Χαμόγελα του Κρεμλίνου για την ήττα Μακρόν και Σολτς στις ευρωεκλογές -«Κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σαφώς δεν άφησε αδιάφορο το Κρεμλίνο, αναφέρει το Politico.

Η Ρωσία παρακολουθούσε στενά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς αποτυπώνουν τον νέο πολιτικό συσχετισμό στην Ευρώπη και για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ως αντίπαλο στρατόπεδο προκύπτει ότι η ΕΕ περνάει σε μια άλλη φάση, κυρίως με την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς στην κάλπη.

Η σοκαριστική απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές

μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, καθώς και η επιτυχία της ακροδεξιάς σε χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο, έγιναν πρωτοσέλιδα των ειδήσεων, σημειώνει το Politico.

Με τον Μακρόν να ηγείται πρόσφατα μιας πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο χαμογελά.

«Παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν την ηγετική τους θέση, με την πάροδο του χρόνου τα (σ.σ. λαϊκιστικά) δεξιά κόμματα θα τους κοιτούν στα μάτια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.

«Μακρόν και Σολτς κρατιούνται στην εξουσία με τις τελευταίες δυνάμεις που τους έχουν απομείνει»

Ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Βιατσεσλάβ Βολοντίν έγραψε στο Telegram ότι «ο Μακρόν και ο Σολτς κρατιούνται στην εξουσία με τις τελευταίες δυνάμεις που τους έχουν απομείνει», χρησιμοποιώντας την ευκαιρία να καρφώσει και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι Σοσιαλιστές του οποίου ήρθαν τρίτοι πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Το σωστό για αυτούς θα ήταν να παραιτηθούν και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες τους», δήλωσε ο Βολόντιν ο οποίος προεδρεύει της ρωσικής κάτω βουλής από το 2016 και είναι ακλόνητος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Βολόντιν, τα εκλογικά αποτελέσματα τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι «η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα, υπάρχει μεταναστευτική κρίση και οι χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία ενάντια στα εθνικά τους συμφέροντα».

«Ο Μακρόν έχασε στις ευρωεκλογές γιατί υποστηρίζει την Ουκρανία»

Ο αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ, ο οποίος θεωρείται φερέφωνο του Κρεμλίνου συνέδεσε ομοίως το γαλλικό αποτέλεσμα με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την οποία η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση.

«Ελπίζω ο Μακρόν να καταλάβει ότι οι Γάλλοι τον απορρίπτουν επειδή υποδαυλίζει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», σχολίασε. «Ίσως όμως, αντί γι' αυτό, να επιλέξει την κλιμάκωση και να ξεκινήσει έναν πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Στο δικό του μετεκλογικό απολογισμό, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες «μίλησαν ενάντια στην πορεία των Βρυξελλών, αλλά δεν θα ακουστούν».

Υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει «αντιδημοφιλή μέτρα», όπως οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Ουκρανία, και θα αναζητήσει νέους τρόπους για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, πρόσθεσε δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, TASS.

«Τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυξάνονται κατακόρυφα»

«Τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυξάνονται κατακόρυφα στις ευρωεκλογές», έγραψε τη Δευτέρα η προπαγανδιστική πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης RT, η οποία έχει αποκλειστεί από την μετάδοση ειδήσεων στην ΕΕ.

Επισήμανε μάλιστα ότι η πολιτική αντίπαλος του Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, είναι κατά της Ουκρανίας που χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να διεξάγει πλήγματα στο ρωσικό έδαφος και έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, η AfD, συνέχιζε το άρθρο, «επανειλημμένα αντιτάχθηκε στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αντιτάχθηκε στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», υπονοώντας ότι η πολιτική ανατροπή στις δύο ευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορούσε να ωφελήσει τη Μόσχα.

«Αποδυναμώνεται το αντιρωσικό μπλοκ»

Στα ρωσικά δίκτυα έγινε λόγος για «αποδυνάμωση του αντιρωσικού μπλοκ» στην ΕΕ. Σε δυσοίωνο τόνο, ο Rybar, ένας δημοφιλής στρατιωτικός μπλόγκερ με περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς στο Telegram, προειδοποίησε ότι τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν «έναν νέο γύρο καταστολής και πίεσης».

«Κάποιοι, με φόντο την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την υποστήριξη της λεγόμενης Ουκρανίας, θα κατηγορηθούν για συμπάθεια προς τη Ρωσία και κάποιοι θα διωχθούν ποινικά», έγραψε ο Rybar, αναφερόμενος στο πρόσφατο σκάνδαλο Russiagate, στο οποίο εμπλέκονται ακροδεξιοί πολιτικοί στη Γερμανία, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για χρηματισμό από το Κρεμλίνο.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε ο Rybar.

«O Μακρόν είναι συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου»

Σε ορισμένες πλευρές ο τόνος ήταν ελαφρώς πιο μετριοπαθής. «Δεν υπήρξε επανάσταση», έγραψε στο Telegram η δεξαμενή σκέψης Russia in Global Affairs, η οποία συμβουλεύει το Κρεμλίνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αλλά πρόσθεσε: «Ο Μακρόν έθεσε το ουκρανικό ζήτημα και την υπόσχεση να παρέμβει στρατιωτικά στο επίκεντρο της εκστρατείας του … Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό απέτυχε να ενθουσιάσει τους ψηφοφόρους».

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ίσως η πιο ακραία αντίδραση ήρθε από τον άνθρωπο που διορίστηκε από τη Μόσχα ως πρεσβευτής του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για τα «εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου», τον Rodion Miroshnik, ο οποίος δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossia-24 ότι θα πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον του Μακρόν.

«Σε μια προσπάθεια να επιδείξει τη ναπολεόντεια προσέγγισή του, έχει λάβει σοβαρά μέτρα για να προσπαθήσει να προκαλέσει κλιμάκωση στο ρωσικό έδαφος, εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Miroshnik, κατηγορώντας τον Γάλλο ηγέτη ότι είναι συνένοχος σε ουκρανικά εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Δικαστήριο, παραδέχτηκε ότι είναι απίθανο να συνεργαστεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία, καταλήγει το Politico.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα