Διαπραγμάτευση και Βαρουφιάδα: Πρώτο και Τρίτο πρόσωπο

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Και άλλες χώρες διαθέτουν υπουργό οικονομικών οικονομολόγο.

Η μόνη, όμως, της οποίας ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής έχει διατελέσει σύμβουλος παραγωγής παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι η Ελλάδα.

Αν βλέπαμε λοιπόν την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη σαν τέτοιο παιχνίδι τι θα μπορούσαμε να πούμε;
Αυτοί που παίζουν τέτοια παιχνίδια αμέσως αντιλαμβάνονται μια θεμελιώδη διαφορά μεταξύ παιχνιδιών πρώτου προσώπου και παιχνιδιών τρίτου προσώπου. Αν καταλάβουμε

αυτή τη διαφορά μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το τι παιχνίδι παίζεται με την Ελλάδα, τις Βρυξέλλες και το ευρώ.

Στα παιχνίδια πρώτου προσώπου ο παίκτης είναι ήρωας – κάτι σαν τις υπερμεγέθεις προσωπικότητες της Ιλιάδας ή τα πρόσωπα της μυθολογίας. Οπλισμένος με ευφυία και ευστροφία ο ήρωας του παιχνιδιού αναλαμβάνει μόνος του την εξουδετέρωση πολύ ισχυρότερων αντιπάλων. Μερικές φορές μπορεί αυτό να φτάσει και στην κατάλυση ολόκληρων αυτοκρατοριών. Αν είναι αρκετά έξυπνος, αν καταλάβει τους κανόνες του παιχνιδιού, αν μπερδέψει τον αντίπαλο, αν αξιοποιήσει τα κρυμμένα όπλα του κατασκευαστή του παιχνιδιού, αν τα χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή, τότε μπορεί να περνάει από τη μια πίστα στην άλλη και ίσως να καταφέρει αυτό που στην αρχή φαινόταν ακατόρθωτο – να γίνει ο κυρίαρχος. Τέτοια παιχνίδια είναι το God of War, Call of Duty, Counter Strike (δεν είναι συμπτωματικό ότι είναι σχεδόν όλα πολεμικά)….

Τα παιχνίδια τρίτου προσώπου έχουν ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Εκεί ο παίκτης δεν ανδραγαθεί μόνος του. Έχει συνεργάτες, τους τοποθετεί τον καθένα εκεί που θα μετρήσει παραπάνω, μαντεύει τι θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας σε κάθε αναμέτρηση. Προσέχει να μην αναλώσει τις δυνάμεις στου στην αρχή σε εντυπωσιακές νίκες, οι οποίες μπορεί όμως να αποδειχτούν Πύρρειες αφού τελικά οδηγούν να χάσει την παρτίδα συνολικά. Στο Football Manager, για παράδειγμα ο παίκτης υποδύεται τον προπονητή ο οποίος φροντίζει να αποκτήσει τους ακριβούς παίκτες-αστέρια, να αναπτύξει τους φτηνούς παίκτες από τις ομάδες παίδων ή εφήβων, να έχει μια ισορροπημένη ομάδα που να προσφέρει και αποτέλεσμα αλλά και ικανοποίηση στους χορηγούς ώστε στην επόμενη σαιζόν να αποκτήσει καλύτερους παίκτες. Στόχος δεν είναι να κερδηθεί ένας αγώνας μόνο, αλλά το πρωτάθλημα συνολικά και το champions’ league αργότερα. Αλλά τέτοια παιχνίδια είναι το Rise of Nations ή Age of Empires (δεν είναι συμπτωματικό ότι είναι όλα σχεδόν παιχνίδια υπομονής).

Τι μας λένε όλα αυτά για την Ελλάδα και την διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα; Τι είδους παιχνίδι είναι η Βαρουφιάδα; Η πόρθηση της Τροίας, ή μήπως το… . Μήπως όμως είναι και η Κύρου Ανάβασις;
Ως τις Προγραμματικές Δηλώσεις, βλέπαμε τον βασικό πρωταγωνιστή Γιάνη Βαρουφάκη να παίζει σε ένα παιχνίδι πρώτου προσώπου: αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού, μιλώντας σε γραφειοκράτες την γλώσσα της λογικής, ξαφνιάζοντας με την εμφάνισή του αλλά και το περιεχόμενο αυτού που έλεγε. Αυτά που θα έκανε κάποιος που προσπαθεί να πορθήσει την Τροία μόνος του αρχίζοντας με πενιχρά όπλα.

