Αρχαία Νικόπολη: Έτσι θα γίνει το σκηνικό οικοδόμημα του θεάτρου -Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Στην αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων του μεγάλου θεάτρου στην Αρχαία Νικόπολη προχωρά το ΥΠΠΟ.
Εντάσσοντας και συγκεκριμένες επεμβάσεις στο συνολικό σχέδιο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.
Αναστηλωτικά προγράμματα στο θέατρο της αρχαίας ΝικόποληςΗδη έχουν ολοκληρωθεί τα αναστηλωτικά
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη αυτοψία της, στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, δήλωσε: «Το έργο της αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου, της οικίας του εκδίκου Γεωργίου και των πολύ σημαντικών παλαιοχριστιανικών Βασιλικών, εντάσσεται στο σχέδιο συνολικής ανάδειξης των μνημείων της Νικόπολης.
Η ανέγερση του θεάτρου αποτελεί τμήμα του οικοδομικού προγράμματος του Οκταβιανού και συνδέεται με την αναβίωση των “Ακτίων”, αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα. Η πρόταση αποκατάστασης και αναστήλωσης του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων του θεάτρου ακολουθεί το αρχαίο σύστημα δόμησης κατά τα ρωμαϊκά πρότυπα και στοχεύει στην προστασία, την ανάδειξη και την επανάχρηση του μνημείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο αποκατάστασης στην ορχήστρα του θεάτρου.
Οι πόροι για το έργο στο μεγάλο θέατρο προέρχονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027 και θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη για την άριστη συνεργασία μας, όλα αυτά τα χρόνια. Οι εργασίες στα άλλα μνημεία της Νικόπολης χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ολιστική ανάδειξη της Νικόπολης, ενός ιδιαίτερα εκτεταμένου και σημαντικού αρχαιολογικού χώρου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος μας είναι να δρομολογήσουμε την υποψηφιότητα της Νικόπολης προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».
Η Αρχαία Νικόπολη χτίστηκε από τον Αύγουστο Οκταβιανό, στα πρότυπα του ρωμαϊκού ορθογωνικού πολεοδομικού συστήματος προς τιμήν των θεών για τη νίκη του κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.
Το σκηνικό οικοδόμημα του Θεάτρου της Αρχαίας ΝικόποληςΤο Θέατρο κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. έγινε πιο πολυτελές από το αρχικό, με ψηλότερο σκηνικό οικοδόμημα και περιμετρική στοά. Είχε τη δυνατότητα φιλοξενίας 8.000 θεατών και με τη μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου 10.000 θεατών. Το 1960 πραγματοποιήθηκε η παλαιότερη έρευνα - ανασκαφή στο χώρο του θεάτρου, με τομές στη σκηνή. Το 1997, εκτεταμένοι καθαρισμοί οδήγησαν στη συμπλήρωση της κάτοψης του θεάτρου. Το 2001 πραγματοποιήθηκαν στερεωτικές εργασίες στο ανατολικό παράθυρο του ορόφου της σκηνής και σε μεγάλη ρωγμή της πρόσοψης της σκηνής. Το 2004 - 2007 στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, έγινε ανάλυση των υλικών του μνημείου. Το 2011 εγκρίθηκε μελέτη προστασίας και αποκατάστασης του θεάτρου. Το 2014 πραγματοποιήθηκε ψηφιακή αποτύπωση τμημάτων του σκηνικού οικοδομήματος και εκπονήθηκε γεωτεχνική μελέτη και έρευνα του υπεδάφους. Το 2015 πραγματοποιήθηκε μελέτη στατικής προσωρινής αντιστήριξης τοιχοποιιών σκηνής και παρασκηνίων του Θεάτρου. Από το 2013 έως το 2018 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες συμπληρώσεις στον βόρειο τοίχο και στην νότια όψη του σκηνικού οικοδομήματος. Το 2020 εκπονήθηκε συμπληρωματική γεωτεχνική μελέτη για το κοίλο και το ανατολικό παρασκήνιο του θεάτρου. Το 2021 εκπονήθηκε μελέτη διαδρομών κίνησης επισκεπτών από και προς το εσωτερικό του θεάτρου και το 2023 μελέτη αποκατάστασης για την ορχήστρα του θεάτρου.
Το σκηνικό οικοδόμημα του Θεάτρου αποτελείται από το κυρίως κτήριο της σκηνής, στην όψη του οποίου διαμορφώνεται μνημειώδης τοίχος με κιονοστοιχίες (scaenae frons) επί τεσσάρων βάθρων, το προσκήνιο με τον μπροστινό του τοίχο (fonts pulpiti) και τα παρασκήνια εκατέρωθεν του προσκηνίου.
Εξωτερικά του σκηνικού οικοδομήματος διαμορφώνονταν στοά σχήματος Π, η οποία οδηγούσε στις δύο εισόδους των παρόδων. Εσωτερικά, στη στάθμη του ισογείου, το σκηνικό οικοδόμημα χωρίζεται σε επτά συμμετρικά διατεταγμένους θολωτούς χώρους, τρεις από τους οποίους αποτελούν διόδους -κεντρική είσοδος και δύο εκατέρωθεν αυτής, ανατολικά και δυτικά.
Όλοι οι χώροι στο ισόγειο έχουν ημικυλινδρικούς θόλους που εδράζονται στους εγκάρσιους τοίχους. Η διαρρύθμιση του ορόφου είναι παρόμοια με αυτή του ισογείου. Το μνημείο εμφανίζει αποσάθρωση και εκτενή κατάρρευση τοίχων, θόλων, τόξων, επισφαλή ισορροπία και μεγάλες παραμορφώσεις.
Για αποκατάσταση της μορφής του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων και για την στατική εξασφάλιση του μνημείου, κατόπιν καθαίρεσης της μεταλλικής κατασκευής αντιστήριξης που αλλοιώνει τη μορφή του, προβλέπεται να ανακτηθούν τα τόξα των ανοιγμάτων και να συνδεθούν μεταξύ τους οι δύο επιμήκεις τοίχοι μέσω ανάκτησης τμημάτων των εγκάρσιων τοίχων και της θολοδομίας του ισογείου, αποκατάσταση ρηγματώσεων, ανάκτηση εγκάρσιων τοιχοποιιών και αποκατάσταση προσκηνίου.
Ο Οίκος του εκδίκου Γεωργίου, μια μεγάλη και πολυτελή αστική οικία αναπτύσσεται σε γήλοφο, περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους και καταλαμβάνει μια οικοδομική νησίδα, περίπου 9.000 τ.μ. Σε ψηφιδωτό δάπεδο της οικίας μαρτυρείται το όνομα του εκδίκου Γεωργίου, του αξιωματούχου που ήταν επιφορτισμένος με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών έναντι του κράτους. Με βάση τα συστήματα δομής, αναγνωρίζονται τρεις οικοδομικές φάσεις από τον 1ο αι. ως και τις αρχές του 7ου αι. μ.Χ.
Η Βασιλική Α΄, γνωστή ως Βασιλική του Δομετίου, από το όνομα δύο ομωνύμων επισκόπων –σύμφωνα με επιγραφές στα ψηφιδωτά της δάπεδα- ήταν αφιερωμένη στον Αγιο Δημήτριο. Η ανέγερσή της από τον πρώτο Δομέτιο χρονολογείται περίπου στα μέσα του 6ου αι., ενώ η αποπεράτωση της ψηφοθέτησης του ναού τοποθετείται από τον συνώνυμο διάδοχό του στον επισκοπικό θρόνο, στα 550-575.
