουςσυμπατριώτες του. Το αντίθετο: «υπάρχειπερισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας,με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να έχουνενταχθεί στη Συμμαχία»,εξηγεί ο Ρόζενμπεργκ.«Οι ρωσικές πόλεις δέχονταιτακτικά επιθέσειςουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφώνκαι τώρα οι στρατιώτες του Κιέβουκατακτούν ρωσικό έδαφος».

Αυτάπου δεν λέει ο Πούτιν

Ωστόσο,ο Πούτιν επιλέγει προσεκτικάτα λόγια του για να πείσει τη ρωσικήκοινή γνώμη ότι δεν συντρέχει λόγοςανησυχίας και αναφερόμενος στην επίθεσητων Ουκρανών στο Κουρσκ «απέφυγενα χρησιμοποιήσει τη λέξη “εισβολή”».Αντίθετα έκανε λόγο για«κατάσταση στην παραμεθόριοπεριοχή» ή «τα γεγονότα που διαδραματίζονται»και χαρακτήρισε «πρόκληση»την ουκρανική εισβολή.

Μετάαπό αυτό, πρέπει να αναρωτηθούμε ποιεςθα είναι οι επόμενες κινήσεις του ηγέτητου Κρεμλίνου. Ο Ρόζενμπεργκ αποκλείειτο ενδεχόμενο έναρξηςτου πολυπόθητου διαλόγουμε το Κίεβο. «Οι Ρώσοι αξιωματούχοικατέστησαν σαφές ότι, μετά την ουκρανικήεπίθεση, βάζουν στον πάγοτην ίδια την ιδέα τωνειρηνευτικών συνομιλιών και ο Πούτινδήλωσε ότι ο τρέχων στόχος είναι μόνο“η εκδίωξη του εχθρούαπό το ρωσικό έδαφος».

Αλλά η απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων είναι μεγάλη καθώς παρά την αποστολή ενισχύσεων στο Κουρσκ «ο ρωσικός στρατός δεν έχει ανακτήσει ακόμη τον έλεγχο σε αυτό το τμήμα της Ρωσίας», λέει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα.

Και καταλήγει: «Το πρωί της Πέμπτης, καθώς περνούσα μπροστά από το Κρεμλίνο, ξαφνικά σταμάτησα. Την ώρα που εργάτες έστηναν καθίσματα και οθόνες για μια εκδήλωση, σε μια γιγαντοοθόνη έπαιζε το κλασικό "Non, je ne regrette rien" (Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα, στα γαλλικά) της Edith Piaf και αντηχούσε σε όλη την Κόκκινη Πλατεία. Ήταν μια πραγματικά σουρεαλιστική στιγμή. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει ίχνος μετάνοιας για την πλήρους κλίμακας εισβολή που διέταξε στην Ουκρανία, ή για τις αποφάσεις που έλαβε έκτοτε. Κι αν οι δημόσιες τοποθετήσεις του αντανακλούν την τρέχουσα ψυχική του κατάσταση, τότε πραγματικά πιστεύει ότι μόνον μία έκβαση του πολέμου είναι εφικτή: η νίκη της Ρωσίας».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα