«Είσαι αριστερή, τρελή» -«Είσαι φασίστας»: Τραμπ και Χάρις ανταλάσσουν «γαλλικά» 11 ημέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ

Μόλις 11 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θυμίζουν το απόλυτο θρίλερ. Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ;

Στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές, δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν

πως η ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ θα είναι «θρίλερ», σε μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους υποψηφίους Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις.

Τραμπ 47% - Χάρις 47%: Απόλυτη ισοπαλία στην τελευταία δημοσκόπηση του CNN πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Εξάλλου, η τελευταία πανεθνική δημοσκόπηση του CNN πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δείχνει πως Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις είναι ισόπαλοι συγκεντρώνοντας και οι δύο 47% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στις 20-23 Οκτωβρίου μεταξύ 1.704 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα , έχει περιθώριο σφάλματος 3,1 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων και +/- 3,2 ποσοστιαίες μονάδες στο πλήρες δείγμα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

BBC: Ανήσυχοι οι Δημοκρατικοί για τις εκλογές όσο ο Τραμπ κερδίζει έδαφος

Σε ανάλυσή του με τίτλο «Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν καθώς ο Τραμπ κερδίζει έδαφος σε μια αμφίρροπη κούρσα», το BBC περιγράφει το τοπίο όπως διαμορφώνεται λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Πριν από δύο μήνες, η Κάμαλα Χάρις ανακηρύχθηκε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία σε ένα συνέδριο στο Σικάγο.

Για χιλιάδες ψηφοφόρους του κόμματος ήταν η εκλογική σωτήρας, αντικαθιστώντας τον 81χρονο Μπάιντεν που φαινόταν ανίκανος να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να κερδίσει άλλη μια θητεία, γράφει το BBC. Μια σειρά από ζητήματα μπορεί να κρίνουν τις εκλογές, σύμφωνα με την ανάλυση, όπως οι θέσεις που αφορούν στις αμβλώσεις, στη Γάζα, στην οικονομία.

Βάσιμες οι ανησυχίες των Δημοκρατικών για τη νίκη της Κάμαλα Χάρις, λέει το BBC

Αλλά ακόμη και τότε, ανώτεροι στρατηγικοί σύμβουλοι του κόμματος δήλωναν ότι ανησυχούσαν ότι οι Δημοκρατικοί ήταν υπερβολικά σίγουροι για την πορεία της προς τη νίκη.

Τώρα, καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει και οι ανησυχίες αυξάνονται, φαίνεται ότι οι ανησυχίες τους ήταν βάσιμες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χάρις απολάμβανε ένα κύμα δυναμικής και μια άμεση και σημαντική ώθηση στις δημοσκοπήσεις σε σύγκριση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υστερούσε πολύ σε σχέση με τον Τραμπ. Ωστόσο, φαίνεται ότι κέρδιζε πίσω εκείνους που συνήθως ψηφίζουν ούτως ή άλλως Δημοκρατικούς, αλλά που είχαν ανησυχήσει για τον Μπάιντεν και την ηλικία του.

Για τη νίκη, η Χάρις πρέπει να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν της βάσης των Δημοκρατικών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια κούρσα που έχει στενέψει τις τελευταίες εβδομάδες και είναι πλέον ουσιαστικά ισοπαλία.

Ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς είναι ότι ο Τραμπ έχει κερδίσει έδαφος στις κρίσιμες πολιτείες του «μπλε τείχους» που προσφέρουν στη Χάρις τον πιο καθαρό δρόμο προς τη νίκη -το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια- καθώς και μεταξύ των μαύρων και των λατινοαμερικανών ψηφοφόρων.

Στήθος με στήθος Χάρις-Τραμπ στις βασικές πολιτείες, λένε οι δημοσκοπήσεις

Παρόλο που η κούρσα είναι στήθος με στήθος στις βασικές πολιτείες, τα νούμερα των δημοσκοπήσεων βρίσκονται εντός του περιθωρίου σφάλματος. Με άλλα λόγια, μπορεί να κάνουν λάθος.

Αλλά η κριτική της Χάρις στον Τραμπ, τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, έχει γίνει πολύ πιο σκοτεινή τις τελευταίες ημέρες. Στο συνέδριο γελούσε με τον Τραμπ, απορρίπτοντάς τον ως «μη σοβαρό άνθρωπο» και «παράξενο». Τώρα τον αποκαλεί «φασίστα» και «ολοένα και πιο ανισόρροπο και ασταθή».