Η Βασιλική Β΄, γνωστή και ως Βασιλική του Αλκίσωνος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο εκκλησιαστικό συγκρότημα περίπου 6.000 τ.μ. Η ανέγερσή της χρονολογείται στα μέσα ή στο β΄μισό του 5ου μεταχριστιανικού αιώνα και συνδέεται με τον επίσκοπο Αλκίσωνα. Λόγω του μεγέθους και της πολυτελούς κατασκευής της θεωρείται ότι ήταν η επισκοπική έδρα της Νικόπολης.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- “Μπερμπάντης” Δήμαρχος σε μεγάλο δήμο της Ελλάδας, τις “έφαγε” από απατημένο σύζυγο ,του πήρε τη γυναίκα αλλά και τη δουλειά
- Το N.1 μπαχαρικό για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με γαστρεντερολόγους – Ενισχύει και το ανοσοποιητικό
- Deal Ολυμπιακού με Κάρμο
- Ανεβαίνει η θερμοκρασία, περιορίζεται η αστάθεια αλλά έρχεται νέα κακοκαιρία – Πότε τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα «χτυπήσουν» ξανά
- Νεκρή από τζαμαρία: Αδιανόητη τραγωδία στην Κατερίνη, γυναίκα είχε τον πιο τραγικό θάνατο ενώ περπατούσε
- Σύβοτα: Τράγος πήγε στην παραλία και έκλεψε ένα... freddo espresso - Το βίντεο που έγινε viral
- Μεξικό: Μέλη καρτέλ ναρκωτικών απήγαγαν 122 επιβάτες λεωφορείου και τους εκτέλεσαν
- Ναυάγιο στη Σικελία: Η κρουαζιέρα αναψυχής που μετατράπηκε σε υγρό τάφο - Αυτοί είναι οι έξι νεκροί του πολυτελούς σκάφους "Bayesian"
- Το ποτό που δεν πρέπει να πιούμε ποτέ πριν το φαγητό
- Aκίνητα: Στα κινητά μας τηλέφωνα όλα τα στοιχεία μέσω Wallet – Ποια θα λάβουν πρώτα την ψηφιακή ταυτότητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Στη Θεσσαλονίκη ο Τζόναθαν Γκόμεζ, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ
- Ο Ολυμπιακός κοντά στην απόκτηση του Νταβίντ Κάρμο από την Πόρτο
- Greek Tourism Booms in 2024: Revenue and Arrivals Soar
- Μπρούνο Φερνάντες σε Πελίστρι: «Ήταν ευχαρίστησή μου να παίξω δίπλα σου, έρχονται μεγάλα πράγματα για σένα»
- Ο Σολτς δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν συμβουλεύθηκε την Γερμανία για την εισβολή της στην Ρωσία
- Foreign National Apprehended for Hotel Room Thefts in Rethymno
- Ο απερχόμενος επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού ζήτησε «συγχώρεση»
- Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Στόχος της εισβολής στο Κουρσκ είναι η προστασία παραμεθόριων περιοχών από τη Ρωσία
- Θοδωρής Κολυδάς: Αναλύει το πολύ σπάνιο φαινόμενο των ανοδικών κεραυνών
- Ωρωπός: Νέο ατύχημα σε λούνα παρκ - 6χρονο αγοράκι έπεσε από ύψος ενός μέτρου καθώς έκανε τραμπολίνο
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Αρχαία Νικόπολη: Έτσι θα γίνει το σκηνικό οικοδόμημα του θεάτρου -Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
- Παναθηναϊκός: Πρώτη «μάχη» με τη Λανς για την πρόκριση στο League Stage του Conference League
- Όπρα Γουίνφρεϊ: Εγκώμια για την Κάμαλα Χάρις στο συνέδριο -Το αιχμηρό σχόλιο για τις «άτεκνες γυναίκες με γάτες»
- «All Greece, One Culture» Enters Week Eight with a Diverse Cultural Lineup
- OHE: Τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν το πολιτικό θάρρος να καταλήξουν σε συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
- Greek Tourism Booms in 2024: Revenue and Arrivals Soar
- Foreign National Apprehended for Hotel Room Thefts in Rethymno
- Turbulence Causes Flight Diversions and Injuries
- Κένυα: Στο δικαστήριο πέντε αστυνομικοί για την απόδραση κατά συρροή δολοφονού από φυλακή στο Ναϊρόμπι
- AADE Exposes Widespread Online Tax Evasion, Over €18.5 Million Concealed
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ η Ράφα – «Η ταξιαρχία της Χαμάς νικήθηκε»
- Ερημοποίηση
- H Δημοκρατία μας και το κυπριακό Άγος
- Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: ένας πόλεμος εκτός ελέγχου;
- Ρόδος: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες – Και σεισμός 4.2 Ρίχτερ στο νησί!
- Κινεζική εταιρεία πέτυχε την πλήρη φόρτιση ενός smartphone σε μόλις 4,5 λεπτά
- Πλεύρης: Η χρήση του «μπάτσος» είναι και τώρα ποινικό αδίκημα, μη σοκάρεστε οι αριστεροί
- Χαλκιδική: Έλεγχος «μαϊμού» λίγο πριν από την τραγωδία – Και το 2023 πήρε καθυστερημένα άδεια το λούνα παρκ
- Αυτοί είναι οι έξι νεκροί του ναυαγίου στη Σικελία: Ανάμεσά τους και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς