Χατζηδάκης για συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας: Εκκρεμότητα χρόνων -Υπήρχε κίνδυνος για τις καταθέσεις

Τη σημασία που θα έχει για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος αλλά και τα οφέλη για τους καταναλωτές, η συγχώνευση της Attica με την Παγκρήτια τράπεζα, ανέλυσε στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση

της επίμαχης σύμβασης, ο υπουργός των Οικονομικών, τόνισε πως η περίπτωση της Attica, είναι μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα εδώ και 12 χρόνια που «χωρίς να πανηγυρίζουμε, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε, γιατί αν δεν το κάνουμε τα πράγματα θα γινόντουσαν εξαιρετικά προβληματικά».

Αιχμές Χατζηδάκη για την διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ

«Εξετάστηκαν δειγματοληπτικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί από την Attica, σε 37 δανειολήπτες. Φάνηκε, πως υπήρχε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους με μερική ή μηδενική εξασφάλιση. Έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων και χρηματοδότηση επιχειρήσεων για να συμμετάσχουν σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προκειμένου να γίνει κάτι… Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχε γραφτεί για κατασκευαστική εταιρία φιλική στη τότε κυβέρνηση που πήρε το 2015, 39 δάνεια με εξασφαλίσεις υποσχετικών έργων», είπε αφήνοντας αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση που έκανε στην τράπεζα τη περίοδο της διακυβέρνησης του.

Ο κ. Χατζηδάκης, επικαλέστηκε και έκθεση της ΤτΕ που δείχνει την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η τράπεζα και εξήγησε πως αν ήταν αρνητικός στη σύμβαση, θα υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος απώλειας καταθέσεων άνω του 1,6 δις ευρώ και πως ο ίδιος θα ήταν αντιμέτωπος ενδεχομένως με το αδίκημα της απιστίας.

«Στα οφέλη της συμφωνίας είναι η εξουδετέρωση της όποιας απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος δανειοληπτών. Φτάνει ; δεν ισχυρίζομαι ότι συντελείται σήμερα το 8ο θαύμα του κόσμου αλλά ότι έχουμε μια θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα, καθώς αποτρέπεται ζημιά με τη στήριξη του κράτους. Ισχυριζόμαστε ότι δίνουμε λύσεις επ’ ωφελεία των καταθετών και του τραπεζικού συστήματος. Η δημιουργία νέας τράπεζες με κόκκινα δάνεια που περιορίζονται κάτω του 3% είναι θετική εκκίνηση. Λέει κανείς, μας εγγυάστε ότι όλα θα προχωρήσουν καλά; εγώ λέω ότι η ΤτΕ οι σύμβουλοι ΤΧΣ, όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη συμφωνία είπαν ότι είναι επωφελής. Και δημιουργούνται βάσεις για να προχωρήσει παραπέρα».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή και πως η συμφωνία πρέπει να στηριχθεί από τα τα υπόλοιπα κόμματα. Η αντιπολίτευση ωστόσο, παρότι οι πλειοψηφία των εισηγητών της, δήλωσε επιφύλαξη και η κριτική τους επί της συμφωνίας ήταν περιορισμένη δεν έδειξαν διάθεση να συναινέσουν.

Ο Γιώργος Καραμέρος από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δημιούργησε μεθοδευμένα αδιέξοδο στην τράπεζα προκειμένου να φέρει τη σύμβαση μέσα στο κατακαλόκαιρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναινέσει στη διαδικασία, θέλουμε τραπεζικό ανταγωνισμό, θέλουμε νέες τράπεζες που θα σπάσουν το περιβάλλον μονοπωλίου», είπε και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε συμφωνία χωρίς κάποια προοπτική για μείωση του κόστους των προμηθειών ή κλείσιμο της ψαλίδας των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Κρατάμε επιφυλάξεις, για τη συμφωνία, αγωνιζόμαστε για αντιολιγοπωλειακό πλαίσιο».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος, είπε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο με τη δημιουργία 5ου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, εφόσον εξυγιανθούν δύο τράπεζες και δημιουργηθεί νέος υγιής φορέας.

«Επιφυλασσόμαστε για να σας κάνουμε σειρά ερωτήσεων που απαιτούν καθαρές απαντήσεις. Το ένα είναι αν η σύμβαση λύνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και το δεύτερο αν γίνεται με όρους που είναι καλοί για Έλληνα φορολογούμενο. Κυβερνητική πολιτική για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα δεν μπορούν να κάνουν όσοι υπηρετούν ένα άρρωστο», είπε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα