Ανάλυση Reuters: Σοκαρισμένοι οι Ευρωπαίοι «τρέχουν και δεν φτάνουν» μετά τις κινήσεις Τραμπ για την Ουκρανία

«Μία αίσθηση απογοήτευσης και καχυποψίας, ένα άρωμα πανικού». Έτσι περιγράφει το Reuters το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, μετά τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Μία ημέρα πριν την έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι και με δεδομένη τη μη συμμετοχή της Ουκρανίας στις Ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες στην Σαουδική Αραβία, το Reuters

παρουσιάζει τους Ευρωπαίους σοκαρισμένους, μπροστά σε μία εξέλιξη που ήταν μάλλον αναμενόμενη. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για το τί συμβαίνει στην Ε.Ε. μετά τον αιφνιδιασμό Τραμπ να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν και την ομιλία Ντι Βανς στο Μόναχο.

«Δεν έπρεπε να ξαφνιαστούν. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μείνει άναυδοι και παγωμένοι από τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή άμυνα», γράφει το διεθνές πρακτορείο για τη δυσάρεστη έκπληξη που βίωσαν οι Ευρωπαίοι μετά την επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς και την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι ντι Βανς στο Μόναχο.

«Επικράτησε μια αίσθηση απογοήτευσης και δυσπιστίας - και μια μυρωδιά πανικού - μεταξύ των Ευρωπαίων αντιπροσώπων, ακόμη και όταν ορισμένοι προσπάθησαν να αρθρώσουν κάποιες δηλώσεις αντίδρασης», συνεχίζει η ανάλυση.

Ο μεγαλύτερος φόβος των Ευρωπαίων: Τελειώνει η στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ

Το Reuters εστιάζει στον φόβο των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ασφάλεια των χωρών τους, τώρα που «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που υπονομεύει το Κίεβο και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Αυτή η ανησυχία πυροδοτήθηκε από την ομιλία του Τζέι ντι Βανς, στην οποία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα μόνο εν τη ρύμη του λόγου, προτιμώντας να αφιερώσει μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας στο να κατηγορεί στην Ευρώπη ότι καταπνίγει την ελευθερία του λόγου και πως αποτυγχάνει να διαχειριστεί τη μετανάστευση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι θα έπρεπε να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και την παραγωγή όπλων. «Αλλά μετά από χρόνια παρόμοιων δηλώσεων κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ (2017-21), και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς να οργανώσουν μια τέτοια προσπάθεια ή πώς να την πληρώσουν», γράφει το Reuters.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι δέχονται την πίεση των ΗΠΑ προκειμένου να καταλήξουν σε σχέδια για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, δηλαδή πώς ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις θα εξασφαλίσουν την τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην οποία εν τω μεταξύ θα έχουν καταλήξει οι ΗΠΑ με τη Ρωσία. Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Ο «κατευνασμός» που απέτυχε με τον Χίτλερ

Έχοντας ζήσει στο έδαφός τους τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εβρισκόμενοι μάλιστα στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, οι Ευρωπαίοι έχουν έναν ακόμη φόβο: Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατευνάσουν τη Ρωσία, όπως οι μεγάλες δυνάμεις προσπάθησαν - ανεπιτυχώς προφανώς - να κάνουν με τη ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του 30.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι θα συμβιβαστούν μόνο με μια «βιώσιμη στον χρόνο» ειρηνευτική συμφωνία και η Ουκρανία θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως εβρισκόμενοι στο Μόναχο, πόλη που έχει συνδεθεί με το σύμφωνο του 1938 με το οποίο αναγνωρίστηκε η προσάρτηση της στη ναζιστική Γερμανία της περιοχής Σουδητίας που ανήκε στην Τσεχοσλοβακία, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ανοιχτά ότι φοβούνταν ότι ο «κατευνασμός» - όπως είναι ιστορικά γνωστή αυτή η αποτυχημένη τακτική των συμμάχων - είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη.

«Καθώς βρίσκομαι εδώ στο Μόναχο απόψε, δεν μπορώ παρά να ρωτήσω: Μήπως έχουμε ξαναβρεθεί εδώ;» είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας, το βράδυ του Σαββάτου.

Ηχηρό ήταν το μήνυμα του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, την Κυριακή μέσω του X: «Ως τουρίστας μου αρέσει αυτό το μέρος. Ωραίοι άνθρωποι, τέλεια μπύρα, υπέροχη πινακοθήκη. Ως ιστορικός και πολιτικός, το μόνο πράγμα που μπορώ να πω σήμερα είναι: ΜΟΝΑΧΟ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»

«Χιονοθύελλα» Τραμπ χτύπησε την Ευρώπη

Το Reuters περιγράφει τις κινήσεις της αμερικανικής διοίκησης για την Ουκρανία ως «χιονοθύελλα», παρόλο που η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι παραμένει προσηλωμένη στη διατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας για 75 χρόνια.

Την Τετάρτη, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία δεν θα περιελάμβανε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και δεν ήταν ρεαλιστικό για την Ουκρανία να επιστρέψει στα σύνορά της πριν από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Ο Χέγκσεθ είπε επίσης ότι «οι σκληρές στρατηγικές πραγματικότητες» εμπόδισαν τις ΗΠΑ «να επικεντρωθούν κυρίως στην ασφάλεια της Ευρώπης».

Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Τραμπ είπε ότι τηλεφώνησε στον Πούτιν, έδωσε μια αισιόδοξη αξιολόγηση της συνομιλίας και είπε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν αμέσως. Ήταν μία κίνηση που «ανέτρεψε χρόνια Δυτικής πολιτικής», όπως χαρακτηριστικά γράφει το Reuters, πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και συνοψίζονταν στην απομόνωση του Πούτιν και την επιμονή στη θέση πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν μόνο όταν η Ουκρανία βρισκόταν σε ισχυρότερη θέση στο πεδίο της μάχης.

«Πολλά από αυτά τα βήματα είχαν κωδικοποιηθεί από τον Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία και απηχούσαν ήδη από την πρώτη του θητεία, όταν επέκρινε συχνά το ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα», σημειώνεται στην ανάλυση. Και τώρα οι Ευρωπαίοι «τρέχουν και δεν φτάνουν».

«Είναι σαφές τώρα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σπάσουν την τάξη των πραγμάτων, όπως εκείνοι τη δημιούργησαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό περιλαμβάνει την καταστροφή της ΕΕ. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό και να αλλάξουμε εντελώς την στάση μας», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση Reuters, Σοκαρισμένοι, Ευρωπαίοι, Τραμπ, Ουκρανία,analysi Reuters, sokarismenoi, evropaioi, trab, oukrania