Ανύπαρκτη αντιπολίτευση

Αγγελος Μόσχοβας

Τα τελεσίγραφα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και του ΔΝΤ, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την νέα ελληνική κυβέρνηση και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών στον Αλέξη Τσίπρα: Ή συμβιβάζεται ή έρχεται σε ρήξη. Εύκολο δεν είναι τίποτα από τα δύο, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές – όποιος δρόμος και αν επιλεγεί.

Το χειρότερο ωστόσο, είναι ότι το αδιέξοδο που προδιαγράφεται,

δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό.

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση εμμένει μέχρι τέλους στη σκληρή γραμμή έναντι των δανειστών της. Φτάνει στο σημείο μηδέν και πρέπει να επιλέξει: Εκλογές ή δημοψήφισμα; Το ενδεχόμενο εκλογών φαίνεται ότι δεν υπάρχει στις σκέψεις του επιτελείου του Πρωθυπουργού.

Το δημοψήφισμα, είναι κάτι που είχε συζητηθεί προεκλογικά μεταξύ των πιο στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και δεν είχε αποκλεισθεί ως προοπτική.

Και το θέμα είναι με τι ερώτημα θα πάει - είτε στη μια εναλλακτική είτε στην άλλη; «Μέσα ή έξω από το ευρώ;» Ή «ψηφίστε αν θέλετε να εφαρμόσω το νέο Μνημόνιο;».

Για το πρώτο υπάρχουν πολλές οπτικές να το δει κανείς. Για το δεύτερο, το αδιέξοδο μεγαλώνει για τον Αλέξη Τσίπρα: Πώς θα ζητήσει (είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών) από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύει ο ίδιος;

Εξάλλου, όπως έλεγε και ο Φρανσουά Μιτεράν, «οι πολίτες στα δημοψηφίσματα απαντούν συνήθως για όλα, εκτός από το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί για να ακολουθήσει άλλο δρόμο, διαφορετικό από των προκατόχων του. Θα ήταν τουλάχιστον σόλοικο να επιδιώξει ο Τσίπρας αναβαπτισμένος σε νέα λαϊκή εντολή να κάνει ό,τι και οι προηγούμενοι.

«Δεν μπορούμε να φέρουμε από την πίσω πόρτα το Μνημόνιο και την Τρόικα να κάνει αξιολογήσεις. Θα ήμασταν γελοίοι αν κάναμε αυτό που έκανε ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου, να λένε άλλα προεκλογικά, άλλα να κάνουν ως κυβέρνηση» λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Εχει δε να απευθυνθεί, σε μια κοινή γνώμη που – κουρασμένη από το αντιπολιτευτικό σκηνικό – δείχνει πρωτοφανή ανοχή στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση αλλά και ικανοποιημένη στο θυμικό της από την ρητορική (μέχρι στιγμής) αντίσταση που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις αξιώσεις των πιστωτών μας.

Το γκροτέσκο σκηνικό, έρχεται να συμπληρώσει η πλήρης απουσία αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί μια τραυματική εμπειρία εκλογικής ήττας με τον Αντώνη Σαμαρά να αμφισβητείται.Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, εξακολουθεί να εκφέρει την ακραία λογική της.Το Ποτάμι επιχειρεί να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο αλλά προς ώρας δεν δείχνει να αποτελεί ικανή εναλλακτική.Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι συμπολίτευση, οπότε ο ακραίος λόγος τους απουσιάζει από τα αντιπολιτευτικά έδρανα.Το ΠΑΣΟΚ έχει εξαϋλωθεί αριθμητικά και εκλογικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι υπ' ατμόν, αφού έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την ηγεσία στο Συνέδριο του Μαΐου.

Ως εκ τούτου, τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Κατηγορία: ΠολιτικήTags: κυβέρνησηαντιπολίτευσηεκλογές δημοψήφισμα
Keywords
Τυχαία Θέματα