Επιστήμονες έχουν νέα θεωρία για τη δημιουργία του Πλούτωνα και του φεγγαριού του

Οι ειδικοί λένε ότι έχουν μια νέα θεωρία για το πώς ο Πλούτωνας απέκτησε το μεγαλύτερο φεγγάρι του.

Ο Πλούτωνας - που κάποτε θεωρούνταν ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αλλά τώρα κατατάσσεται ως «πλανήτης νάνος» - έχει πέντε γνωστά φεγγάρια, από τα οποία ο Χάροντας είναι το μεγαλύτερο με διάμετρο περίπου 754 μίλια, λίγο περισσότερο από το μισό της διαμέτρου του ίδιου του Πλούτωνα.

Σε αντίθεση με τη Γη, όπου το φεγγάρι περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη, ο Πλούτωνας και ο Χάροντας περιφέρονται

ο ένας γύρω από τον άλλο, με τα παγωμένα σώματα να βρίσκονται στη ζώνη Kuiper πέρα από τον Ποσειδώνα.

Τώρα οι ειδικοί λένε ότι έχουν ξεκαθαρίσει πώς δημιουργήθηκε το σύστημα, υποδεικνύοντας ότι ο Χάροντας και ο Πλούτωνας κατέληξαν να βρίσκονται σε τροχιά ο ένας γύρω από τον άλλον μετά από ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Το νέο σενάριο για τη δημιουργία του φεγγαριού του Πλούτωνα

Σε αυτό το σενάριο ο Χάροντας συγκρούστηκε με τον Πλούτωνα και το ζευγάρι περιστράφηκε για λίγο μαζί - μοιάζοντας, λένε οι ερευνητές, με ένα γιγαντιαίο χιονάνθρωπο - πριν διαλυθεί. Αυτό άφησε το κάθε σώμα σε μεγάλο βαθμό ξεχωριστό και άθικτο, αν και με κάποια ανταλλαγή υλικών.

«Επειδή ο Πλούτωνας περιστρέφεται ταχύτατα πριν από τη σύγκρουση και επειδή ο Χάροντας βρίσκεται κυρίως εκτός της ζώνης συγκόλλησης, είναι σε θέση να «σπρώξει» τον Χάροντα και ο Χάροντας αρχίζει να μεταναστεύει αργά προς τα έξω», δήλωσε η Δρ Adeene Denton, συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες θεωρίες ότι ο Χάροντας σχηματίστηκε όταν ένα μεγάλο αντικείμενο συγκρούστηκε με τον Πλούτωνα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να παραμορφωθούν και να αναμειχθούν όπως οι σταγόνες σε μια λάμπα λάβας. Προτάθηκε ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας δημιουργήθηκε ο Χάροντας και στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκε σε τροχιά. Μια παρόμοια διαδικασία πιστεύεται ότι οδήγησε στο σχηματισμό του φεγγαριού μας μετά τη σύγκρουση ενός τεράστιου αντικειμένου μεγέθους Άρη με τη Γη.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστήμονες, Πλούτωνα,epistimones, ploutona