Επιμένει στο «όχι» για Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Δένδιας -Ποια πρόσωπα «παίζουν»

Η «προεδρολογία» καλά κρατεί στην εγχώρια πολιτική συζήτηση, παρά την πρόθεση του Μαξίμου να κλείσει την κουβέντα μέχρι τον Ιανουάριο.

Τότε θα ανακοινώσει την απόφασή του για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για την πιο κρίσιμη στιγμή της δεύτερης τετραετίας, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικά γεγονότα, αφού εκτιμάται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν θα στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί, και μέλη της έχουν προτάξει δημοσίως την προτίμησή τους σε πρόσωπο που προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη. Η διαδικασία

εξελίσσεται σε γρίφο για τον πρωθυπουργό, που ζυγίζει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια των εορτών «στο βουνό», όπως λέει σε συνομιλητές του.

Επιμένει στο «όχι» για την Προεδρία ο Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας, ένα από τα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες για την Ηρώδου Αττικού, φρόντισε για τέταρτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες να εκφράσει δημοσίως την άρνησή του στο ενδεχόμενο να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο. Μιλώντας, χθες, στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, έκλεισε με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο μιας τιμητικής αποστρατείας και δήλωσε την πρόθεσή του να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Δεν φέρω άποψη, απάντησα πάρα πολύ καθαρά. Ξέρετε πάντως στους πολιτικούς η λογική είναι "άφησε και μία πόρτα, κάνε κάτι και τα λοιπά να έχεις επιλογές". Δεν άφησα καμία επιλογή, με καθαρό τρόπο. Είπα αυτό που πιστεύω κι αυτό που νομίζω και για τον θεσμό, διότι θεωρώ ότι και ο θεσμός βλάπτεται», τόνισε, για να βάλει με εμφατικό τρόπο τέλος στα σενάρια που τον εμπλέκουν.

Η συζήτηση για πιθανή υποψηφιότητά του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν τότε ότι είναι από τα πρόσωπα που σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης να αντικαταστήσουν την κ. Σακελλαροπούλου, με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι γίνονταν και μετρήσεις για την απήχηση μιας τέτοιας πρότασης στο εκλογικό σώμα. Τα «υπέρ» της υποψηφιότητάς του είναι ότι συσπειρώνει τη βάση και τους βουλευτές του κόμματος, ενώ δεν έχει αντιπάθειες στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, όμως, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να βγει από το κάδρο, δηλώνοντας στις 7 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Η φιλοξενία του στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη στα Χανιά στις αρχές Οκτωβρίου, με αφορμή την κοινή τους συνάντηση με Αμερικανούς γερουσιαστές και τον πρέσβη των ΗΠΑ, φούντωσε ξανά τα σενάρια. Επτά ημέρες αργότερα, με συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε εκ νέου τη θέση του, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες: «Σε ό,τι με αφορά, αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου», δήλωσε σε σχετική ερώτηση.

Το τρίτο «όχι» ήρθε μέσω διαρροής στην ίδια εφημερίδα στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία «διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις του, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, η υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Δεν είναι στις προθέσεις Μητσοτάκη η ανανέωση της θητείας της Σακελλαροπούλου

Ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο δήλωσε ότι «δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας» (ΑΝΤ1), επιβεβαιώνοντας με αυτή τη διατύπωση ότι δεν είναι στις προθέσεις του η ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου και ότι εξετάζει άλλες υποψηφιότητες. «Το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους στη Βουλή», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα». Με αυτόν τον τρόπο έδειξε την πρόθεσή του για πρόσωπο ευρείας αποδοχής, χωρίς να αποκλείει να είναι ένα κεντροδεξιό στέλεχος που ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να τύχει ευρύτερης συναίνεσης. Η βασική επιδίωξη, όμως, της κυβέρνησης είναι να συσπειρωθεί γύρω από την πρόταση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ χωρίς να υπάρξουν διαρροές.

Τα σενάρια για Στουρνάρα και Παπαδήμο

Χθες, ο Γιάννης Στουρνάρας, το όνομα του οποίου επίσης εμπλέκεται στις συζητήσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επιχείρησε να βάλει φρένο στην εμπλοκή του. «Θεωρώ πολύ άκομψη αυτή τη συζήτηση, γιατί υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά την άποψή μου κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Άρα, τη θεωρώ εντελώς άκομψη, άτοπη και εκτός τόπου και χρόνου. Συγγνώμη που απαντάω έτσι, αλλά πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό». Βέβαια, δεν είναι ένα καθαρό «όχι, δεν ενδιαφέρομαι», όπως ερμήνευσαν βουλευτές την απάντησή του. «Έδειξε να θέλει να μην «καεί» από τη συζήτηση και όχι ότι δεν θα το ήθελε», εκτιμούσε στέλεχος της ΝΔ.

Στα πηγαδάκια της Βουλής, εν τω μεταξύ, έχει επανέλθει το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος θα μπορούσε να τύχει ευρύτερης στήριξης, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξε πρωθυπουργός στην πρώτη συγκυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιμένει, Πρόεδρος Δημοκρατίας, Δένδιας -Ποια,epimenei, proedros dimokratias, dendias -poia