Το αρχικό της μήνυμα, ότι ήθελε να φέρει «χαρά», έχει μετατραπεί σε μήνυμα φόβου - προειδοποιώντας για τις επικίνδυνες, όπως λέει, συνέπειες μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις είναι πιθανό να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Πρέπει να κερδίσει βασικές πολιτείες για να κερδίσει στο εκλογικό σώμα.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι επιφυλάξεις που εξακολουθούν να έχουν πολλοί ψηφοφόροι για τη Χάρις -μια γυναίκα για την οποία αισθάνονται ότι δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά- ήταν σαφείς.

Τραμπ: Η Κάμαλα Χάρις έχασε την ψήφο των Καθολικών, είναι αριστερή τρελή

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι η Κάμαλα Χάρις έχει χάσει την ψήφο των Καθολικών.

«Η Κάμαλα Χάρις έχασε τελικά την ψήφο των Καθολικών. Ο διωγμός της ίδιας και των Δημοκρατικών κατά της Καθολικής Εκκλησίας είναι άνευ προηγουμένου! Τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις έχουν πέσει σαν βράχος, τόσο στους Καθολικούς, όσο και κατά τα άλλα. Γιατί άργησε τόσο πολύ; Ο RFK JR. πίεζε σκληρά τους Καθολικούς να ψηφίσουν ΤΡΑΜΠ. Η Κάμαλα γελοιοποιήθηκε και πάλι χθες το βράδυ σε έναν έρανο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, και αυτό αφού είχε κάνει μια επίδειξη πολύ χαμηλού IQ σε FAKE NEWS του CNN. Ήταν σχεδόν ασυνάρτητη, και ακόμη και ο παρουσιαστής Allison Cooper, ο οποίος δεν μπορούσε να την κάνει να βγάλει νόημα, ταράχτηκε. Η Κάμαλα απαιτεί άμβλωση σε προχωρημένο στάδιο, στους 7, 8 και 9 μήνες, και ακόμη και εκτέλεση μετά τη γέννηση, και ο κόσμος δεν το χάφτει - και δεν θα το χάψει ποτέ. Είναι μια ριζοσπαστική αριστερή τρελή!».

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την Κάμαλα Χάρις ότι «υποκινεί τη βία» σε βάρος του Τραμπ

Εξάλλου, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο κατηγόρησαν την Κάμαλα Χάρις ότι υποκινεί πολιτική βία σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και μια νέα απόπειρα δολοφονίας του, αφού η Δημοκρατική αντιπρόεδρος χαρακτήρισε «φασίστα» τον αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Το να αποκαλείς φασίστα έναν πολιτικό αντίπαλο ενέχει τον κίνδυνο να υποκινήσει έναν άλλον δολοφόνο να επιχειρήσει να στερήσει από τους ψηφοφόρους μια άλλη επιλογή πριν από τις εκλογές» σχολίασαν ο Μιτς ΜακΚόνελ και ο Μάικ Τζόνσον στην κοινή ανακοίνωσή τους, αναφερόμενοι στις δύο απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ τους τελευταίους μήνες.

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν «έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που θαυμάζει τους δικτάτορες και είναι φασίστας», είπε την Τετάρτη η Χάρις, σε μια προεκλογική συγκέντρωσή της στην Πενσιλβάνια.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο πρώην προσωπάρχης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Τζον Κέλι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε πει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ «έκανε καλά πράγματα». Ο πρώην συνεργάτης του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα εκτίμησε ότι ο Τραμπ ανταποκρίνεται στον ορισμό του φασίστα.

Ο Τραμπ έχει επίσης αποκαλέσει πολλές φορές «φασίστρια» αλλά και «μαρξίστρια» και «κομμουνίστρια» τη Χάρις ενώ λέει ότι οι Δημοκρατικοί, με τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν, υποκινούν τη βία σε βάρος του.

Η στάση των εμβληματικών εφημερίδων Washington Post και New York Post

Η εφημερίδα Washington Post δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ούτε σε μελλοντικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της, Ουίλιαμ Λιούις.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, ότι θα θεωρηθεί ως σιωπηρή στήριξη σε έναν από τους υποψηφίους ή ως απόρριψη του άλλου, ή ως αποφυγή των ευθυνών μας. Είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν έχουμε αυτήν την άποψη» ανέφερε ο Λιούις.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ισοψηφούν.

Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, είχε στηρίξει τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές του 2008, του 2012, του 2016 και του 2020.

Ο Ουίλιαμ Λιούις περιέγραψε τη σημερινή απόφαση ως «επιστροφή στις ρίζες», υπενθυμίζοντας ότι η Washington Post δεν είχε στηρίξει κανέναν υποψήφιο το 1960, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Τζον Φ. Κένεντι. Υπερασπίστηκε την απόφαση να μην ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου λέγοντας ότι είναι «σύμφωνη με τις αξίες» της εφημερίδας, που φέρει κάτω από τον τίτλο της το ρητό «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».

«Η δουλειά μας, ως εφημερίδα στην πρωτεύουσα της σημαντικότερης χώρας του κόσμου, είναι να είμαστε ανεξάρτητοι. Αυτό είμαστε και αυτό θα είμαστε πάντα», κατέληξε ο γενικός διευθυντής.

Ο ιδιοκτήτης μιας άλλης μεγάλης εφημερίδας, των Los Angeles Times, μπλόκαρε πρόσφατα την απόφαση της εκδοτικής επιτροπής που ήθελε να εκφράσει τη στήριξή της στην Κάμαλα Χάρις. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα New York Times τάχθηκε υπέρ της νυν αντιπροέδρου ενώ νωρίτερα σήμερα η συντηρητική New York Post κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανική ταμπλόιντ εφημερίδα New York Post, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, κάλεσε σήμερα τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η σωστή επιλογή» γράφει στο κεντρικό της άρθρο η συντηρητική εφημερίδα, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του Ρεπουμπλικάνου για το μέλλον των ΗΠΑ: «ασφαλή σύνορα», «ασφαλείς πόλεις», «μια ακμάζουσα οικονομία για όλους βασισμένη σε χαμηλή φορολογία και ρυθμίσεις», καθώς και μια Αμερική «σεβαστή στη διεθνή σκηνή».

New York Post: H Καμάλα Χάρις δεν θέλει να ξέρουν οι Αμερικανοί πόσο ριζοσπαστικό είναι το πρόγραμμά της

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει τις κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων σε βάρος της Κάμαλα Χάρις, διαβεβαιώνοντας ότι η Δημοκρατική υποψήφια για τον Λευκό Οίκο «κρύβεται» και «δεν θέλει να ξέρουν οι Αμερικανοί πόσο ριζοσπαστικό είναι το πρόγραμμά της».

«Ευχαριστώ για τη φανταστική υποστήριξη», απάντησε ο Τραμπ με ανάρτηση στον ιστότοπό του, τον Truth Social.

Η στήριξη της εφημερίδας στον Τραμπ δεν αποτελεί έκπληξη, αν και τα τελευταία χρόνια είχε τηρήσει επιφυλακτική στάση απέναντί του. Τον Ιούλιο του 2022, στο κύριο άρθρο της καταδίκασε την «παθητικότητα» του τότε προέδρου κατά τη διάρκεια της βίαιης εισβολής υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, ενάμιση χρόνο νωρίτερα, με στόχο να εμποδίσουν την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Την εποχή εκείνη η New York Post έγραφε: «Ο Τραμπ απέδειξε ότι δεν είναι άξιος να γίνει και πάλι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας σε αυτή τη χώρα». Και, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τον Νοέμβριο του 2022, όπου τα αποτελέσματα για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν ήταν τα αναμενόμενα, η εφημερίδα έκρινε ότι «ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει ο Τραμπ την πολιτική».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
εκλογες, ηπα, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, ηπα, new york times, τελευταίες δημοσκοπήσεις, new york, los angeles, δημοσκοπηση, cnn, bbc, μπλε, fake, news, νέα, washington, york, ουίλιαμ, times, iefimerida, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, βουλευτικές εκλογές 2012, φορολογια 2013, τελευταίες δημοσκοπήσεις, τελευταια δημοσκοπηση, αποτελεσματα, iefimerida, γυναικα, δημοκρατια, δουλεια, θητεια, θριλερ, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, χιτλερ, ωθηση, ωρα, bbc, cnn, news, times, αδολφος χιτλερ, αρθρο, αμβλωσεις, αμερικη, εβδομαδες, βραδυ, γαζα, γινει, δηλωση, δειχνει, δειγμα, δοθηκε, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εποχη, εφημεριδα, ηλικια, οικο, κυμα, κογκρεσο, κομμα, λαθος, λογια, μηνες, νικη, νοημα, ουσιαστικα, σειρα, συγκεντρωση, σικαγο, σωμα, φορολογια, μπεζος, ευθεια, fake, η εφημεριδα, λευκο, los angeles, new york times, new york, washington, ουίλιαμ, ρητο, θεσεις, york
Τυχαία Θέματα