Όμως, δεν μπορεί να μην γνωρίζει ο ήρωας της Βαρουφιάδας ότι το μόνο παιχνίδι που έχει σημασία είναι παιχνίδι τρίτου προσώπου. Θα κριθεί δηλαδή στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί σημασία έχει η συνολική παρουσία της ομάδας, τι λέγεται μέσα στην αίθουσα και τι ακούγεται απέξω, τι επιχειρήματα έχεις ετοιμάσει και σε πόσο πειστικό περιτύλιγμα. Πόσο αυτά που λες συνάδουν με τις απόψεις και τις επιδιώξεις καθενός από τους ξεχωριστούς παίκτες που θα κάθονται γύρω στο παιχνίδι. Αλλά και από άλλους που παρακολουθούν τις εξελίξεις απ’ έξω και προσπαθούν να επηρεάσουν τους μέσα. Στο παιχνίδι αυτό σημασία έχει ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα συνολικά. Αν χάσεις μια από τις αρχικές αναμετρήσεις ίσως το παιχνίδι για σένα να τελειώσει ακαριαία. Χωρίς την πρώτη μάχη δεν μπορείς να προχωρήσεις. Όμως από την πρώτη στιγμή πρέπει να φροντίσεις για το πρωτάθλημα γιατί αυτό είναι το μόνο που μετρά στο τέλος.

Οι εντυπωσιακές φιγούρες και το παγκόσμιο ενδιαφέρον που δημιούργησαν οι ελιγμοί του Βαρουφάκη στις πρώτες δύο εβδομάδες δημιουργούν ίσως ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο στην αρχή του παιχνιδιού που τώρα αρχίζει στο Eurogroup. Ένα ελαφρό πλεονέκτημα για την Ελληνική ομάδα την στιγμή που θα μπαίνουν στην αίθουσα και θα τους επευφημούν (;) τα πλήθη με κρατημένη την ανάσα.

Δεν μπορεί όμως ο ήρωας να μην γνωρίζει ότι κεκλεισμένων των θυρών θα αρχίσει το παιχνίδι τρίτου προσώπου. Δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι αυτά που θα μετρήσουν είναι επιχειρήματα που να βασίζονται σε ορθή διάγνωση και να αξιοποιοούν αυτά που ξέρουμε εμείς και αυτά που πιστεύουν οι άλλοι. Δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι θα κερδίσει αυτός που θα έχει κάτι ουσιαστικό να πει για το πώς θα είναι η Ελλάδα όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση και το τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη. Θα είναι κάτι που θα το θέλουν οι υπόλοιποι παίκτες ή θα προτιμήσουν τελικά να αποκλείσουν τον ενοχλητικό παρείσακτο από άλλου τύπου παιχνίδι;

Το κρίσιμο σημείο στο παιχνίδι της πραγματικότητας είναι ο τρόπος που θα γίνει η μετάβαση από το πρώτο στο τρίτο πρόσωπο. Η αλλαγή παιχνιδιού υπάρχει στη ζωή, αλλά όχι στον εικονικό κόσμο. Στο πραγματικό ποδόσφαιρο, αυτό που διακρίνει το πρωτάθλημα από το συνοικιακό κλωτσοσκούφι είναι οι φίλαθλοι, η εξέδρα. Στον πραγματικό κόσμο η εξασφάλιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια είναι ένα όπλο που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό. Το Ποτάμι είναι διατεθειμένο να βοηθήσει όσο μπορεί, και με ειλικρίνεια. Διότι όσο κι αν οι πρωταγωνιστές μπορούν να επιδεικνύουν εντυπωσιακά ντριμπλαρίσματα και φιγούρες, η ύπαρξη μιας σαφούς γραμμής πλεύσης με αδιαμφισβήτητη προσήλωση στον Ευρωπαϊκό στόχο, μπορεί να είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Το Ποτάμι είναι το κόμμα με τη σαφέστερη Ευρωπαϊκή θέση. Η στήριξή του, λοιπόν, μοχλεύει το εκλογικό του ποσοστό, πολλαπλασιάζοντας τη βοήθεια, ακριβώς εκεί που έχει σημασία.
Τι θα γίνει; Η συνέχεια στις οθόνες – τις δικές μας και του κόσμου.

Ελπίζοντας να κατανοούν όλοι ότι αυτό που ίσως εμφανίζεται σαν παιχνίδι είναι η ζωή μας.
Παιχνίδι πρώτου πληθυντικού.

*Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο, βουλευτής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού. Ευχαριστεί τον Κάρολο για τη χρήσιμη ξενάγηση στον κόσμο των παιχνιδιών προσομοίωσης.

Κατηγορία: Πολιτική
Keywords
Τυχαία Θέματα