Επιστήμονες φτιάχνουν χάπι που θα παρατείνει τη ζωή των σκύλων -Θα μπορούσαν να δουλεύουν και σε ανθρώπους

Επιστήμονες διερευνούν φάρμακα μακροζωίας για σκύλους που θα μπορούσαν επίσης να «παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή».

Πώς θα ήταν αν τα σκυλιά μπορούσαν να ζήσουν για πάντα - και αν αυτό το μυστικό μπορούσε να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες τους να ζήσουν και αυτοί περισσότερο και υγιέστερα;

Μελέτες για τη μακροζωία των σκύλων

Ορισμένες εταιρείες βρίσκουν τώρα κοινό έδαφος μεταξύ των δύο στόχων, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Στις αρχές του επόμενου έτους, η Loyal, μια νεοσύστατη βιοτεχνολογική εταιρεία

στις ΗΠΑ, είναι βέβαιη ότι θα φέρει στην αγορά το LOY-002, ένα καθημερινό χάπι με γεύση βοδινού κρέατος, το οποίο θα μπορούσε να χαρίσει στους σκύλους τουλάχιστον ένα επιπλέον έτος υγιούς ζωής.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 125 εκατ. δολαρίων από εταιρείες οι οποίες απέφευγαν να επενδύσουν σε προγράμματα μακροζωίας σε ανθρώπους λόγω των δεκαετιών που θα χρειάζονταν αυτές οι δοκιμές.

Αλλά η Celine Halioua, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Loyal - η οποία αποτελεί μέρος της Cellular Longevity, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που ερευνά την επιστήμη της μακροζωίας - πιστεύει ότι το έργο τους θα ωφελήσει τους ανθρώπους.

Πώς θα αυξάνεται ο χρόνος ζωή του σκύλου με ειδικό χάπι

«Η ανακάλυψη του τρόπου πρόληψης της φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία των σκύλων είναι μια πραγματικά ισχυρή υποκατάστατη λύση για να γίνει το ίδιο και με τους ανθρώπους, επειδή οι σκύλοι πάσχουν από παρόμοιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και μοιράζονται το περιβάλλον και τις συνήθειές μας με τρόπους που τα εργαστηριακά ποντίκια δεν μοιράζονται», δήλωσε η ίδια.

Το χάπι LOY-002 στοχεύει στην άμβλυνση και αντιστροφή των μεταβολικών αλλαγών που σχετίζονται με τη γήρανση: μείωση της ευπάθειας μέσω της αναχαίτισης της αύξησης της ινσουλίνης που σχετίζεται με τη γήρανση.

«Δεν φτιάχνουμε αθάνατους σκύλους», δήλωσε. «Ο τρόπος με τον οποίο το φάρμακο παρατείνει τη διάρκεια ζωής, υποθέτουμε, είναι με την παράταση της υγείας και συνεπώς τη μείωση του ρυθμού γήρανσης».

Ο ίδιος στόχος επιδιώκεται σε ένα άλλο εργαστήριο, όπου μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών δοκιμάζει πυρετωδώς την επίδραση της ραπαμυκίνης στο πλαίσιο του Dog Aging Project.

Επιστήμονες ελπίζουν να αυξήσουν τη ζωή του σκύλου κατά τρία χρόνια -Εξετάζουν αν υπάρχει εφαρμογή και σε ανθρώπους

Η ραπαμυκίνη, ένα φτηνό, εύκολα παραγόμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως ως ανοσοκατασταλτικό για τους ανθρώπους μετά από επεμβάσεις μεταμόσχευσης οργάνων, έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής και καθυστερεί -ή και αντιστρέφει- πολλές διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση σε ποντίκια.

Αν και το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση μακροζωίας στον άνθρωπο, πολλοί ειδικοί το θεωρούν ωστόσο ως την καλύτερη ελπίδα που έχουμε για τη φαρμακολογική επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Το Πρόγραμμα Γήρανσης Σκύλων, η πρώτη μεγάλης κλίμακας, διαχρονική μελέτη μεγάλων ζώων σε φυσικό περιβάλλον, υποδηλώνει ότι οι χαμηλές δόσεις ραπαμυκίνης θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των σκύλων, βελτιώνοντας τόσο την καρδιά όσο και τις γνωστικές λειτουργίες τους μέσω της ρύθμισης της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού.

«Η μελέτη μας είναι έτη φωτός μπροστά από οτιδήποτε έχει γίνει σε ανθρώπους ή μπορεί να γίνει σε ανθρώπους», δήλωσε ο Daniel Promislow, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συνδιευθυντής του προγράμματος. «Αυτό που κάνουμε είναι το ισοδύναμο μιας μελέτης 40 ετών σε ανθρώπους, δοκιμάζοντας την ικανότητα ενός φαρμάκου να αυξάνει την υγιή διάρκεια ζωής».

Η Kate Creevy, συνιδρύτρια και επικεφαλής κτηνίατρος του προγράμματος, δήλωσε ότι βρίσκονται στη μοναδική θέση να μπορούν να διαχωρίσουν τα ευρήματά τους όχι μόνο κατά αρσενικά και θηλυκά σκυλιά - αλλά και πριν και μετά τη στείρωση ή τη χειρουργική στείρωση.

«Αυτό σημαίνει ότι η έρευνά μας θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσες μεταφραστικές επιπτώσεις για τις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση», δήλωσε η Creevy. «Έχουμε επίσης δεδομένα σχετικά με την ηλικία που στειρώθηκαν οι σκύλοι - τα οποία θα μπορούσαν να διασταυρωθούν με τη διακύμανση της ηλικίας που οι γυναίκες έχουν την εμμηνόπαυσή τους - και δεδομένα σχετικά με τον λόγο για τον οποίο στειρώθηκαν, τα οποία θα μπορούσαν να διασταυρωθούν με τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή για ιατρικούς λόγους».

Όταν το πρόγραμμα θα υποβάλει τελικά έκθεση σε τέσσερα έως πέντε χρόνια, ο Promislow ελπίζει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι η ραπαμυκίνη έχει τη δύναμη να χαρίσει στα σκυλιά τρία επιπλέον χρόνια υγιούς ζωής.

Ο Promislow επιμένει ότι είναι ρεαλιστική η ελπίδα ότι η έρευνά του θα μπορούσε να περάσει και στον άνθρωπο. «Αν πετύχουμε με τους σκύλους, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για να μας πληροφορήσει πώς να δώσουμε και στους ανθρώπινους πληθυσμούς επιπλέον υγιή διάρκεια ζωής», δήλωσε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστήμονες, -Θα,epistimones, -tha