Ελληνοτουρκικά: Ταράζονται τα «ήρεμα νερά» -Τουρκική φρεγάτα ως απάντηση στην ηλεκτρική διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί με ψυχραιμία την τουρκική κινητικότητα στην περιοχή όπου έχει αποσταλεί ελληνικό πολεμικό πλοίο για να επιτηρεί την τουρκική κορβέτα που βρίσκεται ανοιχτά της Κρήτης σε διεθνή ύδατα.

Παράλληλα, στην αιφνιδιαστική συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Ντόχα η ελληνική πλευρά έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις εργασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η συνάντηση των δύο ομολόγων έγινε στον απόηχο της αντίδρασης της Άγκυρας στην επαναδραστηριοποίηση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου

«Ievoli Relum» που εκτελεί εργασίες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έθεσε στους ομολόγους της κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλα τα ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση.

Τουρκική φρεγάτα στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί μια τουρκική φρεγάτα κατέπλευσε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης όπου πραγματοποιούνται εργασίες πόντισης καλωδίων από ιταλικό ωκεανογραφικό που συμμετέχει στις εργασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 ν.μ. από το «Ievoli Relum», ενώ από την  την πρώτη στιγμή τις κινήσεις της τουρκικής κορβέτας παρακολουθεί η φρεγάτα «Σπέτσες» το Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην περιοχή.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου οι  πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα και έκαναν λόγο για παρενόχληση του ιταλικού πλοίου μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό πολεμικό δεν είναι ακριβείς, παρά ταύτα  όπως υποστηρίζουν, υπήρξε μόνο  επικοινωνία, μεταξύ των κυβερνητών των πλοίων χωρίς να μπορεί να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό της επικοινωνίας τους.

Τι συζήτησαν Γεραπετρίτης - Φιντάν στη Ντόχα

Όπως προαναφέρθηκε το θέμα τέθηκε και στην συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ   Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της επίσκεψής του πρώτου στην Ντόχα στο πλαίσιο περιοδείας που διεξάγει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή. Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ατζέντα τη συνάντησή τους στην Ντόχα κυριάρχησαν οι  διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Ειδικότερα συζήτησαν για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα το προσεχές διάστημα. Ακόμη συμφώνησαν  να εργαστούν από κοινού ώστε να διατηρηθεί το εποικοδομητικό κλίμα μέσω του δομημένου διαλόγου, δηλαδή του Πολιτικού Διαλόγου, της Θετικής Ατζέντας, των ΜΟΕ. Επίσης συζήτησαν για το Κυπριακό εν όψει συνάντησης με διευρυμένη σύνθεση. Ως προς τα περιφερειακά θέματα αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εν όψει της περιοδείας του κ. Γεραπετρίτη στην περιοχή, ως εκ των πρώτων ΥΠΕΞ της Ε.Ε. που επισκέπτονται την περιοχή μετά την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Στο Ισραήλ σήμερα ο Γεραπετρίτης -Ποιους θα συναντήσει

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ για να έχει συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογο του Gideon Sa'ar και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohammad Mustafa στη Ραμάλα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ', με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη θρησκευτική κοινότητα και τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών στην περιοχή.Την επόμενη μέρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την Ιορδανία όπου στην ατζέντα της συζήτησης με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, Ayman Al Safadi, θα κυριαρχήσει η ενίσχυση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας. Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντηθεί ακόμη και με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II.

Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ των χωρών Μέσης Ανατολής και Ευρώπης

Ειδικότερα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Γιώργου Γεραπετρίτη εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας που έχει στόχο να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις στην περιοχή και να αναδειχτεί ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Η ελληνική διπλωματία στοχεύει επίσης να συμμετάσχει ενεργά σε ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με βάση και τον αυξημένο ρόλο της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές, η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή και στρατηγικού εταίρου στην περιοχή αξιοποιώντας τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην Ινδία στις 7 Φεβρουαρίου ο Γεραπετρίτης

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ο κ. Γεραπετρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ταξιδέψει στην Ινδία και ειδικότερα στις 7 Φεβρουαρίου κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Σουμπραχανιάμ Τζαϊσανκάρ. Στην ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνεται το φιλόδοξο σχέδιο IMEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης), το οποίο έχει γεωστρατηγική σημασία για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνοτουρκικά, Ταράζονται, -Τουρκική, Ελλάδας -Κύπρου,ellinotourkika, tarazontai, -tourkiki, elladas -kyprou