Ελληνίδες της Νότιας Κορέας εξηγούν τι συνέβη ξαφνικά χθες με τον στρατιωτικό νόμο -«Δεν το περίμενε κανείς»

Έκπληκτοι είναι ντόπιοι και ξένοι στη Νότια Κορέα από την απόφαση του προέδρου Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Όπως εξηγούν δύο Ελληνίδες που ζουν από κοντά τα γεγονότα, κανείς δεν περίμενε αυτές τις εξελίξεις.

«Γενικά οι πολίτες δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον τρόπο που ο πρόεδρος κυβερνά τη χώρα και ιδίως σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι, όπως για παράδειγμα ο υψηλός πληθωρισμός», λέει στο iefimerida η Μαρία Αθανασοπούλου,

που ζει στη Νότια Κορέα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και συνεχίζει: «Σε γκάλοπ που πραγματοποιούνται, το ποσοστό των πολιτών που τον υποστηρίζουν όλο και μειώνεται. Οπότε, ο κόσμος ερμήνευσε αυτήν την απόφαση ως μια προσπάθεια -ενδεχομένως- να διατηρήσει την εξουσία στα χέρια του. Οι κόσμος, όμως, εξεπλάγη όταν άκουσε για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Δεν το περίμενε κανείς».

Η αναταραχή, σύμφωνα με την κυρία Αθανασοπούλου, περιορίζεται στον χώρο του κοινοβουλίου, καθώς στην υπόλοιπη χώρα η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς. «Τα πράγματα λειτουργούν κανονικά και οι μόνες αλλαγές και εξελίξεις λαμβάνουν χώρα κυρίως στο κοινοβούλιο και γύρω από αυτό. Δηλαδή, σχετικά με την καθημερινή ζωή των πολιτών δεν έχει αλλάξει τίποτα. Περιμένουμε απλά ακούγοντας τα νέα για να δούμε τι θα γίνει, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για καθαίρεση του προέδρου», τονίζει. Οι εξελίξεις προκάλεσαν προβληματισμό στους ξένους πολίτες που ζουν στη Νότια Κορέα, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, οι οποίοι ωστόσο δεν σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Από όσο γνωρίζω, δεν υπήρξαν ξένοι πολίτες που θέλησαν να φύγουν, αλλά ούτε και Έλληνες. Οι Έλληνες που διαμένουν στη Σεούλ είναι λίγοι, οι περισσότεροι βρίσκονται σε πόλεις κοντά στα ναυπηγεία (π.χ. Μπουσάν ή Ουλσάν), αλλά δεν έχει ακουστεί ότι θέλει να φύγει κάποιος λόγω της κατάστασης, καθώς ανακλήθηκε γρήγορα η απόφαση περί στρατιωτικού νόμου και δεν υπήρξε κίνδυνος», σημειώνει η Μαρία Αθανασοπούλου.

«Μάλλον δεν το γνώριζε ούτε ο στρατός»

Αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις δηλώνει και η Μαρία, που ζει στη Νότια Κορέα δυόμισι χρόνια και δεν θέλει να δημοσιευτεί το επίθετό της γιατί, όπως λέει, υπάρχει ένας μικρός φόβος.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ζήσαμε στιγμές απίστευτες. Ξαφνικά, από το πουθενά, ο πρόεδρος βγήκε στη τηλεόραση και κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Εγώ έβλεπα μια σειρά την ώρα που βγήκε το διάγγελμα. Κανένας δεν το περίμενε και δεν το ήξεραν ούτε από το ίδιο το κόμμα. Ακόμα και ο στρατός, δεδομένου του πόση ώρα έκανε για να φτάσει στο κοινοβούλιο, μάλλον δεν γνώριζε.
Αλλά ευτυχώς τέλος καλό όλα καλά. Βουλευτές των δύο κομμάτων ψήφισαν κατά του στρατιωτικού νόμου, όπως αρμόζει η νομική διαδικασία στην Κορέα, και ξημερώματα ο πρόεδρος μια και καλή ακύρωσε την εντολή.
Πραγματικά δεν ξέρω τι ζήσαμε χθες, και όλα αυτά σε 3 ώρες», είπε.

Χαμηλή αποδοχή

Όπως εξηγεί η Μαρία, δεν κινδύνευε η Δημοκρατία στη χώρα αλλά η παραμονή του προέδρου Γιουν στην εξουσία. «Ο στρατιωτικός νόμος -σύμφωνα με τον πρόεδρο- ήταν επειδή ήθελε να καταπολεμήσει οτιδήποτε θέτει τη Δημοκρατία της Κορέας σε κίνδυνο (κομμουνισμός, Βόρεια Κορέα κ.λπ.). Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δουλεύει με τη Βόρεια Κορέα και ότι για αυτό τον λόγο πρέπει να πάρει τον έλεγχο. Αλλά αρκετά media στην Κορέα λένε ότι ήταν και λόγω του γεγονότος ότι ο πρόεδρος Γιουν έχει πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής, και η αντιπολίτευση είχε ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για την καθαίρεσή του».

Σήμερα η Μαρία έχει επιστρέψει στη δουλειά της και όπως όλοι οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας ελπίζει ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα