ΕΚΤ: Πότε θα μειώσει τα επιτόκια - Τι λένε 12 μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Πλήθος οικονομολόγων και υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το CNBC μίλησε με 12 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση και

αποκάλυψε τις τελευταίες απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις, αφού οι αυξήσεις των τιμών στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν στο 2,4% τον Μάρτιο.


Τι δηλώνουν 12 κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε ένα σταθερό μήνυμα που αντικατόπτριζε τις δηλώσεις της σε πρόσφατες συνεντεύξεις τύπου: οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν σύντομα μείωση των επιτοκίων, αποκλείοντας μεγάλες εκπλήξεις.

François Villeroy de Galhau, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας

 Σύμφωνα με τον Villeroy, η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε μείωση τον Ιούνιο, ώστε τα υψηλότερα επιτόκια να μην προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, η οποία πέρυσι απέφυγε για  λίγο την ύφεση, αλλά έπεσε σε στασιμότητα.

Joachim Nagel, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank

Η πιθανότητα «αυξάνεται» για περικοπή τον Ιούνιο, είπε ο Nagel. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Robert Holzmann, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας

Ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Holzmann επισήμανε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη μείωση των επιτοκίων φέτος.

Mario Centeno, διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας

Για τον Centeno,  είναι «η ώρα να αλλάξει αυτός ο κύκλος της νομισματικής πολιτικής» δεδομένης της πρόσφατης επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Gabriel Makhlouf, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας

Ο Makhlouf είπε ότι τα πιο πρόσφατα σύνολα δεδομένων έχουν αλλάξει την άποψή του για τα ποσοστά. Πριν από τα Χριστούγεννα δεν ήταν καν έτοιμος να αποκλείσει περαιτέρω αυξησεις.

Pierre Wunsch, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου

«Θα χρειαζόμασταν πραγματικά άσχημα νέα για να μην κάνουμε περικοπές τον Ιούνιο», δήλωσε ο Wunsch στο CNBC, αναφερόμενος σε τυχόν απροσδόκητα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ή την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Boris Vujčić, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας

Αναφερόμενος στο εάν η ΕΚΤ θα επηρεαζόταν από τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, όπου ο πιο στάσιμος από το αναμενόμενο πληθωρισμός και τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell έχουν αναγκάσει τις αγορές να μειώσουν τις προσδοκίες τους για αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικης, ο Vujčić επεσήμανε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Gediminas Šimkus, διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας

Ο  Šimkus τόνισε τις διαφορές μεταξύ του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τον πρώτο να καθοδηγείται από τη δημοσιονομική πολιτική μαζί με τα εμπορεύματα και τον δεύτερο να επικεντρώνεται στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Ο Šimkus πρόσθεσε ότι η τρέχουσα εκτιμησή του αφορά «περίπου τρεις» μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Edward Scicluna, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας

Ο Scicluna ανέφερε ότι το υπόβαθρο μιας «πολύ αδύναμης οικονομίας, πολύ αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία έξι τρίμηνα» στη ζώνη του ευρώ είναι το κλειδί για τις αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια. Πρόσθεσε δε, ότι ελπίζει πως η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα υποστηρίξει μια μείωση τον Ιούνιο.

Mārtiņš Kazāks, διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας

Δύο μετρήσεις για τον πληθωρισμό αναμένονται ακόμη πριν από τον Ιούνιο, σημείωσε ο Kazāks, πράγμα που σημαίνει ότι «μια περικοπή δεν είναι εγγυημένη - αλλά η «πιθανότητα είναι αρκετά υψηλή».

Olli Rehn, διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας

Όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο Rehn τόνισε ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να παραμένει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Επισήμανε ωστόσο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή ως πιθανό κίνδυνο αύξησης των τιμών.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα