Άρειος Πάγος: Κρίσιμη απόφαση για τον εκτοκισμό δανείων του νόμου Κατσέλη –Ποιες οι επιπτώσεις σε περίπτωση αλλαγής

Ο τρόπος εκτοκισμού των δανείων του νόμου Κατσέλη και η ρύθμιση των δανείων με ρήτρα ελβετικού φράγκου είναι τα δύο ανοιχτά μέτωπα για τράπεζες και servicers αλλά και για την κυβέρνηση καθώς πολλά από αυτά τα δάνεια είναι τιτλοποιημένα και ενταγμένα στον «Ηρακλή» που έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, θα γίνει η πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο εκτοκισμού των δανείων του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες

αποφάσεις στα ειρηνοδικεία της χώρας.  Το ερώτημα είναι αν η εξόφληση του δανείου είναι τοκοχρεωλυτική, αν δηλαδή ο τόκος υπολογίζεται στο σύνολο του άληκτου κεφαλαίου, όπως είναι η πάγια ελληνική και διεθνής τραπεζική πρακτική ή αν το τόκος εφαρμόζεται μόνο στο ποσό της μηνιαίας δόσης, «μετατρέποντας» το δάνειο σε σχεδόν άτοκο.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη ορίζει ρητά στο άρθρο 9:  «Για τον προσδιορισμό της περιόδου τοκοχρεωλυτικής εξόφλησης της οριζόμενης συνολικής οφειλής λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ύψος της οφειλής και η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη»

Η συνολική περίμετρος των στεγαστικών δανείων που θα επηρεαστεί από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ξεπερνάει τα 8 δις ευρώ και αφορά περισσότερα από 150.000 δάνεια που έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη ενώ περίπου 40.000 δάνεια συνολικού ύψους περίπου 4 δις ευρώ είναι στη φάση της εκδίκασης.

Σε μια ενδεχόμενη απόφαση για αλλαγή του τρόπου εκτοκισμού, δηλαδή επί της μηνιαίας δόσης και όχι στο σύνολο του άληκτου κεφαλαίου, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να επέλθει οικονομική ζημιά άνω του 1 δις ευρώ αποκλειστικά και μόνο από τα τιτλοποιημένα δάνεια του νόμου Κατσέλη που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή»  με επιπτώσεις στις κρατικές εγγυήσεις.  Και αυτό γιατί  σε ενδεχόμενη αλλαγή του τρόπου εκτοκισμού θα μειωθούν οι χρηματοροές των τιτλοποιήσεων αυξάνοντας τον κίνδυνος σοβαρής υστέρησης των business plans των τιτλοποιήσεων, τα οποία εκπονήθηκαν με δεδομένο ότι τα δάνεια εξοφλούνται τοκοχρεωλυτικά. Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι ανώτερης εξασφάλισης των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αν καταπέσει επιβαρύνει τους τελικά τους φορολογούμενους.

Η πιλοτική δίκη όμως δεν αφορά μόνο τα δάνεια του νόμου Κατσέλη. Ο υπολογισμός του τόκου στη μηναία δόση στην πραγματικότητα, οδηγεί σε ένα σχεδόν άτοκο δάνειο.  Και μια ενδεχόμενη απόφαση που θα άλλαζε την μέχρι τώρα μέθοδο εκτοκισμού θα δημιουργούσε και δικαίως νομικό έρεισμα  και για τους  άλλους «κόκκινους» δανειολήπτες να ζητήσουν να ισχύει και για αυτούς ο υπολογισμός των τόκων στη μηναία δόση.
 Και σε ότι αφορά τους δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια θα είχαν ένα ισχυρό κίνητρο να σταματήσουν να τα αποπληρώνουν κανονικά ελπίζοντας ότι θα αλλάξει και για αυτούς η μέθοδος εκτοκισμού.

Στην τοκοχρεολυτική εξόφληση για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με 4% επιτόκιο και εξόφληση 20 χρόνια ο δανειολήπτης θα έχει καταβάλει περί τις 145.000 ευρώ και γι’ αυτό πολλοι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη δυσκολεύονται να πληρώσουν τη μηναία δόση/

Σε ότι αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη δυνατή και δίκαιη λύση. Στο οικονομικό επιτελείου  εξετάζουν διαφορετικά σενάρια, αναλύοντας το κόστος που θα πρέπει να επωμιστεί κάθε πλευρά (οφειλέτης – πιστωτής – δημόσιο).

Στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίσκονται 2,8 δις ευρώ δάνεια τα οποία είναι ενήμερα και άλλα 2 δις ευρώ στους servicers και έχουν ενταχθεί στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» οι οποίες φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.  Γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για την εξεύρεση μια λύσης που θα ικανοποιεί τους 70.000 δανειολήπτες  αλλά δεν θα «χτυπάει» στις τιτλοποιήσεις και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άρειος Πάγος, Κρίσιμη, Κατσέλη –Ποιες,areios pagos, krisimi, katseli –poies